Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Dünyada söz sahibi olan firmaların başardığı çeşitlerle bugün yarışabilecek çeşitler geliştirmeyi başardık. Bu bitki ıslahçılarının büyük başarısıdır" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile 15 ayrı üniversiteden 45 öğrenci, fakültelerin yöneticileri, kamu ve özel sektörden tohumculuk ve bitki ıslahı ile ilgili sektör temsilcilerinin katıldığı 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nde davet edilen konuşmacılar tarafından bitki ıslahı ve eğitiminin yanında kamu ve özel sektördeki mevcut durumu anlatan sunumlar yapıldı.
“BİTKİ ISLAHÇILIĞI TOPLUM TARAFINDAN BİLİNMİYOR”
Türkiye’de 1920 yıllarında başlayan bitki ıslahı çalışmaları çerçevesinde özellikle tarla bitkileri konusunda geliştirilen çeşitlerin ekim alanlarının yüzde 100’e vardığını belirten Bitki Islahçıları Alt Birliği Başkanı Doç. Dr. Seydi Ahmet Bağcı, sebze ve diğer türlerde bu oranın şuanda istenilen seviyede olmadığını, fakat çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bitki ıslahçılığının emek isteyen zahmetli bir iş olduğunu belirten Doç. DR. Seydi Ahmet Bağcı, “Sadece ülkemizde değil, dünyada da tarlada, bahçede çalışan, emek sarf eden bitki ıslahçılarının sayısı gün geçtikçe azalmakta. Bitki ıslahçılığı toplumumuzda çok bilenen bir konu değil. İnsanlar yediği ekmeğin altında yatan gerçeği aramıyor, önüne gelen sebzeyi, meyveyi yiyor. Bu sektöre genç taze kanlara ihtiyacımız var” dedi.
“120 MİLYON DOLARI GEÇEN İHRACATIMIZLA ARTIK İHRACATÇI ÜLKE KONUMUNDAYIZ”
Türkiye tohumculuğunun son 10-15 yıl içinde çok önemli başarılara imza attığını söyleyen ve ciddi gelişmelerin kat edildiğini belirten Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, “Biz son 15-20 içinde genç ve dinamik bir sektör olarak karşımızdaki 150 yıllık büyük firmaların, 150 yıl önce başlayan ve bugün dünyada söz sahibi olan firmaların başardığı çeşitlerle bugün yarışabilecek çeşitler geliştirmeyi başardık. Bu bitki ıslahçılarının büyük başarısıdır. Geldiğimiz noktada bugün biz artık ithalatçı değil, ihracatçı bir ülke konusuna geldik. Biz artık bugün 120 milyon doları geçen ihracatımızla artık ihracatçı ülke konumundayız. Geliştirdiğimiz tohumlarımız dünya kalite standartlarının üzerindedir” diye konuştu.
“ŞU ANDA DÜNYA İLE REKABET EDEBİLİR BİR DURUMDAYIZ”
Türkiye’de tohumculuğun geldiği noktayı anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, “Eğer sizin dünya çapında rekabet edebilir bir tarımınız, bir sektörünüz olmasını istiyorsanız, dışarıya bağımlı kalmak istiyorsanız mutlaka kendi çeşidinizi geliştirmek zorundasınız. Baktık ki, geldiğimiz nokta itibariyle şuanda dünya ile rekabet edebilir bir durumdayız. İthalattan ihracata geçtik. Yerli tohum kullanım oranları ne olursa olsun, Türkiye bütün tohumlarda kendine yeten bir ülke konumundadır. Özellikle hububat ve bakliyatta yüzde 100 yerli tohumlar kullanılıyor. Tarla sebzelerinde tohumların yüzde 80’i yerli çeşitler. Örtü altında çok zayıftık, ama çok ciddi bir yatırım yaptık, ciddi bir proje ortaya koyarak yerli hibrit sebze tohumu kullanımı oranımız yüzde 50’lere çıktı. Aynı zamanda bu tohumları ihraç ediyoruz”
Kutlama programı çerçevesinde Türk bitki ıslahına emek veren ve katkı sağlayan kişi ve kuruluşlara plaketler verildi.