TİC Holding Header
  • USD 32.355
  • EUR 35.537
  • Altın 2325.737
  • BIST 100 8880.09
  • Asayiş

90 kişinin PCR testlerinin karıştığı hastaneden açıklama: Sistem hatası

Eskişehir'de testi pozitif olmasına rağmen veri giriş hatasıyla kişilerin PCR testleri negatif görünürken, negatif olanlar ise pozitif olduğu sanılarak evlerinde ilaç tedavisine alındı. Yanlışlık ise yapılan kontroller sonrasında fark edilerek test sahipleri tek tek aranarak bilgilendirildi. Eskişehir Valiliği de konuyla ilgili inceleme başlattı.
90 kişinin PCR testlerinin karıştığı hastaneden açıklama: Sistem hatası
Eskişehir'deki bir hastanede yaklaşık 90 kişinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) PCR test sonuçlarının veri giriş programında yapılan hatayla karıştığı iddia edildi.

Eskişehir’de koronavirüs tedavisi sağlayan üç hastaneden biri olan şehir hastanesinde geçen perşembe günü 90 kişiye Kovid-19 PCR testi yapıldı. Test sonuçlarının bilgisayar programına veri girişi yapılan sistemde iddiaya göre blok halinde tümü negatif ya da pozitif hatalı olarak işaretlendi.

Negatife pozitif, pozitife negatif işaret
Aslında testi negatif olanlara ‘pozitif’ olduğu bilgisi verilirken, ‘negatif’ olanlara ise test sonuçlarının pozitif olduğu bilgisi verildi.

Test sonuçlarının sisteme aktarılmasının ardından Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon ekipleri, sistem üzerinden PCR testi pozitif çıkanlarla ilgili prosedürü işleterek evlerinde tedavi olacaklara ilaç verdi.

Test sonuçlarının hatalı olduğu ise yapılan kontrollerle fark edildi.

İnceleme başlatıldı
Filyasyon ekiplerince testi karıştırılan 90 kişi aranarak yanlışlık olduğu ifade edildi. Testi karışan kişilere yeniden test yapılacağı, Eskişehir Valiliği’nin de konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi.

Sosyal medyada testinin yanlış çıktığını ifade eden N.S.K., paylaşımda bulunarak, “Bana da test yaptılar, önce pozitifsin diye aradılar. 3 saat sonra yanlışlık olmuş negatifsin dediler” ifadelerini kullandı.

Babasına ait testin yanlış çıktığını ifade eden M.P. de “Babama da test yaptılar. Akşam Sağlık İl Müdürlüğü’nden mesaj geldi, pozitif diye. Sabah doktoru geldi, sonuçlar negatif dedi. Üç gündür hastanede karantinadayız” dedi.

Hastaneden açıklama: Sistem hatası
Eskişehir Şehir Hastanesi yönetimi, PCR test sonuçlarının karıştırılmasına ilişkin soruşturma başlatıldığını ve karışıklığın sistem hatası olduğunu açıkladı.

Eskişehir Şehir Hastanesi Başhekimliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Hastanemiz Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında 26 Mart 2021 tarihinde çalışılan ve 94 hastayı içeren Covid-19 test işlemi neticesinde, 94 hastanın 7 tanesi pozitif olarak saptanmıştır. Sonuçların onayı işlemi sırasında yaşanan bir sistem hatası sonucu, 94 hastanın sonucunun sisteme pozitif olarak geçtiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine hatalı onaylanan tüm hastaların sonuçları sistem üzerinden 2 saat içerisinde düzeltilmiştir. Ayrıca ivedilikle tüm hastalarımıza telefon ile ulaşılmış, konu ile ilgili bilgilendirme tarafımızca yapılmıştır. Herhangi bir hasta mağduriyeti yaşanmamıştır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yorum Yazın