ZONGULDAK / İHA - Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 2015 yılı ilk toplantısı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) destekleriyle gerçekleşti. Tarım İl Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlenen toplantıya Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Yılmaz, Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşer, Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Selahattin Güney ve arıcılar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, 2012 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Bal Tebliği hakkında bilgi verildi.
"ARICILIKTA AVRUPA’DAN ÖNDEYİZ"
Türkiye’de arıcılığın son durumu hakkında bilgi veren Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Yılmaz, "Türkiye olarak arıcılıkta Avrupa’dan öndeyiz. Türkiye arıcılığına baktığımızda, dünyada hem bal üretimi hem de kovan sayısı yönünden 2. sırada, Türkiye 94 bin ton bal üretiyor. 5,9 milyon aktif kovanı var. Bu kovanlarla birlikte 56 bin profesyonel arıcı fiili olarak arıcılık yapıyor. Türkiye’de arıcılık dünyanın diğer ülkeleri gibi değil, tabana yayılmış durumda. İşletme büyüklükleri ortalama 100-150 kovan arasında. Bu, tabana yayılmasını sağlıyor. Amerika da olduğu gibi 5 bin, 10 bin kovanlık işletmeler değil. Anadolu’nun arıların gen merkezi olmasıyla, hem bal veren bitkiler hem bal yapan arılar yönünden şu anda dünyanın en zengin ülkesiyiz" dedi.
"BAL TÜKETİMİNDE AB ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ"
Başkan Fahri Yılmaz, Türkiye’nin bal tüketimi ortalamasının 1 kilo 100 gram civarında olduğunu ifade ederek, "Bu sayı Avrupa Birliği’nde 800-900 gram. Kişi başına bal tüketimi bu anlamda Türkiye’de Avrupa’dan daha iyi. Avrupa’nın 8 milyon, bizim 6 milyon arımız var" dedi.
"ARICILIĞIN EN BÜYÜK TEHDİDİ TARIM İLAÇLARI"
Başkan Fahri Yılmaz, "Bizde arıcılığı tehdit eden en büyük neden tarım ilaçlarıdır. Ayçiçeğinde kullanılan tarım ilaçları, çiçek döneminde bitkilere atılan ilaçlar, Tarım Bakanlığı bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptı. Toz ilaç yasaklandı. Havadan ilaçlama yasaklandı. Bunlar Türkiye arıcılığı ve tarımı, hatta Türkiye doğası için kazanımdır. Zarar gördüğümüz konuları kamuya iletiyoruz ve çözüm üretiliyor. Çözemediğimiz konular var mı, var. Tarım ilaçlarının kontrolsüz kullanımı. Bu konuda arıcı olan olmayan, bal yiyen yemeyen herkesin arıya ihtiyacı var. Arı olmazsa doğa sürdürülebilir bir yapı olamaz. Çünkü bitkilerin çoğu bir yıllık arılarla dölleniyor. Anadolu’da anızlar yakılıyor, doğa kirleniyor. Batı Karadeniz’de kestane ormanları kuruyor. Orman Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede, kestane ormanlarını geliştirici, verimliliği artırıcı projeler uygulanıyor. Bütün Türkiye’nin her yerinde 227 proje sona erdi. Ama biz istiyoruz ki 40 bin köye 40 bin tane bal ormanı projesi olsun. Çünkü Türkiye’nin her yerinde arıcılık yapılabiliyor. Böyle güzel bir ülkedeyiz. Erzurum’da her yer kar, eksi 20 derece. Zonguldak’ta güneş, 15-20 derece, arılar uçuyor" dedi.
Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz, Zonguldak’ta
Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği toplantısına katılan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fahri Yılmaz, Türkiye’nin bal üretimi ve kovan sayısı yönünden dünyada ikinci sırada olduğunu söyledi. Yılmaz, 'Türkiye 94 bin ton bal üretiyor. 5,9 milyon aktif kovanı var' dedi.
Yorum Yazın