• Dünya

Kolombiya'da bir hakim, mahkemenin kararını Chat GPT yardımı ile aldığını açıkladı

Kolombiya'da bir yargıç, bir çocuğun sağlık hakları ile ilgili bir davada yapay zeka motoru ChatGPT'yi kullandığını açıklayarak son günlerdeki tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Kolombiya'da bir hakim, mahkemenin kararını Chat GPT yardımı ile aldığını açıkladı
AJANSLAR - Hakim Juan Manuel Padilla, ailesinin maddi durumu yeterli olmayan otistik bir çocuğun doktor randevuları, terapiler ve ulaşım ile ilgili masrafların tamamının sigorta tarafından karşılanmasına karar verdiği davada ChatGPT'yi kullandı.

Yerel bir radyoya konuşan Padilla, yapay zeka uygulamalarının karar metinlerini yazmak için faydalı olabileceğini ama yargıçlarn yerine geçemeyeceğini vurguladı.

Çocuğun lehine karar veren hakim 30 Ocak'ta yazdığı gerekçeli kararında ChatGPT'den faydalandığını belirtti ama yapay zekanın rolünün ne kadar olduğunu açıklamadı.

Padilla röportajında "uygulamaya sorular sorarak hakim olmayı bırakmadıklarını, fikir cimnastiğinin başladığnı" söyledi.

ChatGPT yapay zekayı kullanarak çok büyük bir veri tabanını tarıyor ve insanlar tarafından sorulan sorulara anlamlı cevaplar üretiyor.

Bu davada Padilla, yapay zekaya "Otistik çocuklar tedavilerinin masraflarından muaf mıdır?" sorusunu yöneltti. Cevapta "Evet, bu doğru. Kolombiya'daki düzenlemelere göre, otizm tanısı konulan çocuklar tedavileri için katkı payı ödemeleri gerekmiyor," fadeleri yer aldı.

Hakim, ChatGPT'nin aslında daha önce bir sekreter tarafından sunulan hizmeti "organize, basit ve yapılandırılmış" bir şekilde sunduğunu bu sayede adalet sisteminde yaşanan yığılmaların önlenmesinde faydalı olabileceğini belirtti.

Fakat Rosario Üniversitesi profesörlerinden Juan David Gutierrez, buna şüphe ile yaklaşan isimlerden birisi. Yapay zeka düzenlemesi konusunda uzman olan Gutierrez, aynı soruları ChatGPT'ye yönlendirdiğinde farklı cevaplar aldığını belirtti.

Gutierrez, sosyal medya hesabından "ChatGPT'yi söz konusu kararda yargıçın amaçladığı gibi kullanmak kesinlikle sorumlu ve etik bir davranış değil," ifadelerini kullandı.

Gutierrez, hakimlerin acilen djital okur yazarlık konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaliforniya merkezli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT piyasaya sürüldüğü kasım sonundan beri tartışmaların odağına oturmuş durumda. Yapay zeka motoru saniyeler içerisinde makaleler, şiirler ve bilgisayar kodlamaları yazabiliyor.

Bu teknolojinin okullarda kopya çekmek için kullanılabileceği eleştirileri yükselirken OpenAI da uygulamanın hatalar yapabileceği uyarısında bulundu.

Padilla ise bir çok meslektaşının kendisi gibi bu teknolojiyi kullanmaya başlayacağını ve kararlarını yapay zekanın desteğiyle etik bir şekilde alacaklarını savundu.
Yorum Yazın