Alper Serttaş -
Cevizin insan sağlığını olumlu etkileyen bir besin olduğu biliniyor. Yeni araştırmalar da cevizin yararlarını destekliyor.
1
7
EB 2015'te sunulan özetlerden henüz bilimsel sonuçlar çıkarılamasa da, en son bulguların özeti ise şu şekilde:
2
7
KOLON KANSERİ
Araştırmacılar ilk kez ceviz bileşenlerinin kolon kanseri hücreleri üzerinde etkiye sahip olup olmadığını araştırdı. Bu hücre çalışması, Kore'de bulunan Ewha Kadın Üniversitesi, Beslenme Bilimi ve Gıda Yönetimi Anabilim Dalı tarafından yürütüldü. Çalışma, ceviz özütünün kanser kök hücrelerinin sağkalımını önemli ölçüde yavaşlattığını ve kolon kanseri kök hücrelerinin çoğalmasını azalttığını gösterdi. Bu sonuçlar çerçevesinde, araştırmacılar kanser kök hücrelerini hedef alan kolon kanseri terapilerinde ceviz tüketiminin rolünü daha fazla araştırmak için bu sonucun bir gerekçe teşkil ettiğini belirtti.
3
7
YAŞLANMA VE BEYİN SAĞLIĞI
Tufts Üniversitesi İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezinde genç ve yaşlı sıçanlar üzerinde çalışma yapıldı. Çoklu doymamış yağ asidi, folat, selenyum, magnezyum ve polifenoller gibi bileşenlerin bir kaynağı olan cevizin beynin kritik bölgelerindeki mekanizmaları üzerindeki etkisi araştırıldı. Araştırmacılara göre, diyetin bir parçası olarak ceviz tüketmek, beynin yaşlanması üzerinde etkiye sahip. Bu çalışma da hayvanlar üzerinde denendiği için henüz insanlar üzerindeki etkileri konusunda yorum yapılmadı.
4
7
BAĞIRSAK SAĞLIĞI
Louisiana Eyalet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi’nde yürütülen bir çalışmada, cevizin bağırsak bakterileri üzerinde etkisi araştırdı. Araştırma cevizin, bağırsağın mikrobiyal ortamını değiştiren yeni bir mekanizma olduğunu gösterdi. Bu çalışma hayvanlar üzerinde denendiği için insanlar için sonuçların ne olacağı konusunda henüz yorum yapılmadı.
5
7
DAMAR SAĞLIĞI
Kaliforniya Üniversitesi Beslenme ve İç Hastalıklar Anabilim Dalı tarafından yüksek kolesterollü menopoz sonrası kadınlarla ilgili olarak yapılan bir çalışmada, ceviz tüketiminin kısa vadeli etkisi araştırıldı. Bir günde 40 gram ceviz tüketen grubun vasküler fonksiyonunun iyileştiği gözlendi. Çalışmada bu iyileşmenin cevizden alınan yağ asitleri, alfa-linplenik asit (ALA) ve linoleik asit (LA) sayesinde olduğu sonucuna varıldı.
6
7
Bilim insanlarına göre, bütün bu sonuçlar, cevizin hastalıkların önlenmesi ve yönetilmesindeki rolünün anlaşılmasını amaçlayan daha fazla araştırma yapılmasının önünü açtı.