• Dünya

Kolombiya'daki COP16 Konferansı'nda biyoçeşitlilik ve çevresel adalet konuşulacak

Amazon yağmur ormanlarının korunması, yerli hakların sorunları ve genetik çeşitliliğin sürdürülmesi konularının da ele alınacağı COP16'ya 12'si devlet başkanı olmak üzere 190 ülkeden temsilci ve 15 binden fazla davetli katılıyor.
Kolombiya'daki COP16 Konferansı'nda biyoçeşitlilik ve çevresel adalet konuşulacak
AA - Kolombiya'nın ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Konferansı'nda (COP16) biyoçeşitlilik ve çevresel adalet en önemli konular arasında yer alıyor.

Ülkenin üçüncü büyük kenti Cali'de bugün başlayıp 1 Kasım'da sona erecek COP16'ya 12'si devlet başkanı olmak üzere 190 ülkeden temsilci ve 15 binden fazla davetli katılıyor.

COP 16'nın Kolombiya'daki tanıtımına ilişkin haberlere göre, konferans süresince biyoçeşitlilik, çevresel adalet, Amazon yağmur ormanlarının korunması, yerli hakların sorunlarının tartışılması, genetik çeşitliliğin sürdürülmesi ve hayati önem taşıyan ekosistemler, ele alınacak başlıca konular arasında.

COP16'ya BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum'ın da katılması bekleniyor.

BM tarafından iki yılda bir düzenlenen ve "Taraflar Konferansı" anlamına gelen COP16, devletler, bölgesel hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren önemli bir organizasyon.

Kolombiya, dünyada en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip 2. ülke
Kolombiya, Brezilya'dan sonra dünyanın en fazla biyolojik çeşitliliğe sahip ikinci ülkesi olarak öne çıkıyor ve COP16 Zirvesi'nin bu ülkede düzenlenmesi bu açıdan önem taşıyor.

Dünyadaki türlerin yüzde 10'una ev sahipliği yapan Kolombiya da son yıllarda küresel ısınmadan olumsuz etkilendi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, 14 Eylül'de Amazon ormanlarına yakın bir bölgede yaptığı konuşmada COP16 Konferansı'nın önemini vurgulayarak, "Bilim, Amazon yağmur ormanları yanarsa geri dönüşü olmayan bir yola gireceğimizi söylüyor. İklim değişikliği o kadar güçlü ki doğasıyla ve insanıyla her şeyi yok eder." ifadelerini kullanmıştı.

Son yılların en büyük kuraklık sorunuyla mücadele eden Kolombiya, COP16'da Amazon ormanlarının daha etkin korunması için eylem planı sunacak.

Kolombiya'da yayın yapan "Doğa İçin Barış" dergisine göre COP16'nın 3 ana hedefi bulunuyor: Biyolojik çeşitliliğin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve bu kaynaklardan elde edilen faydaların adil şekilde paylaşılması.

21. yüzyılda 581 hayvan ve bitki türü yok oldu
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), COP16'da ele alınması gereken başlıca konuların arasında iklim krizi, istilacı türler, doğal kaynakların aşırı kullanımı, kirlilik ve kentleşmeye dikkati çekiyor. IUCN'ye göre, 21. yüzyılda dünya genelinde 581 hayvan ve bitki türü yok oldu.

Ulusal Çevre Fonu Başkanı Manuel Rodriguez Becerra, COP16'ya ilişkin yaptığı açıklamada, Latin Amerika'nın iklim krizinden ciddi şekilde etkilendiğini belirterek, "Bölgemiz, biyolojik çeşitliliğin en fazla kaybolduğu yerlerden biri. Zaten biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu yerler, en çok etkilenen bölgelerdir." diye konuştu.

Silahlı örgütlerin saldırıları nedeniyle güvenlik arttırıldı
Konferansın yapıldığı Cali'nin kırsal bölgelerinde silahlı grupların neden olduğu şiddet olayları, COP16'nın güvenliği konusunda tartışmalara yol açtı.

Cumhurbaşkanı Petro, güvenliği sağlamak için silahlı örgütlere karşı son yılların en büyük operasyonunun yapılması talimatını vererek orduya "tam yetki" tanıdı.

Eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyelerinin COP16'ya katılacak heyetlere "kente gelmemeleri" yönünde tehditte bulunmalarına rağmen şehirdeki otellerin doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı.

Başta Cumhurbaşkanı Petro olmak üzere yetkililer, konferans süresince güvenliğin bir sorun olmayacağını kaydederek, 10 bin polisin ve 2 bin askeri personelin görev yapacağını duyurdu.

"2016'dan bu yana 248 çevre savunucusu öldürüldü"
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Kolombiya Temsilcisi Juliette De Rivero, İspanyol haber ajansı EFE'ye yaptığı açıklamada COP16'nın önemine değindi.

Konferansın Kolombiya'ya büyük fırsatlar sunacağını dile getiren De Rivero, "2016'dan bu yana 248 çevre savunucusu öldürüldü ve bundan büyük endişe duyuyoruz. Silahlı gruplar, bölgelerini, ekosistemlerini ve biyolojik çeşitliliği korumaya çalışan bu kişileri hedef alıyor. Bu zirve, çevre savunucularının korunması açısından da önemli bir fırsat sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı