TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 34.98
  • Altın 2324.358
  • BIST 100 9129.19

Faiz'e karşı SUKUK

Faiz günahtır inancıyla, faizin haram olmasının sabit olması nedeniyle faiz ve repo'dan uzak duran vatandaşların ellerindeki paraların gün geçtikçe değersizleşmesine faizsiz bankacılık sisteminin uygulamaya koyduğu 'sukuk' engel oluyor.
Faiz'e karşı SUKUK
Peki nedir bu sukuk?

Sukuk ticari bir varlığın menkul kıymetleştirilerek sertifikalar aracılığıyla alınıp, satılmasıdır. Basit anlatımıyla ‘faizsiz bono’dur. Sukuk (sertifika) alanlar ellerindeki adet oranında satın aldıkları varlığa ortak olurlar. Ve böylelikle gelirden pay alırlar. İslami hassasiyet taşıyan kişiler ve kurumlar bu günlerde faizsiz gelir elde etmek için sukuk almaktadırlar.

Peki katılım bankacılığında faizsiz kar payı var iken neden sukuk alınıyor diye bir soru akıllara gelebilir.

100.000 lira parası olan İslami hassasiyeti olan kişi 1250 lira kar payı alırken, faiz veren bankayı tercih eden kişiler 2500 lira gelir elde ediyorlardı.

Şimdi Sukuk sistemini tercih eden kişiler 100.000 liraya ortalama 3.000/3.500 lira gibi kar alarak zaman zaman faiz veren bankalardan bile fazla gelir sağlayabiliyorlar. Sukuk tek şahıslar için değil, kurumlar ve devletler içinde bir alternatif faizsiz gelir sistemidir.

Faizsiz finans sisteminde ülke ve coğrafi insanımızın muhtaç olduğu sermayenin ortaklık yoluyla elde edilmesi ve gelirlerin paylaşılması sistemi faizin karşısına bir kara bulut gibi çökmüştür.

Ziraat katılım sukuk sisteminde kiralama yoluyla ortaklık sertifikalarını incelemenizi tavsiye ederim.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın