Cansu Türkmenlio -
TRABZON / İHA - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) düzenlenen panelde İŞKUR Trabzon İl Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Trabzon KOSGEB Müdürlüğü, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Destek Ekibi kurumlarının KOBİ’lere sağladığı destek ve hibeler konusunda bilgilendirmelerde bulundular.
Avrupa Birliği KOBİ Günlerinin açılış konuşmalarında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, AB Bilgi Merkezi tarafından Trabzon ABİGEM’in destekleri ile düzenlenen Avrupa Birliği KOBİ Haftası Etkinliğine katılım sağlayan KOBİ’lere teşekkür etti.
Kahraman, küçük ve orta boy işletmelerim üretime ve istihdama olan katkıları, değişen pazar koşullarına hızla uyum sağlayan esnek ve dinamik yapılarıyla ekonomilerin vazgeçilmez parçaları olduğunu belirtti. Kahraman, “Türkiye’nin kalkınması açısından önemli bir potansiyele sahip olan KOBİ’ler, ülkemizde ekonomik büyümeye katkı sağlamaktan, esneklik yaratmaya; Türkiye ile Avrupa Birliği arasında köprü kurma hedefinden, istihdamın desteklenmesine kadar birçok alanda çok önemli bir rol üstlenmektedir” dedi.
Kahraman, ekonomik yeri ve önemi giderek artan KOBİ’lerin toplam firma sayısının yüzde 99.8’ini ekonominin bütünündeki katma değerinin yüzde 54’ünü oluşturmakta olduğunu ifade ederek, “KOBİ’ler son beş yılda oluşturulan istihdama yüzde 85 oranında katkıda bulunmuş ve özel sektördeki toplam istihdamın da üçte ikisini oluşturmuşlardır. Tüm bu rakamlar KOBİ’lerin ülkemizde kalkınma ve büyümede ne kadar önemli bir role sahip olduklarının göstergesidir. Dünya ekonomisindeki bütünleşme ve artan uluslararası rekabet, çalışma hayatını derinden etkilemektedir. Bu nedenle, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırma çabası içinde olan Türkiye’nin ve işletmelerimizin dünyada ki değişimi iyi izlemesi, doğru teşhis etmesi ve bunların ötesinde uyum sağlaması zorunludur. Türk KOBİ’lerinin rekabet güçlerinin birleştirilmesi ve AB’deki potansiyel ortaklarıyla ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacak girişimleri değerlendirme olanağının sağlanması büyük önem kazanmaktadır. KOBİ’lerin yatırımlarını yaparken ilişkide bulunduğu kamu kurumu ve destek kuruluşları ile araştırma kuruluşlarına ve de üniversitelerin büyük desteğine ihtiyacı vardır. Bunlar birbirinden asla kopuk olmaması gerekir. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bölgemizdeki KOBİ’lerin dünya pazarlarına açılmaları konusuna büyük bir önem vermekteyiz. Bu açıdan, bugün odamızda düzenlenen toplantının özellikle KOBİ’lerimiz açısından çok yaralı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
"ÜLKEMİZDE KOBİ’LER YÜZDE 59.3 LÜK BİR İHRACAT PAYINI ÜSTLENİYOR"
Doğu Karedeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, ülkemizde birçok yerde ve dünyada da Avrupa Birliği giriş sürecinde olan ülkelerde eş zamanlı olarak düzenlenen bu organizasyonlarda KOBİ’lerin karşılaştıkları sorunları, farkındalık çalışmaları ve çözüm önerileri görüşüldüğünü söyledi.
Kaldırım, KOBİ’ler sadece Türkiye için değil tüm dünya için özellikle kriz dönemlerinde ekonomilerin sıkıntıya girdiği dönemlerde sorunlar yaşayan kesimler olduğunu dile getirerek, “Özellikle gelişen ve gelişmekte olan ülkelere baktığımız zaman ekonominin bel kemiğini oluşturan kurumlar, sistemler, ekonomik yapılar, işletmeler KOBİ’lerden oluşur. Avrupa Birliği’nin yüzde 99, Japonya’da yüzde 97, Amerika ve diğer birçok ülkede de durum bu ve ülkemizde de yüzde 99.8 gibi işletme sayısına baktığımız zaman çok büyük oranlara denk geliyor. Ülkemizde KOBİ’ler yüzde 59.3 lük bir ihracat payını üstleniyor ki bu çok büyük bir kalem. Toplam ekonominin yüzde 54’ünü karşılıyor. Bu ekonominin sıkıntıya girdiği dönemlerde bile istihdam ortamı sağlayan önemli bir kaynak. Dolayısıyla Kobilere önem verilmesi, gündeme getirilmesi boşuna değil” şeklinde konuştu.
Kaldırım, bugün dünya ekonomisinin en büyük sorunlarının her on yılda bir yaşanan krizler olduğuna dikkat çekerek, gelirin piramit gibi sürekli üstlere doğru toplanması ve dünya nüfusunun yüz 45’ini kapsamakta olan yoksulluğu oluşturduğunu söyledi. Kaldırım, “Dünya’da bu 3 milyar nüfus günde 2.50 dolar kazanıyor, yüzde 75’i günde 10 dolardan fazla kazanmıyor. Bu dünya ekonomisinde olan sistem kapitalizmi için ciddi bir aşmazdır. Dünya bankası çözüm olarak ekonomik girdilerin tabana yayılmasını, adil dağılımını ve istikrar olmasını önermektedir ki bu konular dünyanın gündemini işgal etmektedir” diye konuştu.
“KOBİLERİ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK ŞEKİLDE DESTEKLEMELİYİZ”
KOBİ’lerin genelde teknik destek konusunda sorunlar yaşadıklarını kaydeden Kaldırım, şöyle konuştu:
“Kurumsallaşma yönünde de sorunları var sürekli bölünmeler yaşanılıyor. Dolayısıyla bu alanlarda devlet ve odalar ile bizim gibi yardımcı kurumların yanı sıra üniversitelerin destek vermesi gerekiyor. Bunun dışında kalifiye iş gücünün sürdürülebilir kılınması gerekmektedir. Bürokratik işlemlerin azaltılması, işletme kuruluş süreçlerinin hızlandırılması, yatırım ortamlarının iyileştirilmesi, sosyal yaşam çevresinin düzenlenmesi ve tüm ortamların uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Girişimcilik ve rekabet edebilirlik geliştirilmesi gerekiyor. En önemlisi kaynak finans kaynaklarına ulaşımı kolaylaştırmak kredi bağımlılığını azaltmak önemli konular arasında. Dünyaya dahi örnek oluşturabilecek modellerle bu kesimi güçlü bir şekilde desteklememiz gerektiğini düşünüyorum.”
Trabzon'da Avrupa Birliği KOBİ Günleri
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından ve Trabzon ABİGEM'in desteğiyle Avrupa Birliği KOBİ Günleri düzenledi.
Yorum Yazın