• Ekonomi

Bakan bankalara resti çekti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kasasını görmek isteyen müşterisinden bile ücret alan bankalara resti çekti. 'Asli işinizden bu kadar ek ücret alamazsınız' diyen bakanlık, 'Bu iş mart sonu bitecek' mesajı verdi (Sabah) - Gümrük ve T...

Bakan bankalara resti çekti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kasasını görmek isteyen müşterisinden bile ücret alan bankalara resti çekti. 'Asli işinizden bu kadar ek ücret alamazsınız' diyen bakanlık, 'Bu iş mart sonu bitecek' mesajı verdi

(Sabah) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, faiz dışı gelir elde ettikleri 31 kalem ücretin düzenlenmesi konusunda bankalara rest çekti. Bakanlık, müşteriye dayattıkları mevduat dışı gelirleri 20 milyar TL'ye ulaşan bankalara, "Bu iş mart sonu bitecek. Hazırlıklarınızı yapın" dedi. Faiz dışı gelirlerden geri adım istemeyen bankalar, "Mevduat dışı gelir kalemleri kaldırılırsa faizler artar" mesajı verirken bakanlık, kaldırılan kalemlerin yerine yenilerinin çıkarılmaması için çok detaylı bir çalışma başlattı. Çalışma tüketiciyi koruma merkezli olurken, bankaların dünyada örneği bulunmayan masraf ve ücretleri vatandaştan almasının önüne geçilecek. Düzenlemeyle bankaların farklı isimlerle yeni ücretler talep etmemesi için tüm masraf ve hizmet bedellerine "asliye edim", "yan edim" kriteri getirilecek. 
 
KIRMIZI ÇİZGİLER
 
SÖZLEŞME KRİTERLERİ
Bankalar vatandaşa aldıkları krediyle ilgili sözleşme hakkında bilgi verecek, 24 saatten önce sözleşme imzalanamayacak. Tüm ekstra ücretler büyük puntolarla tek sayfada anlatılacak. Vatandaşın 15 günde krediden cayma hakkı olacak. Tüketicinin tüm hakları sözleşme imzalanmadan önce banka tarafından vatandaşa anlatılacak. Sayfalar dolusu maddeler arasında sıkıştırılmış hizmet ücretleri yer almayacak. Vatandaştan yasalarda zorunlu olmayan hiçbir işlem ücreti "zorunlu" olarak istenemeyecek.
 
TAKSİT ÜCRETİ ALMA
Türkiye'de kredi kartlarının kredi yerine geçtiğini ve dünyada olmayan hizmetlerin verildiğini kabul eden bakanlık, bunların ücretsiz olarak pazarlanıp daha sonra ücretlendirilmesine karşı çıkıyor. Kredi kartının alış verişte kullanılmasını bonus, puan ve avantajlarla teşvik eden banka bu alışveriş sonunda "taksitlendirme bedeli" adı altında vatandaştan ekstra masraf talep edemeyecek.
 
'FAİZ ARTAR' TEHDİDİ
Bakanlığın bu girişimine karşılık banka yönetimleri önetimleri, "Bu gelirleri kaldırırsak, faizler artar" diyerek tehdit sayılabilecek bir mesaj verdi. Vatandaşın kandırılmamasını savunan bakanlık, faiz konusunun ayrı olduğunu anncak "yüzde 1 ile ödenen kredinin geri ödenmesinde yüzde 2 şartlarının uygulanmasının" vatandaşı kandırmak olduğunu söyledi.
 
MASRAFSIZ KART
Bankalar piyasaya masrafsız kredi kartı sürecek. Bu kartın hiçbir özelliği olmayacak. Yalnızca alışverişlerde taksitsiz kredi kartı gibi çalışacak. Bu kart için bankalar hiçbir ücret almayacak.
 
ASLİYE EDİM KRİTERİ
Bankalar asli kapsamındaki hizmetlerinden ücret alamayacak. Bankalar "Biz hizmet veriyoruz. Bu hizmetlerin ücretlerini almak zorundayız" diyerek bu ücretleri dayatmaya çalışırken, bankara "Lokanta da hizmet veriyor. Ama vatandaş yediği yemeğin ücretini biliyor. Buna masa parası, garson parası, ısınma ücreti vermiyor" cevabı vererek asli hizmet içinde farklı ücretler talep edilmesine kesinlikle karşı çıktı.
 
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat