İSTANBUL (İHA) - GYODER, düzenlediği toplantıyla "Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010" raporu ile geçen yılın son çeyrek dönemini irdeleyen "Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 4. Çeyrek 2010"da yer alan sonuç ve değerlendirmeleri açıkladı.
GYODER'in gayrimenkul sektörü için kapsamlı bir veritabanı oluşturmak amacıyla Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fuat Gürlesel'e hazırlattığı raporlarda, kamu kurumlarının ve sektörel üst kurumların (TBB, BDDK, SPK gibi) yayınladığı verilerden de faydalanıldı.
GYODER tarafından, gayrimenkul sektörü için referans niteliği taşıyan ve her yıl bir kez yayınlanan "Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010" raporunda geçtiğimiz yıla dair tüm veriler, 14 başlık altında, 87 temel göstergeyle geçtiğimiz yıllarla karşılaştırmalı olarak sunuldu. Konut yapımı, stoku ve satış verileri, yabancıların Türkiye'deki AVM pazar payı, İstanbul'da ofis stoku ve kiraları, İstanbul gayrimenkul piyasasının uluslararası konumu, yabancıların gayrimenkul alımları ve yatırımları, gayrimenkul sektörünün finansman ve kredi göstergeleri, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının portföy gelişimi, inşaat sektöründeki küçülmenin detayları, yabancıların Türkiye'de mali riskleri gibi birçok başlık altında sayısal göstergelerle birlikte sunulan raporda eğilimlerle ilgili değerlendirmeler de yapıldı.
"Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 4. Çeyrek 2010"da ise GYODER, gayrimenkul sektörünün son çeyreğini değerlendirdi ve Nisan 2011 tarihi itibariyle güncellediği verileri paylaştı. Rapor, 9 ana başlık altında dünya ekonomisi, dünya inşaat ve konut sektörü, dünya ticari gayrimenkul sektörü, Türkiye ekonomisi, Türkiye konut sektörü, Türkiye ticari gayrimenkul sektörü, Türkiye gayrimenkul sektörü finansal göstergeler, Türkiye inşaat sektörü ve Türkiye finansal veriler gibi konuları hem Türkiye hem de dünya bağlamında irdeledi.
Yaşanan ekonomik kriz sonrası küçülen gayrimenkul sektöründe 2010 yılının normalleşme, 2011 yılının ise yeniden büyümeye geçiş yılı olarak öngörüldüğü hatırlatılan raporda şu ifadelere yer verildi:
"Ancak 2010 yılının beklentilerin üzerinde hareketlenen gayrimenkul sektörünün 2010 yılının ilk yarısını normalleşme, ikinci yarısını ise büyümenin yeniden başladığı dönem olarak yaşadı. Türkiye ekonomisinin 2010 yılında yüzde 8.9 oranında büyümesi ve yarattığı iyimserlik ile yurtdışı ilgisi gayrimenkul sektöründe 2010 yılında öngörülen iyileşmeyi hızlandırarak Türk gayrimenkul sektörünün yeniden büyüme sürecine girdiğinin en önemli göstergesi oldu. Büyümenin hem konut sektöründe hem de ticari gayrimenkuller tarafında birlikte başladığı görülmektedir.
Kriz sonrası normalleşme ve büyümenin birlikte yaşandığı 2010 yılında konut fiyatları ve kiraları genellikle durağan kaldı ve sınırlı artışlar ile 2010 yılını kapattı. Ticari gayrimenkuller içinde alışveriş merkezleri ve ofisler için de normalleşme ve yeniden büyüme yılı oldu. Aynı zamanda bu ekonomik büyüme ticari gayrimenkul piyasası içinde çok uygun koşullar yarattı."
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya, söz konusu raporlarda yer alan sonuçları şöyle değerlendirdi:
"2009'da öngördüğümüz gibi, 2010 yılının gayrimenkul sektöründe bir toparlanma dönemi olacağı, 2011'de ise bu toparlanmanın ardından gayrimenkul sektörünün canlanmaya başlayacağını öngörmüştük.. Türkiye ekonomisindeki büyüme inşaat sektörüne de yansıdı ve 2010'da inşaat sektörü tüm yıl toplamında yaklaşık yüzde 18'lik bir büyüme gerçekleştirdi. Ayrıca 2010, yabancı yatırımcıların 2009 yılına oranla Türkiye'ye güveninin arttığı ve daha fazla yatırım yaptıkları bir yıl olmuştur. 2006-2008 yılları arasında 3 milyar dolara yakın olan yabancılara yapılan gayrimenkul satışı, 2009 yılında 1.8 milyar dolar gerilemiş, 2010 yılında ise tekrar 2.5 milyar dolara yükselmiştir. PwC ve Urban Land Instutute'un (ULI) Şubat ayında açıkladığı ''Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu'nda İstanbul, yeni gayrimenkul alımlarında ilk sırada yer aldı. Bu rapor, GYODER olarak sürekli gündeme getirmeye çalıştığımız "Mütekabiliyet Sorununun" biran önce çözülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. 2010 yılında yabancılara yapılan gayrimenkul satışı geçen yıla göre yüzde kırk artarak 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yabancıların Türkiye'ye olan güveni ve iştahı artmaya devam ediyor. Mütekabiliyet sorunun aşılması halinde bu tutarın rahatlıkla 5 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini öngörüyoruz.
İnşaat yatırımlarındaki yüzde 18 oranında büyümeye dikkat çeken Başkan Gökkaya, konut kredilerindeki artışın da altını çizerek sözlerini sürdürdü: "Konut yapı ruhsatlarında 2010'da geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 35 gibi ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Konut arzında, konut yapı ruhsatları daire sayısı verilerine göre 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre iki katı bir artış görülmekte olup, alınan konut yapı ruhsat sayısı 817.092 ile tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2010 yılı, en fazla konut kredisi kullanımının İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere 5 büyük ilde yoğunlaşarak yaşandığı bir yıl olmuştur. Tüketici finansmanında ise konut kredisi faizleri düşerek, yıl ortalamasında yüzde 1'in altında seyretti. Fakat 4.çeyrek verilerine baktığımızda faizlerdeki bu düşüşün yerini yükselişe bırakmaya başladığını görüyoruz."
Türkiye gayrimenkul sektörü, büyüme sürecine giriyor
GYODER'in hazırladığı ''Türkiye ve Dünya Gayrimenkul Sektör Raporu 4. Çeyrek 2010'' ile ''Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010'' raporları, küresel krizin ardından Türkiye'de gayrimenkul sektörünün yeniden büyüme sürecine girdiğini ortaya k
Yorum Yazın