İHA - İki borsanın üyelerinin birbirleriyle yapacağı ticarette kolaylık sağlamayı ve karşılıklı olarak sürekli işbirliğini içeren anlaşma, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmayı hedefliyor. Anlaşmaya İstanbul Ticaret Odası (İSTİB) adına Yönetim Kurulu Başkanı Ç. Ali Kopuz, Belarus Ticaret Borsası adına da Borsa Başkanı Arkady Salikov imza attı. İSTİB Başkanlık binasındaki imza törenine Belarus Konsolosu Igor Bely de katıldı.
Ekim ayında Belarus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mihail Myatlikov ve beraberindeki heyetin İstanbul Ticaret Borsası’nı ziyaret ettiklerini ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Ç. Ali Kopuz, “Ekim ayında attığımız bu tohum bugün yeşermiştir. İlişkilerimizi borsalarımız arasında imzalayacağımız bir işbirliği anlaşması ile taçlandırıyoruz. İki ülke arasındaki borsaların ilişkilerinin bu seviyeye gelmesinden duymuş olduğum memnuniyeti ifade etmek isterim” dedi.
“İLİŞKİLERİMİZ HIZLA GELİŞECEK”
2013 Kasım ayında Belarus ve Türkiye ilişkilerinin gerek politik, gerekse sportif açıdan oldukça yoğun geçtiğini belirten Kopuz, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile Kasım ayı başındaki görüşmesi, geçen hafta milli takımlarımız arasında oynanan futbol maçı ve şu an geldiğimiz noktada borsalarımız arasında işbirliği anlaşması imzalanması. İkili temaslarımızın başlamasının üzerinden daha bir ay bile geçmeden yakaladığımız bu ivmeyi eminim ki ilerleyen süreçte devam ettireceğiz” diye konuştu.
Kopuz sözlerine şöyle devam etti:
“Benim çok sevdiğim bir Belarus atasözü var; ‘Su üstüne çatal ile yazmak’ diye. Biz bu anlaşmayı imzalamakla su üstüne çatal ile yazmıyoruz. İmzalayacağımız bu işbirliği anlaşması, ilişkilerimizi ne kadar hızlı bir şekilde geliştirmek istediğimizin bir göstergesidir.”
“TİCARET HACMİMİZ YETERLİ DEĞİL”
Ülkeler arasındaki ticaret hacminin yeterli seviyede olmadığının altını çizen Kopuz, “Her ne kadar son 6 senede iki ülke arasındaki ticaret hacmi 5,5 kat büyümüş olsa da bu ekonomik ilişkinin hacmi sadece 450 milyon dolar civarındadır. Bu gelişmeye rağmen Türkiye-Belarus ticaret hacminin potansiyelin hayli altında kaldığı söylenebilir. Zira 2012 yılında ülkelerimizin karşılıklı ticaret hacmi yüzde 1’in altında. Şimdi tekrarlıyorum ülkelerimizin potansiyeline baktığımızda yarım milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmimiz yeterli değildir. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak kendi ihtisas alanımız tarım ve gıda ürünleri başta olmak üzere bu anlaşma ile ilişkilerimizi kuvvetlendirmenin sözünü veriyoruz. Anlaşmanın her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“DÜNYANIN HER YERİNE ALIM SATIM YAPIYORUZ”
Belarus Ticaret Borsası Başkanı Arkady Salikov ise, iki ülke arasındaki özel sektörün ticaret hacminin geliştirilmesi için sürdürülebilir iş birliği amacıyla Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Salikov, “Bizim borsamız 8 yıldır faaliyette olan genç bir borsa olmasına karşın 50 ülkeyle yaygın bir ticaret ağına ulaştık. Belarus Ticaret Borsası, Belaruslu şirketlerin ihracat pazarlarını genişletmesi ve yabancı yatırımcıları Belarus'a çekmek için faaliyet gösteriyor. Spot pazar çerçevesinde Doğu Avrupa'nın en önemli ticaret borsasıdır. Elektronik ticaret sayesinde dünyanın her yerinde alım satım yapabiliyor. 2012 yılındaki ciromuz 1,5 milyar dolar. Şu an itibariyle Belarus Ticaret Borsası, 57 ülkeden 12 bin 700 şirketi barındırıyor" şeklinde konuştu.
İstanbul Ticaret Borsası, Belarus Ticaret Borsası ile işbirliği anlaşması imzaladı
İstanbul Ticaret Borsası ve Belarus Ticaret Borsası arasında imzalanan anlaşma ile ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.
Yorum Yazın