İSTANBUL (AA) - Enuygun, 2024'ün seyahat verilerini yayımladı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yıl yurt içinde en çok uçak bileti alınan rotalar sırasıyla İstanbul-İzmir, Antalya-İstanbul ve Adana-İstanbul oldu. Enuygun kullanıcıları yıl boyunca 175 ülke 983 farklı şehre uçtu. En çok yurt dışı uçak bileti alınan şehirler ise sırayla Bakü ve Dubai oldu.
Verilere göre uçakla seyahat eden kişilerin yüzde 60'ı erkek. Kitlenin yüzde 35'ini ise 25-35 yaş grubu oluşturuyor. Tek yön uçak bileti alanların oranı ise yüzde 73.
2024'ün en ucuz yurt içi uçak bileti 537 lira tutarında tek kişi Konya-İstanbul rotası için oldu. Yurt dışında ise en pahalı uçak bileti 380 bin liraya İstanbul'dan Çin'in Taizhou şehrine alındı.
Verilere göre yıl boyunca uçak bileti alan kişilerin yüzde 78'i yalnız seyahat etmeyi tercih etti.
2024 uçak bileti satışlarında ise Enuygun yıl boyunca 71 bin 416 uçağı dolduracak kadar kişiye uçak bileti satışı yaptı.
- En çok otobüs bileti Ankara'ya alındı
2024'ün otobüs bileti rekoru ise Ankara'da oldu. Ankara'yı İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa takip ederken, otobüs bileti satışlarında yılın en çok tercih edilen rotaları ise İzmir-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara-İstanbul olarak gerçekleşti.
Verilere göre en ucuz otobüs bileti Adana-Şanlıurfa için 1 liradan satılırken, en pahalı bilet ise 5 bin 950 lira ile İstanbul-Berlin için oldu.
Enuygun otel verilerine göre İstanbul, Antalya ve Ankara otelleri bu yılın en çok rezervasyon alan illeri oldu.
Otel rezervasyonlarında ise en çok tercih edilen şehirler sırayla İstanbul, Antalya ve Ankara olurken otobüs biletinde Ankara, İstanbul ve İzmir'in ardından Antalya, Bursa, Adana, Kayseri, Gaziantep ve Mersin ilk sıralarda yer aldı.
Otel özelinde en çok rezervasyon alan yurt dışı rotalar ise KKTC, Dubai ve Bakü olarak öne çıktı. En pahalı otel rezervasyonunun 507 bin 918 lira, en ucuz rezervasyonun ise 91 liraya yapıldığı 2024'te 2 kişilik konaklamalar yüzde 63, tek kişilik konaklamalar yüzde 24, aile konaklamaları da yüzde 13 oranında gerçekleşti.
Enuygun'un araç kiralama verilerine göre bu yıl en çok araç kiralanan yerler sırasıyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve İstanbul Havalimanı oldu. Sırayı Ankara, Antalya, Trabzon, Milas, Bodrum ve Dalaman Havalimanları takip ederken havalimanlarını Beylikdüzü ve Yenibosna izledi.
Verilere göre araç kiralamaların yüzde 38'i 1-2 günlük kiralamalardan oluşuyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Enuygun Ticaret Direktörü Orkun Özkan, BM'nin açıkladığı verilere göre, 2024 itibarıyla uluslararası turist sayısının salgın öncesi döneme çok yaklaştığını ve yüzde 96 artarak önemli bir seviyeye ulaştığını belirtti.
Özkan, 2024'ün, salgın öncesi döneme çok yaklaşılan bir sene olduğunu vurgulayarak, "Türkiye için aşılmış olan bu eşiğin yanı sıra hedeflenen 60 milyon ziyaretçi hedefinin de aşılmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.
TÜİK verilerine göre, iç hat uçak yolcu sayılarının 2018'de en yüksek seviyeye ulaştığını aktaran Özkan, salgın nedeniyle sonraki yıllarda düşüş yaşandığını ve bu yüksek seviyenin yüzde 80'ine ancak 2023'te ulaşılabildiğinin altını çizdi.
Özkan, 2024'ün de yine yakın seviyelerde tamamlanmasını beklediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Koltuk arzındaki bu azalma nedeniyle özellikle bayram ve tatil dönemlerinde çok sayıda rotada günlerce yer bulmak pek mümkün olmadı. Dış hatlarda ise tam tersi bir senaryo söz konusu oldu. 2024'te birçok yabancı hava yolu firması Türkiye'ye uçuş başlatırken, yerli hava yolu şirketleri de dış hat uçuşlarını artırdı. Yerli hava yollarımızın da dış hatlarda büyümesini 2023'e göre yüzde 15-20 bandında bekliyoruz. Dış hatlarda bir diğer önemli konu ise yaşanan vize sıkıntıları oldu. 2024'te kullanıcılarımızın vize sorunu yaşanan yerlere olan talebi yüzde 13 oranında azaldı. Daha çok vize istemeyen Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlar gibi kapıda vize gibi kolaylıkların sunulduğu rotalar 2024'te ön plandaydı."