TİC Holding Header
  • USD 32.313
  • EUR 35.083
  • Altın 2278.028
  • BIST 100 8880.09
  • Dünya

Trump'ın rezidansında aranan gizli belgelerin nükleer silahlarla ilgili olduğu iddia edildi

ABD federal ajanlarının eski Başkan Donald Trump'ın Florida'daki evine yaptıkları baskında nükleer silah belgeleri aradıkları ileri sürüldü.
Trump'ın rezidansında aranan gizli belgelerin nükleer silahlarla ilgili olduğu iddia edildi
AJANSLAR - Washington Post'ta yer alan haberde, bu tür belgelerin Trump'ın Palm Beach'teki rezidansı Mar-a-Lago'da bulunup bulunmadığının net olmadığı kaydedildi. Trump'ın bu gelişmeleri 'siyasi intikam' olarak tanımlamasının ardından FBI'ın Mar-a-Lago'yu aramasına izin veren emri kamuoyuna açıklamasını istedi. Bu talep sayesinde FBI'ın bu benzeri görülmemiş araştırmada ne aradığı hakkında yakında daha fazla bilgi edinilebileceği anlamına geliyor. Arama, Trump'ın Ocak 2021'de görevden ayrılırken Adalet Bakanlığı'nın gizli olduğuna inandığı bazı kayıtları yasa dışı bir şekilde Beyaz Saray'dan alıp almadığına ilişkin bir soruşturmanın parçasıydı.

Demokrat Başkan Joe Biden'ın atadığı ve üst düzey kolluk görevlisi olan Başsavcı Merrick Garland, bir basın toplantısında aramayı şahsen onayladığını söyledi. Adalet Bakanlığı ayrıca, el konulan belgelerin redaksiyona tabi tutulmuş halini kamuoyuna açıklamayı da planlıyor.

Başsavcı: "Böyle bir karar kolay alınmıyor"

Başsavcı Garland şunları söyledi:
“Departman böyle bir kararı kolay almıyor. Aramaya alternatif olarak daha az müdahaleci yöntemleri denedik ve aramanın kapsamını daraltmak için çalıştık.” dedi. Konuya yakın bir kaynak, Reuters'a verdiği demeçte FBI'ın arama sırasında Trump'ın mülkünden yaklaşık 10 kutu aldığını söyledi.

Arama sırasında Florida'da olmayan Trump, aramayla ilgili belgelerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve şunları söyledi:
"Florida, Palm Beach, Mar-a-Lago'daki evime Amerika'ya yakışmayan, yersiz ve gereksiz yere baskın ve zorla girilmesiyle ilgili belgelerin yayınlanmasına karşı çıkmayacağım. Son 6 yıldır olduğu gibi, bana saldırmakta güçlü çıkarları olan radikal sol demokratlar ve gelecekteki olası siyasi muhalifler tarafından hazırlanmış olsalar bile, bu belgelerin yayınlanmasını istiyorum.” Dava şimdi Adalet Bakanlığı'nın arama için yeterli olası nedeni olup olmadığını inceleyen ABD Sulh Hakimi Bruce Reinhart'ın huzurunda.

Trump, Truth sosyal ağında daha önce yaptığı bir açıklamada şunları söyledi:
"Avukatlarım ve temsilcilerim herkesle tam bir işbirliği içindeydi ve çok iyi ilişkiler kurulmuştu. Eğer elimizde bu tip şeyler olsaydı ve bizden talep edilseydi, hükümet her istediğini alabilirdi.” dedi.

Trump'ın daha pek çok konuda başı dertte
Trump'ın gizli belgeleri almasıyla ilgili soruşturma, Ulusal Arşivler'in konuyu bakanlığa havale etmesinin ardından bu yıl başladı. Eski bir arşivci olan David Ferriero daha önce Trump'ın Ocak 2022'de hükümete 15 kutu iade ettiğini söylemişti. Arşivler daha sonra bazı ögelerin "sınıflandırılmış ulusal güvenlik bilgileri olarak işaretlendiğini" keşfetti. Eşi benzeri görülmemiş arama eski başkanın karşı karşıya olduğu birçok federal ve eyalet soruşturmasından sadece biri. Aktarılanlara göre aramadan birkaç ay önce FBI ajanları kilitli bir depodaki kutuları araştırmak için Trump'ın mülkünü ziyaret etti. Kaynak, ajanların materyalleri incelemek için bir gün harcadıklarını söyledi. Konuyla ilgili brifing alan ikinci bir kaynak ise Adalet Bakanlığı'nın Mar-a-Lago'dan güvenlik kamerası görüntüleri de aldığını söyledi.

Adalet Bakanlığı'na eleştiri ve tehdit yağdı, bir saldırgan öldürüldü
Garland yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığı'nın, pazartesi günkü aramadan bu yana şiddetli eleştiri ve sanal tehditlerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Trump destekçileri ve Washington'daki bazı Cumhuriyetçiler, Demokratları FBI'ı Trump'ı hedef almak için kullanmakla suçluyor. Ohio eyalet yetkilileri, Cincinnati'de FBI binasına giren silahlı bir adamın kolluk kuvvetleriyle karşılıklı ateş açılmasının ardından öldüğünü söyledi. Gelen tehditler sonrası yaşanan olayın detayları araştırılıyor. Garland, FBI ve Adalet Bakanlığı'na yönelik tehdit ve saldırıları kınadı. ve "Haksız saldırılara sessiz kalmayacağım” dedi.
Yorum Yazın