20 Nobel Ödülü sahibi, dünyaca ünlü bilim insanları ve kültür dünyasının önde gelen isimleri Umberto Veronesi’nin çağrısına yanıt vermiş ve bu projede yer aldı. Projenin iki temel amacı var:
1. Barış kültürünü yaymak ve devletler arasındaki çatışmaları ortadan kaldırmak. Barış için Bilim, sivil toplum ve eğitim sektörüne yönelik bilinçlendirme ve yaygınlaştırma etkinlikleri düzenleyerek barış kültürünü yaymayı amaçlamaktadır.
2. Nükleer silahlanma ve askeri harcamaları kademeli olarak azaltılıp araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak. Barış için Bilim, Avrupa hükümetlerinin askeri amaçlı fonlarının bir kısmını araştırma ve acil çözülmesi gereken sosyal sorunlara ayırmaya teşvik etmektedir.
Geçen üç buçuk yılda, Barış için Bilim, bilim insanlarının ve kültür dünyasının önde gelen isimlerinin desteğini alarak uluslararası bir hareket haline gelmiştir. Bugün hareketin, 2.500’ü aşkın üyesi vardır. Bu hareket, çeşitli bilgiler sunarak barış hakkında acilen konuşmak gerektiği konusunda farkındalık yaratmaya çalışmaktadır. Kurumlar ve Üçüncü Sektör tarafından günden güne daha fazla dikkate alınan bir ses haline gelmeyi temenni etmektedir.
2009’da düzenlenen İlk Uluslararası Barış için Bilim Konferansı’na Milano, Università Bocconi ile ortaklaşa olarak ev sahipliği yapmıştır.
Projede, spesifik alanlara odaklanan dört daimi Çalışma Grubu yer almaktadır. Bu alanlar: Okul, Üniversite ve Araştırma; AB, Kriz Önleme ve Yönetme; Bankalar ve Sivil Toplum; Kriz Bölgelerinde Barış için Bilim’dir.
GRUP 1 – Üniversite ve Araştırma
2010’da, Grup, 1986 tarihli UNESCO Sevilla Bildirisi’nden ilham alan ve belgenin içeriği üzerinde ayrıntılı bir şekilde duran bilimsel bir manifesto niteliğindeki Barış için Bilim Şartı’nın taslağını oluşturmuştur. Ayrıca, bilim insanları, filozoflar ve sosyologların katkılarıyla, şiddetin “katil maymun” olarak görülen insanın doğuştan getirdiği bir özelliği olduğu ve insanın özel “saldırganlık genlerine” sahip olduğu tezi üzerine kurulan miti yıkmaya çalışmaktadır. Belge, şu ana kadar, aralarında 6 Nobel Ödülü sahibinin de yer aldığı alanlarında öncü 60 isim tarafından imzalanmıştır.
Barış için Bilim Şartı, Eğitim, Üniversite ve Araştırma Bakanlığı’nın desteğiyle İtalya’da okullarda barış kültürünü yaymak amacıyla disiplinler arası bir eğitim aracı olarak kullanılmaktadır.
GRUP 2 – Barış için Hep Beraber
Kriz bölgelerinde Barış için Bilim
Çalışma Grubu, çatışma bölgeleri veya aşırı fakir bölgelerde onkoloji eğitimi vermek amacıyla “Barış için Hep Beraber” ismiyle mobil bir tıbbi görev gücü kurmuştur. “Barış için Hep Beraber" ekibinin hedef grubunu, özellikle dezavantajlı bölgelerdeki tıp doktorları oluşturmaktadır. Grup, ayrıca, dezavantajlı olarak nitelendirilen bölgelerden gelen tıp doktorlarını hedef alarak uzman doktorların eğitimi, meme kanserinin teşhis edilmesini sağlayacak sağlık birimlerinin açılması, yerinde ve İtalya’da tıbbi eğitimler düzenlenmesi için burslar sağlamaktadır.
2011 ve 2012 - Afganistan
Medical Aid for Afghan Women of Herat’da (Herat’taki Afgan Kadınları için Tıbbi Yardım) meme kanserinin teşhisini mümkün kılan araçlarla donatılmış sağlık biriminin açılması. Program kapsamında ayrıca, Afgan sağlık çalışanlarına yönelik kendi çalıştıkları yerlerde ve Milano Avrupa Onkoloji Enstitüsü’nde düzenlenen eğitimler de yer almaktadır.
GRUP 3 – Kriz Yönetimi ve Çatışma Önleme
Avrupa Birliği’nin rolü
2010 – Çalışma Grubu tarafından Roma merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’ne (IAI) hazırlatılan Avrupa Birliği’nin kriz yönetimi ve çatışma önleme kapasitesinin ve araçlarının incelenmesi hakkındaki araştırma makalesinin Avrupa Kurumlarına ve önde gelen araştırma merkezlerine dağıtılması. “AB Kriz Yönetimi: Hazırlık aşamasındaki Kurumlar ve Kapasite” (EU crisis management: Institutions and Capabilities in the Making) isimli makale, kriz yönetiminden çatışma sonrası yeniden yapılandırmaya kadar uzanan oldukça karmaşık bir yaklaşımla, AB güvenlik modelinin yakın geçmişte kaydedilen gelişmelerini ve gelecek senaryolarını incelemektedir.
Makale sonucunda, Avrupa Birliği’nin faaliyet gösteren siyasi ve diplomatik, askeri ve sivil olarak belirtilebilecek farklı aktörleri arasında barış ve istikrarın desteklenmesi için daha yakın koordinasyon kurulmasını amaçlayan bir dizi öneri sunulmuştur.
GRUP 4 - Bankalar ve Sivil Toplum
2010 – Çalışma Grubu, silah sanayiine finansman sağlanmasıyla ilgili olarak ilk Bankacılık Sorumluluğu Yasasının taslağının hazırlanmasına çalışmaktadır. Grupta bankacılık dünyası, üçüncü sektör, araştırma merkezleri, sendikalar ve askeri dünyanın önde gelen uzmanları yer almaktadır. Yasa, ileride lider uluslararası bankacılık kurum ve kuruluşları tarafından kabul edilerek, ilgili bütün tarafların silahların üretimi ve ticaretinde daha sorumluluk sahibi bir yaklaşımla hareket etmelerini sağlamayı amaçlamaktadır.