• Ekonomi

Tzob'Dan €˜kriz' Uyarısı

Dünyada çok ciddi bir gıda krizi yaşanmaya başladığını belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin önlem almakta ağır davrandığını belirtiyor.
Tzob'Dan €˜kriz' Uyarısı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kısa bir süre önce Hükümet tarafından kuraklıkla ilgili açıklanan destek paketinin bölgedeki üreticiler tarafından yeterli bulunmadığını bildirerek, ''tedbirler bütün olarak alınmadığı takdirde gelecek yıllarda hububat ve bakliyat üretiminde çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız'' dedi. TZOB Başkanı Bayraktar, Silvan karayolunda kuraklık nedeniyle ürün alınamayan ve hayvanların salındığı buğday tarlasında yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan kuraklık ve GAP eylem planı konusundaki bazı görüş ve değerlendirmelerde bulunmak için Diyarbakır'a geldiklerini söyledi. Kuraklıkla ilgili açıklanan destek paketinin bölgedeki üreticiler tarafından yeterli bulunmadığını bildiren Bayraktar, yeterli önlem alınmaması halinde bölgede ciddi sıkıntılar yaşanacağını öne sürdü

ÜRÜN ALINAMADI
Meteoroloji verilerine göre, bu yıl en fazla yağış azalmasının yüzde 44 ile Güneydoğu'da gerçekleştiğini anlatan Bayraktar, bölgede hububatta yüzde 90, mercimekte ise yüzde 60 düşüş söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: ''Türkiye buğday üretiminin 2,8 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu bölgesinde hububatta görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye buğday rekoltesinde 2,5 milyon ton, arpa üretiminde ise 1,4 milyon ton azalma beklenmektedir. Yine Türkiye'nin kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86'sını üreten Güneydoğu'da görülecek yüzde 60 azalma ile Türkiye kırmızı mercimek rekoltesinde 250 bin ton azalma beklenmektedir.

Maalesef bu bölgedeki kuraklık nedeniyle Türkiye, hububat ve mercimekte ithalatçı durumuna düşecektir. Bu sıkıntıları önümüzdeki yıl da yaşamak istemiyorsak üreticinin desteklenmesi lazım. Önümüzdeki dönem, çiftçinin gübre, tohum, ilaç ve mazotunu temin etmesi lazım. Peki para kazanamayan çiftçi bunu nasıl yapacak? Ya nakit yardımı yapılacak ya da çiftçiye kredi kullandırılacak.

Destek paketinde borcu ertelenen üreticinin tekrar Ziraat Bankasından kredi alıp alamayacağı konusunda bir açıklık yok. Kuraklıktan zarar gören tüm üreticiler Ziraat Bankasından kredi alabilmeli. Aksi takdirde çiftçiyi bu yıl kuraklık, önümüzdeki yıl ise fakirlik vuracaktır. Bu tedbirler bütün olarak alınmadığı takdirde gelecek yıllarda hububat ve bakliyat üretiminde çok ciddi sıkıntılar yaşayacağız.''

BORÇLARIN TAMAMI ERTELENSİN
Hükümet tarafından açıklanan tohumluk yardımı ve Ziraat Bankasına olan borçların ertelenmesi kararının yeterli olmadığını belirten Bayraktar, üretici borçlarının yüzde 10'unun Ziraat Bankası kalan borçlarının ise özel bankalar ve piyasaya olduğunu vurgulayarak, ''Üreticinin yüzde 90'ı piyasaya ve özel bankalara borçluysa Ziraat Bankasına olan borçların ertelenmesinin yaraları sarmayacağı açıktır.

Özel bankaların da muhakkak borç erteleme kapsamına alınması gerekiyor'' dedi. Bölgedeki çiftçilerin elektrik borçları bulunduğunu ve bu nedenle çok sayıda üreticinin icralık olduğunu anlatan Bayraktar, icraların sonlandırılması ve borçların yapılandırılması çağrısında bulundu.

Bayraktar açıklanan destek paketi konusunda hükümetle tekrar görüşeceklerini ve paketin yeterli olmadığını ifade edeceklerini de belirterek, ''Yaraların sarılmaması halinde bölgenin sosyal afetle de karşı karşıya kalacağını açıklayacağız'' diye konuştu.

 


OGÜN/13-19.Temmuz.2008/Sayı:81/Sayfa:11
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat