TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Ekonomi

Yatırımcılar, 14 Mayıs seçim sonuçlarını kemerleri bağlı bekliyor

Uzmanlar seçimlerin ikinci tura kalması halinde piyasalar açısından bu iki haftanın çok çalkantılı geçebileceğini belirtiyor
Yatırımcılar, 14 Mayıs seçim sonuçlarını kemerleri bağlı bekliyor
AJANSLAR - Döviz kuru ne olacak? Faizlerde sert yükselme olacak mı? Seçimler öncesi bunun gibi bir çok soru ve belirsizlik en tecrübeli yatırımcıların bile piyasalarda pozisyon almasını zorlaştırıyor.

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde yüzde 50'nin üzerinde oy alan olmaması halinde ikinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak.

Reuters'in haberine göre uzmanlar piyasalar açısından bu iki haftanın çok zorlu olacağını belirtiyor. Yükselen piyasalara odaklanan Gramercy yatırım fonunun Araştırma ve Strateji Eş Başkanı Petar Atanasoy "14 Mayıs ve 28 Mayıs arasındaki dönem çok çalkantılı olabilir. Bazıları bunun yüzyılın seçimi olduğunu bile söylüyor," ifadelerini kullandı.

Türk lirasına yakın takip
Son 15 yılda değerinin neredeyse yüzde 95'ini kaybeden Türk lirası ise en fazla hareketlenmenin olmasının beklendiği alan.

Erdoğan'ın düşük faizl politikasındaki ısrarı ve piyasaların kontrolü için uyguladığı alışılmışın dışındaki politikaları yabancı yatırımcıların ülkeden çıkmasına yol açmıştı. Şimdi ise uzmanlar Erdoğan'ın kaybetmesi halinde bu yatırımcıların dönmeye hazırlandığını belirtiyor.

Hisse senetleri ve hazine tahvilleri Muharrem İnce'nin adaylıktan çekildiğinin açıklamasını ardından Kılıçdaroğlu'nun şansını artırdığı gerekçesiyle fırladı.

Citi Bank ise bilgi notunda geleneksel para politikasına dönülmesi halinde bir yıl içinde 45-50 milyar dolarlık para girişi olabileceğini belirtti.

JP Morgan ise para politikalarının değişmemesi halinde Amerikan dolarının 30 liraya kadar düşebileceği tahmininde bulundu.

Ninety One Yükselen Pazar Eş Başkanı Werner gey van Pittius da seçimlerin sonucu ve liranın yönünü kestirmenin bir fon yöneticisinin en zorlu sınavı olduğunu vurguluyor.

Erdoğan'ın politikalarını sürdürmesi halinde fon yöneticiler azalan döviz rezervleri ve bankalar üzerindeki baskıyla büyük bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

GMO fon yöneticisi Carl Ross, Türk ekonomisinin şu ana kadar iyi dayandığını ama bir dönem daha bu politikaların sürmesi halinde Arjantin'den farksız olacağını belirtiyor.

Hisse senetleri hala cazip
Düşük faizler ve döviz kurunun yüksekliği nedeniyle Türk hisse senetleri hala cazip durumda. Kanal Finans kurucusu Tunç Şatıroğlu "son derece düşük faizlerin onları cazip hale getirdiğini" vurguluyor. Muhalefetin kazanması halinde faizlerde sert bir yükseliş beklediğini belirten Şatıroğlu bunun da yatırımcıları uzaklaştıracağını vurguluyor.

Yorum Yazın