Bloomberg'de yer alan habere göre, petrol fiyatları, ABD'de işgücü piyasasının zayıflamakta olduğuna ilişkin işaretlerin talepteki toparlanmanın gücüne ilişkin kuşkuları artırması ve ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesi ile birlikte kayıplarını varil başına 41 dolar civarında korudu.
ABD'de işsizlik maaşı başvurularında Mart ayıdan bu yana görülen ilk artış, kanun yapıcıların diğer bir destek paketi konusunda müzakerelerde bulunduğu ve koronavirüs vaka ve ölüm sayısının birçok eyalette hızlı bir şekilde arttığı bir dönemde gerçekleşti. Öte yandan Pekin yönetimi, Amerikan hükümetinin Çin'i bu hafta başında Houston'daki misyonunu terk etmeye zorlamasının ardından, ABD'den ülkenin güneybatısınaki Chengdu kentindeki konsolosluğunu kapatmasını istedi. Bu gelişmelerin ardından, petrol, hafta başında Avrupa Birliği liderlerinin teşvik paketi konusunda anlaşmaya varmasının desteği ile yükselmesinden dolayı üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.
Petrol fiyatlarında Nisan ayında eksi seviyeleri görmesinin ardından başlayan toparlanma, büyük ekonomilerde artan virüs vaka sayısının talepteki toparlanmaya ilişkin endişeleri artırması sonrası teklemeye başladı ve fiyatlar Haziran sonundan bu yana dar bir aralıkta kaldı. ABD'de ham petrol stokları artıyor ve Çin'de tüketim soğuyor. Bu gelişmeler aşağı yönlü beklentilerin güçlenmesine neden oluyor.
Singapur'da Oversea Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Piyasa halen petrol talebinde toparlanma konusunda ikna olmuş değil", dedi ve "Petrol için üçlü tehdit var; ABD'de mali teşviklerin süresinin doluyor olması, virüsün ikinci dalgası ve ABD ve Çin arasındaki ilişkilerde kötüleşme. Bu durum petrolün yükselme olasılığını düşürüyor" şeklinde görüş bildirdi.
Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Perşembe günü yüzde 2 düştükten sonra 5 sent yükselerek Singapur saati ile 13:30'da varil başına 41.12 dolara geldi. Kontrat bu hafta yüzde 1.3 yükseldi.
Eylül vadeli Brent petrol, ICE Futures Europe piyasasında, Perşembe günkü yüzde 2.2'lik kaybının ardından yüzde 0.3 yükselerek varil başına 43.44 dolara ulaştı. Kontrat bu hafta yüzde 0.7prim yaptı.
Petrol talep endişeleri ve jeopolitik gerilimin baskısı altında
Petrol fiyatları, talepteki toparlanmaya ilişkin endişeler ve ABD ve Çin arasında artan gerilimden olumsuz etkileniyor.
Yorum Yazın