• Ekonomi

İlk Tokat Esnafa

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'de ne zaman siyasi istikrarsızlık olsa, ilk tokadı esnaf yiyor'' dedi.
İlk Tokat Esnafa
Zafer Çağlayan, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından 81 ilin esnaf odaları başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, sanayinin içinden gelen biri olarak esnafın sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi.

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası'nın Bağ-Kur'lulara getirdiği yenilikleri anlatan Çağlayan, bu yasayla birlikte, Türkiye'de doğan her çocuğun 18 yaşına dek prim ödemeden sosyal güvenlik kapsamına alındığını kaydetti. ''Türkiye'de herkes artık boy aynasına bakıp kendisiyle hesaplaşmak zorundadır'' diyen Çağlayan, sanayici, tüccar, esnaf, kim olursa olsun toplumun tüm kesimlerinin artık yeni düzene göre gerekli değişim ve dönüşümü yapması gerektiğini belirterek, ''Türkiye'de ne zaman siyasi istikrarsızlık olsa ilk tokadı esnaf yiyor'' dedi.

Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''İnsanlar, kendi ihtiyacını harcayacağı parayı götürdü, dolara çevirdi, bankada tuttu. Ne oldu damardan kan çekildi. Şu anda ne olacağı konusunda insanların kafasındaki belirsizlikten dolayı, bugün yine esnaf kesimi siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Niye insanlar para harcamıyor? Niye insanlar tüketimlerini erteliyor? Bunu iyi görmek lazım.

Artık benim esnaf ve sanatkarım 5 yıl önceki sistemle yaşayamaz. Çünkü 5 yıl önce hepimizin kusurunu örten büyük bir oranda enflasyon vardı. Şükürler olsun çok önemli gelişmeler kaydedildi. Bir kere hepimizin itibarını kazandıran 6 sıfır liradan atıldı. Enflasyon tek haneli rakamlara indi.''

KOSGEB KAPILARINI ESNAFA AÇACAK
Bugüne kadar KOBİ'lere, imalatçı esnaf ve sanatkarlara destek veren KOSGEB'in, bundan sonra kapılarını daha da açacağını ifade eden Çağlayan, esnaf kesiminin iş yapması ve yüzünün gülmesi için piyasada para olması ve insanların alım gücünün olması gerektiğini vurguladı. Çağlayan, Merkez Bankası'nın esnaflardan bağımsız olamayacağını belirterek, şöyle devam etti:

''Merkez Bankası, KOBİ'lerden bağımsız olamaz ve onların aleyhine olacak hiçbir politika geliştiremez. Bu noktada piyasanın ihtiyacı olan likiditeyi piyasaya vermek mecburiyetindedir.

Piyasada para olacak ki iş yapasınız. Bu noktada herkes görev ve sorumluluklarını bilmek zorundadır. Türkiye'nin birçok yerinde, esnaf bana gelip (sayın bakanım ne zaman sicil affını çıkaracaksınız) diyor.

Türkiye, 2001 krizinde esnaf ve sanatkar kardeşlerimizin karşı karşıya bırakıldığı kötü durum neticesinde 2003 yılının 12. ayında hükümetimiz tarafından sicil affı çıkarılmıştır.

Afta şu söyleniyor; (Herhangi bir şekilde çeki karşılıksız çıkılmış veya senedi protesto edilmiş bütün esnaf ve sanatkarlar, bütün tüccar ve sanayicilerin bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay itibariyle ödenmesi veya bankaca yeniden yapılandırılması halinde Merkez Bankası kayıtlarından borç silinecektir)

Söz konusu kanunda, Merkez Bankası'nca kayıtların silinmesinin ardından, bankalar ve özel finans kurumlarınca yapılacak kredilendirme, çek ve diğer bankacılık hizmetlerinde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak diye kapı gibi kanun çıkardık.

Daha ne istiyorsunuz. Yeni bir sicil affı istemeyeceksiniz. Burada yapacağınız iş, esnafınızı ve sanatkarınızı bilinçlendireceksiniz, bu konuda Merkez Bankası'nı, BDDK'yı uyararak, (arkadaş şu kanunun şu maddesini bana uygulayacaksınız) diyeceksiniz.''

 


OGÜN/11-17.Mayıs.2008/Sayı:72/Sayfa:11
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı