Koronavirüs taşıyanların tespitini kolaylaştırmak için geliştirilen uygulamayı 1.9 milyon kişi telefonuna yükledi. Bluetooth ile çalışan uygulama eğer kullanıcılarından biri Covid-19 pozitif çıkarsa onun yakınındaki diğer kullanıcılara bir uyarı notu yolluyor.
"COVIDSafe" isimli uygulama kullanıma sunulduğu ilk gün popüler gözükse de toplumda özel hayatın mahremiyeti açısından tartışmalara yol açıyor. Uygulamayı eleştirenler hükümetin elde edeceği verileri ileride nasıl kullanacağından şüphe ediyor.
COVIDSafe'in savunucuları ise uygulama sayesinde sosyal mesafenin korunmasının kolaylaşacağını, bu sayede restoran ve barlar gibi insanların toplu halde bulunduğu yerlerin kolayca yeniden açılabileceğini belirtiyor.
Koronavirüs ile mücadelede benzer bir telefon uygulaması ilk olarak Güney Kore'de kullanıldı. Daha önce Singapur'da kullanılan bir uygulama ise Almanya, Fransa ve İngiltere'de araştırma aşamasında bulunuyor. Fransa, Bluetooth sistemi üzerinden "StopCovid" isimli akıllı telefon uygulaması üzerinde çalışıyor.
Fransız hükümeti telefon uygulamasını sokağa çıkma kısıtlaması önlemlerininin gevşetilmesi çerçevesinde hayata sokmayı planlıyor. "StopCovid"in hayata geçirilmesi salı günü Fransız meclisinde oylanacak.
Çin ise halkın neredeyse tamamının kullandığı bir aplikasyonla Covid-19'a yakalananlar adeta işaretleniyor.
25 milyon nüfusu olan Avustralya'da 6 bin 700 kadar Covid-19 vakası görüldü. Koronavirüse yeni yakalananların sayısı ise günde 10 ila 20 kişiye kadar düştü.
Kaynak: Euronews
Kaynak: Euronews