• Genel

AK Parti'de kabine değişikliği ve baskın seçim iddiası

Fon soruşturmasının ardından AK Parti kulislerinde kabine değişikliği, bürokraside yeni atamalar ve baskın seçim senaryoları gündeme geldi. Beş bakanlık için isimler konuşuluyor.
AK Parti'de kabine değişikliği ve baskın seçim iddiası
Gazeteci Nuray Babacan'ın aktardığı kulis bilgilerine göre AK Parti içinde fon soruşturmasının ardından kapsamlı değişiklik önerileri tartışılıyor. Kabinede ve bürokraside görev değişiklikleri, olağanüstü kongre, 2028'e kadar bekleme ve baskın seçim seçenekleri gündemde. Çalışma, Ticaret, Ulaştırma, Çevre ve Hazine ve Maliye bakanlıklarıyla ilgili çeşitli isimler konuşulurken iddialara ilişkin resmî bir karar açıklanmadı.

AK Parti kulislerinde, kamuoyuna yansıyan fon soruşturmasının ardından kabine, bürokrasi ve parti yönetiminde kapsamlı değişikliklere gidilebileceği iddia edildi. Gazeteci Nuray Babacan'ın 12 Ekim 2026'da Nefes gazetesinde yayımlanan yazısına göre, iktidar partisi içinde baskın seçimden olağanüstü kongreye kadar uzanan üç farklı senaryo tartışılıyor. Olası kabine değişikliği kapsamında beş bakanlığı ilgilendiren görev değişikliği ihtimalleri de gündemde bulunuyor.

Fon soruşturması parti içindeki tartışmaları artırdı

Babacan'ın aktardığı kulis bilgilerine göre, fon işlemlerinden kazanç sağladığı öne sürülen 214 kişinin kimlikleri ve bazı siyasi isimlerin işlemlerle bağlantılı olduğu iddiaları AK Parti içinde tartışılmaya devam ediyor.

Bazı parti yöneticilerinin soruşturmanın ilerleme hızından rahatsız olduğu, özellikle kamuoyunda adı geçen kişiler hakkındaki incelemelerin ne zaman sonuçlanacağını sorguladığı ileri sürüldü.

Parti içindeki değerlendirmelerde, mevcut siyasi tartışmaların aşılması için yönetim kadrolarının yenilenmesi gerektiğini savunanların bulunduğu belirtildi.

Bununla birlikte fon işlemleriyle ilgili dile getirilen iddialar, adı geçen kişilerin suç işlediğinin kesinleştiği anlamına gelmiyor.

AK Parti kulislerinde üç farklı seçim senaryosu

Nuray Babacan'ın aktardığına göre parti içinde izlenecek siyasi yol haritasına ilişkin üç farklı görüş öne çıkıyor.

Birinci senaryo: Kabine değişikliği ve baskın seçim

Bu görüşü savunanların kabinede, üst düzey bürokraside ve parti yönetiminde kapsamlı değişiklik yapılmasını istediği belirtiliyor.

Yeni kadroların oluşturulmasının ardından özellikle dar gelirli kesimlere yönelik ekonomik iyileştirmeler gerçekleştirilmesi ve tartışmalar daha fazla büyümeden seçime gidilmesi öneriliyor.

İkinci senaryo: 2028'e kadar bekleme

Diğer görüşe göre ise genel seçim takvimi sonuna kadar kullanılmalı.

Bu süreçte olağanüstü kongre düzenlenerek parti kadrolarının yenilenmesi, fon krizinin siyasi etkilerinin azaltılması ve ekonomik sorunların çözümü için adımlar atılması gerektiği savunuluyor.

Bu yaklaşımı destekleyenlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kapsamlı değişiklikleri seçim dönemine yakın bir tarihte gerçekleştirebileceğini düşündüğü aktarılıyor.

Üçüncü senaryo: Hızlı ve köklü değişim

Üçüncü seçenekte ise siyasi ve ekonomik güvenin yeniden sağlanması için beklenmeden kapsamlı adımlar atılması öneriliyor.

Bu görüşü savunanların, mevcut sorunların geleneksel yöntemlerle çözülemeyeceğini ve değişikliklerde gecikmenin ekonomik kırılganlıkları artırabileceğini düşündüğü belirtiliyor.

Kabine değişikliğinde hangi isimler konuşuluyor?

Kulislerde yalnızca seçim takvimi değil, bakanlıklar ve üst düzey bürokrasi için olası görevlendirmeler de tartışılıyor.

Babacan'ın yazısında yer alan iddialara göre öne çıkan isimler şöyle:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İlhan Hatipoğlu'nun bakanlık görevine getirilebileceği öne sürülüyor.

Ticaret Bakanlığı: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak veya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Fatin Rüştü Karakaş'ın görevlendirilebileceği konuşuluyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un bu bakanlığa kaydırılabileceği iddia ediliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Murat Kurum'un görev değiştirmesi durumunda Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş'ın bakanlığa getirilebileceği belirtiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayraktar'ın bakan yardımcılığı görevine atanabileceği ileri sürülüyor.

Söz konusu isimler, resmî olarak açıklanmış bir kabine veya bürokrasi değişikliği listesi değil, gazetecinin aktardığı kulis senaryoları arasında yer alıyor.

Erdoğan'ın nasıl bir karar vereceği tartışılıyor

Kulis bilgilerine göre AK Parti içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olası değişikliklerin zamanlaması konusunda nasıl bir tercih yapacağı da değerlendiriliyor.

Bazı parti yöneticilerinin, soruşturma tartışmalarının devam ettiği bir dönemde yapılacak geniş çaplı görev değişikliklerinin görevden alınan kişiler hakkında yeni şüpheler oluşturabileceğini düşündüğü ileri sürülüyor.

Bu nedenle değişikliklerin seçim dönemine yakın bir tarihe bırakılabileceği görüşü dile getiriliyor.

Buna karşılık hızlı değişiklik isteyenlerin mevcut siyasi ve ekonomik koşulların beklemeye uygun olmadığını savunduğu belirtiliyor.

Erken seçim konusunda resmî karar bulunmuyor

Ankara kulislerinde dile getirilen baskın seçim, olağanüstü kongre ve kabine değişikliği seçeneklerine ilişkin henüz resmî bir karar açıklanmadı.

Kabinede adı geçen isimlerin yeni görevlere atanacağına ilişkin doğrulanmış bir Cumhurbaşkanlığı kararı da bulunmuyor.

Dolayısıyla kulislerde konuşulan senaryoların hangi ölçüde hayata geçirileceği belirsizliğini koruyor.

AK Parti yönetiminin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde atacağı siyasi adımlar, kabinede değişiklik ve seçim takvimine ilişkin tartışmalar açısından önem taşıyor.

Kaynak: Nefes, Nuray Babacan, Evrensel, T24, Halk TV
Derleme: OGÜNhaber GPT
Yorum Yazın
islami sohbet
dini chat sohbet odaları