• Dünya

Paludan'dan 'İsveç NATO'ya kabul edilene dek' her cuma Kur'an yakma tehdidi

Türkiye'nin Stockholm'deki Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktığı eylem nedeniyle Türkiye başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde Müslümanlar tarafından protesto edilen, İsveç'teki aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan bu kez her cuma günü Kur'an yakma tehdidinde bulundu.
Paludan'dan 'İsveç NATO'ya kabul edilene dek' her cuma Kur'an yakma tehdidi
AJANSLAR - İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yaktığı eylem nedeniyle tüm Müslüman dünyasının tepkisine yol açan aşırı sağcı Rasmus Paludan eylemlerini sürdüreceği sinyali verdi.

Paludan'ın Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an yakmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da hedef aldığı eylem nedeniyle Ankara, İsveç'in NATO üyelik başvurusuna olumsuz yanıt vereceği mesajı vermiş ve İsveç-Türkiye-Danimarka arasındaki NATO görüşmeleri ertelenmişti.

Ülkesinde Türk veya Kürt olsun, herhangi bir yabancı görmek istemediğini vurgulayan İsveçli aşırı sağcı siyasetçi, şimdi de 'İsveç NATO'ya kabul edilene dek' her cuma Kur'an yakma tehdidinde bulundu.

İsveç medyasına konuşan Paludan, şu ifadeleri kullandı:
Paludan açıklamalarında ayrıca, bugün Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki Türk Büyükelçiliği'nin yanı sıra, biri cami önünde ve diğeri Rus büyükelçiliği yakınında olmak üzere toplam 3 kez Kur'an yakmak istediğini söyledi.

İsveç'ten farklı olarak, Paludan'ın böylesi bir eylem için Danimarkalı yetkililerden izin alması yasal olarak zorunlu değil.

Ancak böyle bir eylemi gerçekleştireceğine dair 24 saat önce yetkililere bildirimde bulunması gerekiyor.

Paludan ayrıca, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması durumunda 'bir daha asla Türk büyükelçiliği önünde Kur'an yakmama' vaadinde de bulundu.

Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi, Türk Dışişleri'ne çağrıldı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan diplomatik kaynakların aktardığına göre ise Danimarka'ya şu sözlerle tepki gösterildi: “Danimarka’da bugün (27 Ocak) kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eyleme izin verildiğinin öğrenilmesi üzerine Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi biraz önce Bakanlığımıza çağırılmıştır. Büyükelçi’ye, açıkça nefret suçu niteliğindeki sözkonusu provokatif eyleme izin verilmesini en güçlü şekilde kınadığımız ve Danimarka’nın bu tutumunun kabul edilemez olduğu iletilmiş, sözkonusu eyleme izin verilmemesini beklediğimiz vurgulanmıştır.”
Yorum Yazın