IAEA, İran ile gerçekleştirilen nükleer müzakerelerin 'büyük bir hassasiyet içerisinde' yürütülmesi gerektiği açıklamasında bulundu.
BM Nükleer Denetim Ekibi Başkanı, bugün İran'a, nükleer silah geliştirmek adına testlerin yapıldığından şüphelenilen Parçin Askeri Bölgesi’ni BM Nükleer Denetim Müfettişlerine acilen açması çağrısında bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan IAEA Başkanı Yukiya Amano, 2012 yılının başlarından bugüne değin İran'ın nükleer programının aydınlatılması konusunda kurumunun sarf ettiği çabalara rağmen şu an 'herhangi bir süreci rapor etmekten aciz' olduğunu bildirdi.
Viyana temelli IAEA, 1 yılı aşkın süredir İran İslam Cumhuriyeti'ni atom bombası araştırmaları yaptığını itiraf ederek birlikte çalışmaya davet etse de bu iddia İran tarafından sürekli yalanlanıyor. Amano, komitenin İran ile yapıcı diyaloglar içerisinde bulunmaya devam ettiğini fakat bu sürecin 'hassasiyetle ve somut sonuçlar almaya odaklanmış şekilde' yürütülmesi gerektiğini söyledi. IAEA'nın öncelikli hedefinin İran'ın nükleer silah geliştirme çalışmaları yaptığı düşünülen Parçin askeri bölgesinde araştırmalar yapmak olduğu bildirildi. Amano ayrıca Parçin bölgesindeki araştırma isteklerine binaen, 'İran'ın Parçin Bölgesi’ne giriş izni sağlanması, İran'ın kurum ile sıkı ilişkiler kurma isteğini göstermesine yardım edecek pozitif bir adım olacaktır'' şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de bugünkü Suudi Arabistan ziyaretinde 'İran'ın muhtemel nükleer programının açığa kavuşturulması adına başlıca güçler ile konuşmak için çok kısıtlı bir zaman dilimi kaldığı' açıklamasında bulundu. Kerry, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Tahran ile dünya güçleri arasındaki görüşmelere istinaden “Bu büyük bir zaman diliminin sonu” şeklinde konuştu.
İran, geçen hafta Kazakistan'ın Almatı kentinde dünya güçleri ile nükleer programına yönelik yaptığı ve bir daha toplanma kararı ile sonuçlanan görüşmelerin ardından oldukça iyimserdi. Fakat Batılı yetkililer İran'ın, Batı'nın atom bombası korkusunu azaltmak adına henüz somut bir adım atmadığını bildirdiler. ABD, Çin, Fransa, Rusya, Almanya ve Britanya İran'ın hassas nükleer faaliyetlerini kontrol altına alması adına İran'a makul yaptırımlar uygulanmasını teklif etmişlerdi. İran medyasından Pazar günü yapılan haberde ise İran'ın son olarak 3 bin adet gelişmiş ve uranyum oranı zenginleştirilmiş santrifüjü faaliyete koyacağı bilgisine yer verildi. Bu durumun İran'ın Batı ile olan nükleer problemlerine olumsuz yönde katkı yapacağı düşünülüyor.