TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.067
  • Altın 2285.263
  • BIST 100 8880.09
Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

3 Mart 1924 sürgün ve bir Şehzadenin hüzünlü hikayesi..

Değerli Dostlarım ve okuyucularım, sizlere bügün 3 Mart hanedan sürgünü yıl dönümü vesilesiyle Sultan Abdülaziz Han'ın torunundan söz edeceğim Şehzade Mahmud Şevket Efendi.
3 Mart 1924 sürgün ve bir Şehzadenin hüzünlü hikayesi..
Birinci Bölüm 1
Bahriye Teğmeni Şehzade Mahmud Şevked Efendi; (20 Temmuz 1903 - 1 Şubat 1973), Osmanlı şehzadesi Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi ile Neşefelek Hanım'ın oğludur.

Sultan Aziz’in torunu Şehzâde Mahmud Şevket Efendi'ye, Filistin hükümdarlığı teklif edilmişti. Bir Osmanlı şehzâdesine râzı gelmeyen Filistin şimdi kimlerin eline düştü.

Saltanatın kaldırılması ve hanedanın sürgün edilmesinden sonra, bazı şehzâdelerin yeni teşekkül edecek Müslüman devletlerinin başına geçirilmesi projelerine rastlanır. Daha saltanat devrinde Sultan Abdülhamid'in oğlu Burhaneddin Efendi'ye Arnavutluk ve daha sonra da Kuzey Irak tahtı teklif edilmiş; fakat Osmanlı tahtındaki hakkını kaybetmek istemeyen şehzâde bu teklifleri reddetmişti.

Sultan Hamid'in torunu Şehzâde Abdülkerim Efendi, kendisine teklif edilen Uygur tahtı uğruna can vermiştir. Bu şehzâdelerden biri de Sultan Aziz'in torunu Mahmud Şevket Efendi'dir. Sultan Aziz'in oğlu Seyfeddin Efendi, babası gibi denizciliğe pek meraklıydı. Evinin bahçesinde büyük bir havuz yaptırarak, kendi teknesini kullanırdı.

Mahya ustasıydı. Ramazan ayında câmilere mahya çekerdi. Bazı ilahi besteleri vardır. Sürgünde Nice'e gidip, burada sefâlet içinde vefat etti.

Seyfeddin Efendi'nin mahdumu Şevket Efendi, 1924'de hanedan sürgün edilirken, yakışıklı bir bahriye yüzbaşısı ve pilot idi. Evleri yağma edildiği için, beş parasız, bir yük gemisi ile memleketi terketti. Gemi Girit'e yanaştığında, kim olduğunu bilmeyen adalıların, "Kemalist!" diye üzerlerine yürümesi pek ibretlidir. Kâhire'ye yerleşen Şevket Efendi, sürgün sıkıntıları sebebiyle, aynı zamanda Sultan Hamid'in torunu olan zevcesi Adile Hanımsultan'dan ayrıldı. 1 yaşında sürgüne çıkan biricik kızı Nermin Sultan, Fransa'daki anneannesinin yanında kaldı.

Baba-kız birbirlerini 20 sene göremediler. Zira pasaportu olmayan Şehzâde, Kâhire'den ayrılamıyordu. Küçük yaşta kemik veremi geçirip sakat kalan kızcağız, Almanlar tarafından Cihan Harbi'nde Arnavutluk'taki bir toplama kampına gönderildi.

Mısır'da İngiliz istihbarat subayı tarihçi Lord Kinross, bir askerî nakliye tayyaresiyle, Nermin Sultan'ı Kâhire'ye getirtti. Burada sefalet içinde yaşadılar. Ankara'ya müracaat ederek, vatanına dönmek istediğini, kendisine verilecek her işi yapacağını söylediyse de, reddedildi.

Evet dostlarım yazımıza 2. Bölümde tekrar devam edeceğiz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • GÜNER
    Koskoca bir İmparatorluk, Tüm Cihana hükmetmiş OSMANLI DEVLETİ kurucusu olan hanedanın bir hiç uğruna dış güçlerin isteği ile sınır dışı edilmesini aklım almıyor.Tabii kendi geleceklerini garanti altına almak için bunu yaptılar.Müslüman Türk milletinin aklından,gönlünden silmek istediler.Ancak silemediler....
  • goygoyevic
    Cumhuriyeti kuran kadroya karşı olan minnet borcumuzun büyüklüğünü göstermesi bakımından gayet faydalı buluyorum kendisini. o bir avuç insan olmasaydı bu ve bunun gibilerin tebası sayılacak, saltanat ailesinin, prenslerin, şehzadelerin kaprislerine ve şımarıklıklarına mahkum köle hayatları yaşıyor olacaktık. mesela sultanın bilmemkaçıncı oğlu istedi diye yabancı bir memleketteki konsoloslukta kıtır kıtır doğranabilecektik en basitinden. hakikaten borcumuz çok büyük.
  • Ayşe Aslan
    Osmanlının gerçeklerini okudukca hüzün kaplıyor yüreğim kendi devletinde sürgün edilmek zorluklarla yaşamak sefalete sürüklenmek Allah c c hu hesap günü dönülmez hesaplar sorucak ateşleri bol olsun zalimlerin vesselam osmanoğlu
  • behiye özenses
    acı ama gerçek olan bedelleri çok ağır olan bu talihsiz kaderler birdaha yaşanmaz inşallah rabbim bu zalimlere cevaplarını verir elbet ömrünüz uzun olsun şehzadem
  • Fatma gül
    Güzel ecdadımıza Allah rahmet eylesin. Okurken bile içimiz acıyor, onlar bunları yaşamışlar maalesef. İnşallah birgün hayırlısıyla gerçekler ortaya çıkar ve milletçe görürüz.
  • Meryem hanim
    Vefa nedirki? Sorusu geliyor aklima Çok üzülüyorum çooook.
  • Nazo
    Cok uzucu olaylar olmus. Okurken bile sanki bir Film seridi gibi gozumun onune geldi. Allahim, onlara zulum yapanlarin belasini Versin insallah. Sehzadem, size de tesekurl ederim, tarihdeki olaylar kaleme aldiginiz icin. Allah yar ve yardimcimiz olsun. Amin
  • Sancak
    Allah’ın gazabı put ve veletlerının üstüne olsun vesselam
  • Yasemin DÖKMETAŞ
    Okurken insanın içi acıyor Rabbim mekanlarını cennet etsin Rabbim islam sancağını biz Türk milletine nasip etsin Rabbim ecdat gibi MEKE MEDİNE KUDÜSE pasaportsuz izinsiz girebilmeyi ve oraların hizmetini nsp etsin AMİN kaleminize sağlık
  • Şevki başdaş
    Allah bir daha islam düşmanlarına fırsat vermesin.