TİC Holding Header
  • USD 32.325
  • EUR 35.085
  • Altın 2297.968
  • BIST 100 8880.09
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Z Kuşağı..

Değerli dostlarım, kalabalık toplumlarda popüler kültüre bağlı olarak gelişen farklı oluşumlar ortaya çıkabiliyor. Kültürel gruplar etnisitenin, siyasi düşüncenin de üzerinde müşterekler taşır.
Z Kuşağı..
Günümüzde Z Kuşağı söylemini hepiniz duymuşsunuzdur. Son zamanlarda çok fazla gündeme gelen söylemlerden biridir. Bunun gerek siyasi alanda, gerekse popüler kültür alanında bir düşünceyi desteklemek ya da destekletmek amacıyla kullanıldığını görürüz.

Peki nedir bu Z kuşağı ?
1995–2010 yılları arasında doğan, bireysel, sorgulayıcı, internet üzerinden sosyalleşen, bilgiye çabuk ulaşması nedeniyle kolay sıkılgan, antiotoriter gençlik olarak tanımlarda yerini alan bu kuşak gerçekten böyle midir?

Neredeyse hemen hepimizin ailesinde, akrabalarında ve çevresinde bu kuşaktan gençler mutlaka bulunmaktadır. Bu nedenle hangi yaşta olursak olalım Z Kuşağı ile bizzat iletişim nedeniyle onları yakından tanıyan bireyleriz.

Öncelikle teknolojiye erişimleri nedeniyle çok zeki oldukları, dünyada yaşananları takip edip ve ilgi alanları geliştirdikleri için kendi dünyasına çekilip ne olursa olsun bir tavır sergilemedikleri iddia edilir.

Bilgilerin izinden gitmeyi sevdikleri ve ne istediklerini gayet iyi bildikleri ve bu nedenle de özgüvenlerinin son derece yüksek olduğu ve özgürlük konusunda oldukça net çizgileri olduğu söylenir.

Bu özgürlüğe düşkünlük sonucu hayatlarına müdahaleden hoşlanmadıkları, bu durumun da kişisel gelişimlerini yalnız başlarına sağlam bir şekilde yapabilmelerini sağladığı ifade edilir.

Evet gerek sosyal medyada, gerekse basın-yayın organlarında kısaca bu ve benzeri ifadelerle tanımlanan bir Z Kuşağı var, bir de bizim bizzat çevremizde gözlemlediğimiz, tanıdığımız, birebir iletişimde bulunduğumuz bir Z kuşağı var.

En basitinden bir otobüste yaşlı birini görünce yerinden kalkmamak, ona yer vermemek için gözlerini kapatıp uyuyor numarası yapan, bütün gün bilgisayarın başında oyun oynayarak geçirdikten sonra bir bardak su isteyen annesine "bütün gün ders çalıştım, senin gibi boş boş oturmadım" diyen gençler bu tarifin neresinde?

İletişim özgürlüğü sınırsız olan bu gençlere ulaşan bilginin ne kadarı temiz bilgi?
K-Pop kültürünün kurbanı olmuş bir kuşak var, giyimleri, konuşmaları, tavırları kendi kültürüne tamamen yabancı bu kuşak Z Kuşağının tam ortasında.

Üç-dört üniversite bitirip iş bulamayan, iş beğenmeyen, patronunun isteklerini özgürlüğüne müdahale sayıp çalışmayan, çalışmayı bırakın evde kendi odasını toplamasını söyleyen annesinin tavrını özgürlüğüne müdahale sayan, kolay yoldan para kazanmak adına sosyal medyada yapmadığı şaklabanlık kalmayan, yaş 30'a dayandığı halde evlilik kuramayan, kurunca da aile sorumluluğunu alamayan bu gençlik Z kuşağının neresinde?

Gerçek Z Kuşağı hangisi?

Aslında gençlik, Z Kuşağı diye parlatılıp, köpürtülüp, siyasi oyunlara alet edilmeye mi çalışılıyor? Gençlerin samimi, özgürlük hissiyatlarını kullanılarak, bu tarz söylemlerle algı oluşturularak hükümete karşı muhalif bir hareketin piyonu mu yapılmaya çalışılıyor?

Bildiğiniz bahsedilen Z Kuşağı üzere 2023 seçimlerinde de seçmen olarak yer alacak yaş grubu içerisinde bulunmaktadır . Siyasi söylemlerle sokaklara dökemedikleri gençliği bu şekilde Z Kuşağı ifadeleriyle yaldızlayıp secimler için taraf olmaya hazırlıyorlar diyebilir miyiz ?

Allah'a emanet olunuz!

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Mehlika
    Evet oyunu görmüşsünüz ... Zaten bir konu olmadığı kadar abartılıyorsa bir şeylere hazırlık var demektir. Sizlerin uyarıcı yazıları önümüzü aydınlatıyor . Sizi mecliste görmek istiyoruz.
  • Nurten Artıran
    HERŞEY OKADAR NET Kİ...
  • Süreyya Kaya
    Oyunu görmüşsünüz ve lakin gençlerimizide iyi dinlemek lazim.. Z kuşağı diye sınıflandırmak tabiki de hoş değil.. Hak...hak...hak...
  • Mehmet Tarık Parlak
    Sayın sehzadem yazdiklariniz gayet güzel ama 3 4 üniversite bitirip işsiz kalan tüm gençler iş beğenmemesinden dolayı değil bunlar torpil kurbanı olmuş oluyor.Yani Z kuşağı demek doğru değil çünkü bu kategorize ediyor onları.Burada büyüklerimize çok is düşüyor onlara anlayacağı ve ilgileribi çekeceği şekilde davranmalilar bu şekilde iyi bir gençlik oluşturulabilir.
  • Ercan Yılmaz
    Büyük oyunu görmüşün şehzade :)
  • Semra Duman
    Her şey çok net.