Aklımızdan günde ortalama 70.000 düşünce geçer. Kafamızda en çok neyi düşünürsek, hayatımızda onu çoğaltırız. Kişisel gündem yönetimini öğrenmeliyiz.
2
11
Beynimiz “garbage in garbage out” ilkesine göre çalışır. Yani “Beynimize çöp girerse, beynimizden çöp çıkar.” Beynimizi neyle beslediğimize, midemizi neyle beslediğimiz kadar özen göstermeliyiz. Bazen beyin detoksu yapmalıyız.
3
11
Araştırmalara göre, bir şeyin bütününü gözden geçirmek gerektiğinde sırt üstü uzanmış halde düşünmek en iyisi. Bir işi sonuca götürecek şekilde düşünmeniz gerekiyorsa, ayakta yürüyerek düşünmek daha yararlı.
4
11
Beyin aynı anda ortalama 7 bilgi parçasını bir arada işleyebilir. İş, eş veya şehir değiştirme gibi çok boyutlu bir konu hakkında düşünürken, dikkate almanız gereken 7'den fazla değişken olacağından kafadan değil kağıt üzerine yazarak karar almaya çalışmak gerekir.
5
11
Beyin açık havada ve yürürken yaklaşık %10 daha iyi çalışır. Beden hareket ederken, beynin düşünme kalitesi daha yükseliyor. Sağlam kafa hareketli vücutta bulunuyor. Önemli kararlar almanız gerektiğinde, açık havada yürüyerek düşünmeyi tercih etmelisiniz.
6
11
Beyin kas sistemiyle çalışmadığı için, beden gibi yorulmaz. Beyindeki yorgunluk monotonluktan gelir. Beyin çok iş yaptığı için değil, hep aynı işi yaptığı için yorulur.
7
11
Beynin sınırlarını zorlamayan etkinlikler beyni geliştirmez. Sürekli TV seyretmek, beyni düşük viteste çalıştırarak, algı seviyesini düşürür. Beyni konfor alanından çıkarmayan etkinlikler beyni zamanla zayıflatır.
8
11
Beyin %80’i sudan oluşur. Günde 10 bardak kadar su içmemiz beyin için çok önemlidir. Su içmek için susamayı beklememek gerekir! Beynimiz sulanmaz, beynimiz kurur. Susuz kalan beyin, içe kapanır, algı seviyesi düşer, stres artar.
9
11
Beyni korumak da, onu geliştirmenin parçasıdır. Beyin jöle-puding arası yumuşaklığa sahiptir. Kafatasımız ise sert yapılı olduğundan, sert kafa hareketlerinde beynimiz kafamızın içine çarpıp zarar görebiliyor. Halı sahada sert bir topu kafasıyla karşılayan insan, sahalarda kazansa da kafadan kaybetmektedir!
10
11
Beynimizi dıştan içe doğru geliştirmenin yolu, duygularımızı zenginleştirmektir. Gözümüzü güzel ve farklı görüntülerle beslemek, kulağımızı farklı ve güzel seslerle beslemek iç dünyamızı genişletecektir.
11
11
Çok gezmek de çok okumak kadar beyin dostu etkinliktir.