• Ekonomi

Bakan Çağlayan,Gümrük Birliği Anlaşması’nın günahını 18 yıldır çekiyoruz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nda yer alan tarihi hatanın Türkiye’de kayıplara neden olduğunu belirterek, 'Bunun günahını yaklaşık 18 yıldır çekiyoruz' dedi.
Bakan Çağlayan,Gümrük Birliği Anlaşması’nın günahını 18 yıldır çekiyoruz

Bakan Zafer Çağlayan, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması için gerçekleştirilen “İstanbul Zirvesi”ne katıldı. Zirvede konuşan Bakan Çağlayan, AB Gümrük Birliği Anlaşması’yla Türkiye’nin geçmişten bazı kayıpları olduğunu belirterek, “Ankara Sanayi Odası Başkanlığı’nı yeni almış olduğum 1995 yılının kasım ayında dönemin hükümeti, suçlamak adına söylemiyorum, kendileri burada yoklar cevap verme hakları yok. Ama maalesef tarihi bir hata yaptılar. AB- Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması çerçevesinde AB’nin üçüncü ülkelerle yapacağı anlaşmalara Türkiye taraf olmama gibi bir durum sergiledi ve anlaşmaya bu madde konulmadı. Bunun günahını yaklaşık 18 yıldır çekiyoruz” diye konuştu.

“AB’nin Türkiye’ye karşı samimiyetini ve samimiyetsizliğini biliyorsunuz” diyen Çağlayan, şöyle devam etti;

“Bunu fırsat bilerek bilhassa yapmış olduğu serbest ticaret anlaşmalarında eğer anlaşma yaptığı ülke isterse Türkiye ile anlaşma veya müzakeresini yapıyor. Bunun çok somut örneklerini, olumsuz örneklerini yaşıyoruz. 2000 ve 2002 yılında imzalanıp yürürlüğe girmiş olan Güney Afrika -Meksika, 2005 yılında yürürlüğe girmiş olan Güney Afrika üç ülke hala ülkemizle serbest ticaret anlaşması müzakere kelimesini dahi ağızlarına almıyorlar. Defalarca konuşmamıza, defalarca kendilerine ortak noktalarımızı izah etmemize rağmen yanaşmıyorlar. Çünkü tuzları kuru. Zaten tuzlarının kuru olduğu rakamlarla ortada. Üç ülkeyle bizim geçen sene dış ticaret hacmimizde 2,5 milyar dolar eksiğimiz var. Zaman zaman soruluyor bize ‘niye dış ticaret açığımız var, niye cari açığımız var?’ İşte temel nedeni bunlar. Üç ülkeyle bizim aramızda serbest ticaret anlaşması olmayışından dolayı ortaya çıkan en basit rakam bu. Çünkü benim ülkemin bu pazarlara girişte yüzde 40-50 gümrüklerle karşılaşmasına karşılık, bu ülkeler AB serbest ticaret anlaşması yaptığı için benim ülkeme elini kokunu sallaya sallaya sıfır gümrükle malını sokabiliyor. AB alanına girdiği an ortak alan, serbest alan ve benim ülkeme bu şekilde malını satabiliyor. Biz de yüzde 40-50 gümrüklerle boğuşuyoruz.”
Çağlayan, Türkiye’nin AB ortak gümrük tarifesini kabullendiğini ve Türkiye’de şu anda ortalama sanayi ürünlerinde gümrüğün yüzde 4.2 olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 4.2 gibi son derece düşük ortak bir sanayi ürünleri gümrük uygulaması var. En yüksek uygulamış olduğumuz sanayi ürünleri gümrükte yüzde 9’lar mertebesinde. Yani elimiz kolumuz bağlı. Bunu AB’de çeşitli defalar müzakere ettik. Bu konuda kendilerinin vize konusunda yaptıkları ayıbın, malların serbest dolaşması konusunda koydukları kota ayıbının ve bunun yanı sıra üçüncü ülkelerle üyelik müzakeresi yaparken Türkiye’nin masada olmayışı ayıbına ilaveten dördüncü ayıp olarak da serbest ticaret yapmış olduğu ülkelere; 'Türkiye benim Gümrük Birliği ortağımdır. 18 yıldır sanayi ürünlerimizi karşılıklı sıfırladık. Onunla da anlaşmaya girin' demesini istedik ama gerçekleşmedi” diye konuştu.

Açıklanana işsizlik rakamlarına da değinen Bakan Zafer Çağlayan, “Dün açıklanan işsizlik rakamları acı frenin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. İşsiz sayısında binde 4’lük bir artış olmuştur ama Türkiye 1 milyon insanı istihdam etmiştir geçen sene. Çünkü Türkiye Avrupa değil. Türkiye’nin nüfusu ortalama 1 milyon artar ve her sene 1 milyon insana yeni iş imkanı sağlamak zorunda olan bir ülke. Bugün Türkiye’yi Almanya veya Avrupa ile mukayese etmek mümkün değil. Buna rağmen Türkiye’nin şu anda gelmiş olduğu Avrupa ortalamasının daha altındadır. Gelmek istediğimiz seviye bu değil tabi ki. Merkez Bankası bugün herhalde dünyayı iyi şekilde takip edecektir. Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin frene basmak yerine daha fazla gaza basarak ekonomisini sürekli büyüterek işsizliliği azaltma konusundaki gayretlerini görecektir. Biz kendimizden öte dış dünyaya bakmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Çağlayan, ABD'nin Boston kentindeki maraton sırasında meydana gelen patlamalarla ilgili de, “Boston’da meydana gelen patlamalarda 3 kişinin ölmesi, 140’a yakın yaralanın olması da yeni bir vahşeti ortaya koyuyor. İnsanlık adına lanetliyorum. Terörden ciddi şekilde çekmiş ve şimdi önemli bir çözüm sürecine girmiş olan Türkiye bu tür şeylere karşı son derece hassas olduğumuzu ve bunu yapanların insanlıktan nasibini almadığını ve caniler olduğunu ifade ediyorum” dedi.

Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı