Alper Serttaş -
Normal bir insanın yaşam süresi 70-80 yıl. Arada 100 yaşına kadar yaşayanlarda yok değil. Fakat 100 yaş sınırının gelecekte yaygınlaşacağı ön görüler arasında. Peki ya Li Ching-Yuen 256 yıl yaşamış dersek? Bu haber dünyayı sarstı. Çünkü inanılır gibi değil. O zaman ilk önce Li Ching-Yuen'in hikayesine bir göz atalım. Hatta önec bu iddianın nereden çıktığına bir bakalım.
1
11
Normal bir insanın yaşam süresi 70-80 yıl. Arada 100 yaşına kadar yaşayanlarda yok değil. Fakat 100 yaş sınırının gelecekte yaygınlaşacağı ön görüler arasında. Peki ya Li Ching-Yuen 256 yıl yaşamış dersek? Bu haber dünyayı sarstı. Çünkü inanılır gibi değil. O zaman ilk önce Li Ching-Yuen'in hikayesine bir göz atalım. Hatta önec bu iddianın nereden çıktığına bir bakalım. 1930’da New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede Chengdu Üniversitesi’nden profesör Wu Chung-chieh, Çin İmparatorluk kayıtlarında 1827 yılında 150. yaş gününü kutlayan Li Ching-Yuen isimli bir adamın bilgilerine ulaştığını iddia etti. İddiaya göre Li 1677 yılında dünyaya gelmişti! Peki bu doğru olabilir miydi? Bir insan 256 yaşına kadar yaşayabilir miydi? Yaşayabilirse sırrı neydi?
Üstelik iddiaya göre, 1877 yılında Li Ching-Yuen'in 200. yaş gününü ulaştığını gösteren belgelere de ulaşıldı. 1928 yılında ise bir New York Times muhabiri, Li’nin komşularının, kendileri henüz çocukken, Li’yi yaşlı bir adam olarak tanıdıklarını iddia etti. Üstelik, yaşlı akrabalarının da Li’yi yetişkin bir adam olarak tanıdıklarını yazdı.
2
11
Onu tanıyanların iddialarına göre Li Ching Yuen 10 yaşında aktarlığa ve şifacılığa başlamış. Bu yaştan itibaren dağlık bölgelerde şifalı bitkiler toplamaya ve bu bitkilerin faydalarını yaşam süresine etkisini öğrenerek kendini mesleğinde geliştirdi.
Yaşadığı bölgedeki efsanelere göre, Li çocukluğunda okuma yazma öğrenmişti ve henüz 10 yaşındayken Kansu, Shansi, Tibet, Annam, Siam ve Mançurya’yı bitki toplamak adına gezdi. Yaşamının "ilk yüzyılı"nda da aktarlığa ve şifacılığa da devam etti.
3
11
Neredeyse 40 yıl boyunca reishi mantarı, kurt üzümü, yabani ginseng, he shoo wu, gotu kola ve pirinç şarabı gibi bitkilerden oluşan bir beslenme biçimiyle yaşamını sürdürdü.
1749 yılında, 71 yaşındayken Çin ordusuna dövüş sanatı eğitmeni olarak katıldı.
4
11
Li’nin diğer önemli sırrı da iç huzurunu nefes teknikleriyle korumakmış. Hatta kendisi de asıl önemli olanın bu huzurlu ruh hâli olduğunu belirtiyormuş.
Li’ye uzun yaşaması ile ilgili düşüncesi sorulduğunda ise cevabı şöyle oluyormuş: “Kalbinizi huzurlu tutun, bir kaplumbağa gibi oturup, bir güvercin gibi hayat dolu yürüyün ve bir köpek gibi uyuyun.” Li, bu sözleri, kendisinin çok uzun süren hayatının sırrını öğrenmek için kendisini evinde misafir eden, savaş lordu Wu Pei-Fu’ya söylemiş.
5
11
Yine söylenenlere göre 23 evlilik yapan ve 200’ün üzerinde çocuk sahibi olan Li, etrafında da çok sevilen, saygı duyulan biriymiş.
Li’nin öğrencilerinden birinin iddiasına göre, Li bir keresinde kendisine Qigong (Çigong) egzersizlerini ve insan ömrünü normal sınırların çok ötesine taşımayı sağlayan yöntemlerini öğreten tam 500 yaşında bir adamla tanışmış.
6
11
Li, Çin'in Szechuan eyaletinde 6 Mayıs 1933 tarihinde vefat etmiştir. Ölüm döşeğinde son sözleri “Bu dünyada yapmam gereken her şeyi yaptım.” olmuş.