TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

Tokyo Olimpiyat Oyunları’yla bağlantılı Covid-19 vaka sayısı 67’ye yükseldi

Japonya’da 1’i Olimpiyat Köyü’nden olmak üzere oyunlarla ilişkili toplam 9 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkması sonucu dev organizasyonla bağlantılı Covid-19 vakalarının toplam sayısı 67’ye yükseldi.
Tokyo Olimpiyat Oyunları’yla bağlantılı Covid-19 vaka sayısı 67’ye yükseldi
Covid-19 salgını nedeniyle bu yıla ertelenen ve kamuoyunun farklı kesimlerinden gelen itirazlara rağmen Cuma günü başlaması beklenen Tokyo Olimpiyatları’nda salgın bilançosu ağırlaşıyor. Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları organizatörlerinden bugün yapılan açıklamada, Olimpiyat Köyü’nde kalan bir sporcu dahil, oyunlarla ilişkili toplam 9 kişinin Covid-19’a yakalandığının tespit edildiği bildirildi. Bugün doğrulanan 9 yeni vaka dev organizasyonla ilişkili enfeksiyonlar toplamını 67’ye çıkardı.

SALGIN NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ
2020 Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları uluslararası kamuoyunun Covid-19 salgını nedeniyle dile getirdiği endişelerin ardından bu yıla ertelenmiş, olimpiyat oyunlarının 23 Temmuz - 8 Ağustos 2021, paralimpik oyunlarının ise 24 Ağustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklanmıştı.

TEPKİLERİN ODAĞINDA
Ülkede etkisini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle toplumun farklı kesimlerinden dev organizasyonun iptal edilmesi çağrıları yapılırken, sağlık meslek örgütleri seyircisiz gerçekleşse dahi olimpiyatların dünyanın dört bir tarafından binlerce sporcu, antrenör, yetkili ve gazeteciyi ülkeye çekeceği için Japonya’daki enfeksiyon riskini artırabileceği uyarısında bulunmuştu. Uzmanlar ayrıca farklı ülkelerden Japonya’ya taşınma ihtimali olan virüs varyantlarının aşıya dirençli türlerin oluşumuna yol açarak vaka patlamasına neden olabileceğini belirtmişti.

SEYİRCİSİZ OLİMPİYAT
Japonya hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ise birçok kez oyunların yoğun salgın tedbirleri kapsamında güvenli bir ortamda yapılacağını yinelemişti. Bu kapsamda oyunların Tokyo ayağının kapalı kapılar ardında gerçekleştirilmesine karar verilirken, başkent çevresindeki Saitama, Chiba ve Kanagawa eyaletlerinde de müsabakalara yerel seyirci kabul edilmeyeceği açıklanmıştı. Fukushima ve Shizuoka eyaletlerindeki müsabakalara sahanın seyirci kapasitesinin yüzde 50’sini aşmayacak şekilde sınırlı yerel izleyicinin alınacağı kamuoyuna yansısa da, Tokyo ve çevresindeki eyaletlere yönelik seyirci yasağının organizasyonun neredeyse tamamen kapalı kapılar ardında gerçekleşmesi anlamına geldiği yorumları yapılmıştı.
Japonya’da Covid-19 vakalarının toplam sayısı dün itibariyle 844 bin 539’a ulaşmış, ölü sayısı da 15 bin 75’e yükselmişti.
(Burak Ersoy/İHA)