İHA -
Bloomberg HT’nin düzenlediği Türkiye İyi Gelecek Konferansı’nda bankacılık sektörü ele alındı. Konferansa katılan Ziraat Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, CitiBank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, TEB Genel Müdürü Leblebici, Türkiye’de bankacılık sektörünü masaya yatırdı.
Konferansta konuşan Ziraat Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, büyümede sorunlar olduğunu belirterek "Şimdi Temmuz öncesinde döndüğümüz zaman dünyaya da baktığımız zaman büyümede çeşitli sorunlar var. Küresel birt oyuncu küresel bir dünyada dünya büyüyemeğince onun sorunlarını bize taşıdı. Gerek sektör olarak gerek reel sektör olarak bunları taşıyorduk. Aslında Temmuz’da stok sorununa geldik. O stok sorununda bir şeyin altını çizeyim. Piyasanın açık olması başka birşey piyasanın çalışıyor olması başka birşey. Yani bugün piyasada gördüğümüz düşe kalka bir gidiş var ise bu salt 15 Temmuz’la izah edilecek bir şey değil. 15 Temmuz’un bunda katkısı vardır. Dünyanın büyümeyle ilgili bir sorunu var. İşte AB’yi hepimiz biliyoruz. Genişletici para politikaları istenilen neticeyi vermemiş. FED’in ikilcikli tutumunu hepimiz biliyoruz. Bugün şöyle yapacak böyle yapacak aslında belki hiç birşey yapamayacak çünkü soğuyan ekonomiyi biraz ısıtması gerekecek. Bu doğrultuda Türkiye’yi değerlendirmek lazım. Ekonomi yönetimi daha kaliteli bir büyümeden söz ediyor. İç talebe dayalı büyümek istemiyorum diyorsa iç talebe yönelik aldığı önlemleri değerlendirmek lazım. Peki o önlemler için 15 Temmuz sonrasında ne yaptık veya ne yapmayı düşünüyoruz? Bunları sorgulamadan sadece tüketici davranışlarıyla Türk insanın inancıyla gösterdiği duruş önemli ama bunu sürdürülebilir kılmak lazım" dedi.
"Kredilerin geri ödenmesi konusunda aynı şekilde devam ettik"
15 Temmuz darbe girişiminde kredi geri ödemede bir sorun yaşamadıklarını dile getiren CitiBank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, "Müşteri birkaç segmete ayırmak lazım. Hem Türkiye’deki büyük firmalarda kurumsal bankacılık hem de orta örçekli bankalar ticari faaliyetlerimiz var. Bankacılık sektörü Türkiye’de son derece kuvvetli. 750 milyon dolar 10 yıl vadeli kredi biz Citi olarak koordine ettik. Dolayısıyla bankacılık sektörü kamu firmalarımız aynı şekilde finansmanlarını yenileyebildiler. Biz kendi bankamıza baktığımızda herhangi bir problem yaşamadık. Kredilerin geri ödenmesi konusunda aynı şekilde devam ettik" şeklinde konuştu.
"Bankacılık sektörü sağlamdır, yerindedir"
Faiz indirimleri hakkında konuşan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Faiz indirimleri ne kadar yansıdı diye bakarsak bu Merkez Bankası’ndan kullandırılan aşağı yukarı 115 milyar düzeyindeki fonlamanın 89 baz puan yani yüzde 1’den biraz az yansıdı. Mevduata da 135 baz puan yansıdı benim hesabım. Yani 225 yarı yarıya yansıdı. Biliyorsunuz ki sistemde 658 milyar mevduat ki bu banka pasiflerinin yüzde 60’ıdır ve 120-115 milyar civarında Merkez Bankası fonlaması var. Yani 6’da biri. Dolayısıyla fonlama maliyetlerinin azalması tabi ki kredi maliyetlerine de yansımasını beraberinde getirecek. Çünkü rekabetçi bir bankacılık sistemimiz var. Bankacılık sistemi sağlamdır, yerindedir, yeter ki biz bankacılık kesiminin çalışmasını kolaylaştıracak bütün kamu kurumlarını ayakta tutalım, yabancı-yerli herkese meseleyi iyi anlatalım ve derecemizi koruyacak reformların sürdürülmesi konularına eskiden olduğundan daha fazla dikkat ederek bunu sürdürelim" ifadelerini kullandı.
"Verimliliği artırmamız lazım"
"Makro ihtiyati tedbirleri zamanında koyduk çünkü o zaman ekonomi çok hızlı büyüyordu. Şimdi onlarda biraz esneklik yapmamız lazım çünkü ekonominin yavaşlama riski var" diye TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici "Bunları bir an evvel hayata geçirip o kısa vadeyi geçmemiz gerekiyor. Uzun vadeye gelince Türkiye’nin uzun vade problemi verimli çalışıp verimli üretebilmek. Verimli çalışıp verimli üretirsek katma değer yaratıyoruz. O nedenle endüstrileri baştan aşağıya belirleyelim. İnovasyon konusunda çok fazla iş yapıyoruz. Girişim bankacılığında yeni girişimcileri destekliyoruz. Kadınların işgücüne katılmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunları tekrar tekrar masaya yatıralım verimliliği nasıl artıracağız planlayalım" dedi.
Banka CEO’ları sektörü masaya yatırdı
Ziraat Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, CitiBank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, TEB Genel Müdürü Leblebici, Türkiye’de bankacılık sektörünün gündemini ele aldı.
Yorum Yazın