TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19
  • Dünya

ABD Kongresi'ne Suriye ile normalleşen ülkelere yaptırım öngören yasa tasarısı sunuldu

Bir koldan Arap Birliği'ne Suriye'nin geri dönmesi yönünde karar verilir, diğer koldan Moskova'da Suriye, Türkiye, Rusya, İran Dışişleri Bakanlarının toplantısıyla Ankara-Şam normalleşme süreci başlarken, Çin ve Rusya'nın başını çektiği bu inisiyatifleri eli kolu bağlı izleyen Washington'dan hamle geldi.
ABD Kongresi'ne Suriye ile normalleşen ülkelere yaptırım öngören yasa tasarısı sunuldu
AJANSLAR - Sputnik'te yer alan habere göre; Biden yönetiminin BM gözetiminde Suriye'de siyasi çözüm süreci işlemeden Şam'la normalleşmeye karşı olduğu ve buna karşı yürürlükteki Suriye yaptırımlarını kullanacağına dair açıklamaları, Arap Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin ayrı ayrı adımlarını önlemeye yetmezken, devreye ABD Kongresi girdi.

Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde hem Demokrat Parti hem Cumhuriyetçi Parti'den milletvekillerinin oluşturduğu bir grup, Esad yönetimiyle ilişki kuranları tehdit eden bir yasa tasarısı sundu.

Tasarının ana hatları şöyle:
* ABD hükümetinin Beşar Esad'ı Suriye'nin Devlet Başkanı olarak tanımasını engellemeyi ve Washington'ın yaptırım uygulama yeteneğini artırmayı hedefliyor.
* Washington'ın ABD yaptırımları altında bulunan Esad'ın liderliğindeki herhangi bir Suriye hükümetiyle ilişkileri tanıması veya normalleştirmesini yasaklıyor.
* 2020'de Suriye'ye ağır yaptırımlar getiren Sezar Yasası'nı genişletiyor.
* ABD Dışişleri Bakanı'nın 5 yıl boyunca her yıl Kongre'ye Esad hükümetiyle normalleşmeye karşı koymak için bir strateji sunması şartı getiriyor. Buna Suriye hükümeti ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve diğerleri arasındaki diplomatik toplantıların bir listesinin sunulması da dahil.
* Suriye Arap Havayolları ile diğer havayolu Cham Wings'in iniş yapmasına izin veren havalimanlarına yaptırım uygulanmasının önünü açıyor.
* Türkiye, BAE, Mısır ve diğer ülkelerdeki kişilerin Suriye'nin Esad hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerinde 50 bin doların üzerindeki bağışları da dahil olmak üzere her türlü mali işleminin gözden geçirilmesini istiyor.
Yorum Yazın