TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09
  • Ekonomi

Türkiye-Libya Yuvarlak Masa Toplantısı yapıldı

-DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil: - “İki ülke arasında önemli 4 ticari sektörde iş birliği gerçekleşirse Türkiye’nin bölgesel güç statüsünden küresel güç statüsüne geçmesi net bir şekilde sağlanırken Libya’nın ise Kuzey Afrika’da Mısırla birlikte bölgesel güç olmasını doğrudan sağlayacak”
AA -

İSTANBUL(AA) - Türkiye-Libya Yuvarlak Masa Toplantısı, DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi tarafından Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohamed Al-Hawij ve iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.

Karanfil Group’tan yapılan açıklamada görüşmelerine yer verilen Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohamed Al-Hawij, Türkiye ve Libya arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Al-Hawij, "Geçmişten kalan sorunlu ödemeleri ödemeye hazırız. Enerjide kaynak zengini bir ülkeyiz. Türk kurumları ve şirketleri ülkemize gelip petrokimya tesisi kurmalı. Orta vadede ise ticaret hacmimiz 4 kattan fazla artacak güçte. Bunun için öncelikli 4 önemli alanda proje geliştirilmeli. Bu önemli sektörler sırasıyla petrokimya, hizmet sektörü, bilişim ve uluslararası fuarcılık." şeklinde konuştu.

DEİK/Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil ise Afrika’nın kapısı olan Libya ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomiye de olumlu yansıdığını vurguladı.

İki ülke arasında dış ticaret hacmini orta vadede 4 kattan fazla artırabilecek potansiyel olduğunu aktaran Karanfil, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Mohamed Al-Hawij’in hedefleri doğrultusunda petrokimya, hizmet sektörü, bilişim ve uluslararası fuarcılık alanı ilk aşamada hedeflenen projeleri barındırırken, hizmet sektöründe durmuş olan projelerin tekrar hayata geçirilmesi gerekiyor. İki ülke arasında önemli 4 ticari sektörde iş birliği gerçekleşirse Türkiye’nin bölgesel güç statüsünden küresel güç statüsüne geçmesi net bir şekilde sağlanırken Libya’nın ise Kuzey Afrika’da Mısırla birlikte bölgesel güç olmasını doğrudan sağlayacak.

Libya sadece Kuzey Afrika için değil, Akdeniz ile birlikte Avrupa’nın hatta Orta Doğu’nun da istikrarını yakından ilgilendirmekte. İlk olarak enerji konusunda kamu kurum ve kuruluşlarıyla görüşmeler yapıp bu alanda atılım yapmamız ve daha da önem kazanan enerjide söz sahibi olmamızı da olumlu yönde etkileyecek."