Alper Serttaş -
Toplumumuz için önemli bir içecek olan çay sabah kahvaltısından başlanarak gün boyunca bol miktarda tüketilir. Bu kadar çok tüketilmesinden dolayı çayın lezzeti bizim için önemlidir. Her ne kadar çay demlemek sıradan bir iş gibi görünse de bazı noktalara dikkat edilmediğinde içilen çaydan keyif alınması mümkün olmayabilir.
1
27
Lezzetli Çay Yapmanın Püf Noktaları
2
27
Lezzetli çay demlemek için ilk dikkat edilmesi gereken suyun sertliğidir. Çay demlemek için en uygun su orta sertlikte olandır.
3
27
Su tercihinin yanında çay demliğinin temiz olmasına da dikkat edilmelidir.
4
27
Bunun için de çay demlerken öncelikle içme suyu tercih edilmelidir. İçme suyu kullanılmak istenmiyorsa, musluk suyu ile yapılan çayın daha lezzetli olabilmesi için daha önceden kaynatılıp dinlendirilmiş su tercih edilmelidir.
5
27
Demlik seçiminde günümüzde çelikten imal edilmiş ürünler daha fazla kullanılsalar da, porselen demlikte demlenen çay daha lezzetli olur. Bu porselenin ısıyı daha yavaş iletme ve daha uzun süre muhafaza etme özelliğinden kaynaklanır.
6
27
Bu nedenle mümkünse çay demlerken porselen bir demlik tercih edilmelidir.
7
27
Kirli ve kireçli demlikler çayın lezzetini doğrudan etkiler. Bunun için çay demlenmeden önce demliğin temiz olduğundan emin olunması, varsa kir ve kireçler giderilmelidir.
8
27
Çay demlemenin ilk aşaması çaydanlıkta su kaynatılmasıdır. Bunun için çaydanlığın içerisi, yarıyı geçmeyecek şekilde su ile doldurulur ve ocağın altı açılır. Su kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha beklenir ve demlik içerisine bir miktar sıcak su dökülür. Demlik çalkalandıktan sonra içindeki su boşaltılır ve demliğe çay ilave edilir.
9
27
Demliğe çay koyulması iki şekilde yapılabilir. Birincisinde çay doğrudan demliğe koyulur ve üzerine demliğin kenarından ve tek bir noktadan sıcak su dökülür. İkinci yöntemde ise önce demliğe sıcak su koyulur ve çay suyun üzerine ilave edilir. Her iki yöntem de çayın lezzetli şekilde demlenebilmesi için kullanılır. Ancak çay koyulurken dikkat edilecek önemli bir nokta, çayın demliğe koyulmadan önce soğuk su ile hafif şekilde ıslatılmasıdır. Bu şekilde demliğe koyulan çayın yanması ve haşlanması engellenmiş olur.
10
27
Ayrıca demlikteki çayın kokusu da demlenme ile ilgili çok net bir bilgi verir.
11
27
Çayın demini aldığı ise demlikteki çayların tanelerinin çökmesi ile anlaşılır.
12
27
Çayın demlenmesi için en az 15-20 dakika geçmesi gerekir.
13
27
Demliğe koyulacak çay miktarı ise 1 bardak çay için 1 çay kaşığı çay oranına göre belirlenir. Eğer kullanılan çay çok tozluysa bu oran 1 bardak için tepeleme olmayan 1 tatlı kaşığına çıkartılabilir. Eğer demlemede sadece seylan çayı kullanılıyorsa bu oran 2 bardak için 1 çay kaşığı çay seylan ve siyah çay harmanı kullanılıyorsa da 3 çay bardağı çay için 2 çay kaşığı çay oranı kullanılmalıdır. Demliğe çay ve sıcak su koyulduktan sonra çaydanlığın altına soğuk su eklenir ve kaynaması için ocağın altı iyice açılır. Su kaynadıktan sonra ocak kısık ateşe alınır ve çayın demlenmesi beklenir.
14
27
Çay tanelerinin demlikte çökmesini takiben demlemeye 5 dakika kadar devam edildikten sonra demlenen çay servis edilebilir.
15
27
Not: Çayın daha koyu renkli olması için demliğe 1 adet kesme şeker koyulabilir. Çayı şekersiz kullananlar ve diyabetliler ise şeker yerine 1-2 adet karanfil kullanabilirler. Çaylarında aroma isteyenler ise siyah çay ile birlikte tomurcuk çayı kullanabilirler.