TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09

Ermeni Değiliz Ama Zaven Amca'Yı Seviyoruz

Beynimiz ve kalbimiz aramızdan her ayrılan sevenimizin ardından değişik reaksiyonlar sergiliyor. Bazılarımızın cesedinin .zerine alel acele serilen gazetelerin başlıklarındaki yazılar ise daha çok kişinin amaçsızca caniler tarafından öldürüleceğini anlatıyor gibi sessizce rüzgara doğru direniyor. Ölümün ecelle mi gelmesini istersiniz yoksa ansızın mı hiç düşündünüz mü?
Birde aramızdan habersizce ecel yoluyla ayrılan kişiler ise bizleri tamamen yıkıyor. Annemiz, babamız, kardeşlerimiz ile sevenlerimizin değerlerini kaybettikten sonra anladığımızda hayatımız çekilmez bir hal alacağından sevenlerimizin ve sevdiklerimizin değerini bilenlerden olmayı Allah (cc) hepimize kısmet eder inşallah... Geçen gece işlerimin yoğunluğundan birden irkilerek yatağımdan kalktım. Elime kağıt kalem alarak bir g.n sonraki yapılacak işlerin programını yapmaya başladım. Hesaplar kitaplar ülke meseleleri uykumun kaçtığı dakikalarda çok sevdiğim bir abimden bir telefon geldi. Telefondaki ses her zamanki gibi canlı ve kendinden emin değildi. Kafası karışmış ve duygusal bir moda girmişti.
Ve telefon açılır açılmaz ilk duyduğum ses; Ferhat kardeşim Zaven amcamızı kaybettik Hiç görmediğim tanışmanın bile kısmet olmadığı Zaven Amcanın ölüm haberi beni derinden yıkmıştı...
Şok olmuş vaziyette nasıl abi nerede neden gibi panikatak sözlerimin ardından başınız ve başımız sağolsun diyerek cevap verdim. Zaven amcayı hiç görmedim hiç tanışmadım ama Hrant Dink olayından sonra yazdığım hepiniz ermenisiniz ama ben ermeni değilim diye yazdığım köşe yazımın ardından bana Zaven amcayı anlatan abim anlattıkları sonucunda Zaven amcayı çok sevdirmişti. Zaven amcayı bana sevdiren ve ölümüne çok üzülmeme vesile olan konuşmamızı dün gibi hatırlıyorum işte abimin Zaven amcayı anlattığı gün ağzından çıkan kelimeler:
Aniden babamı habersizce kaybettiğim yıllarda 16-17 yaşlarındayken sahibi bulunduğumuz çocuk arabaları fabrikamızın yönetimine aniden tecrübesiz bir şekilde geçtim. 1948 yılından beri şirketimizin mali müşavirliği ile mali danışmanlığını yapan Zaven amca bir gün yanıma geldi ve yıllardır çözveriyle babanın yanında hizmette bulundum. Üzerimene düşüyor ise daha fazla hizmeti sana vermeye hazırım. şeklinde konuşarak bana ilk ve en büyük desteği verdi. Ve bu sözlerini ispatlarcasına ilerleyen yıllarda her konuda kendi işi gibi yanımda oldu. Benim Ermeni toplumunu sevmemi sağladı. Kimliğinde Ermeni yazıyordu ama Türklüğü Ermeniliğinden önde geliyordu. Ermeniydi ama Müslümanlığa çok saygısı vardı. Üş hayatımda her zaman hep yanımda oldu. Özellikle her sıkıntılı anımda kafamı kaldırdığımda dost bulamadığım zamanlarda hep yanımdaydı. Geceleri bile kafama bir şey takılsa görüşmemizde 'atla gel der' veya kendisi yanıma gelir ve benim sıkıntılarımı göğüslenirdi. Ferhat, ilerleyen yaşına rağmen dinç, hayatı seven,saygılı ve dürüst bir insandı. O kadar ki! Sıkıntılı günlerimden birinde fabrikama haciz geldiğinde yine yanımda kimseleri bulamadığım anda yine Zaven Amcam çok yakın bir dostundan ciddi bir parayı emanet olarak bulup benim fabrikamdaki hacizi kaldırdı. Ben şaşkın ve mahçup bakışlarla nasıl teşekkür edeceğimi düşünürken Zaven Amca,Ben senin amcanım sadece ben yapmam gerekeni yapıyorum demişti. Ã'Zaven amcayla dolu dolu çocukluğumdan bu yana tam 30 yıl yaşadım. Bir tek gün ben ona saygısızlık etmedim. Oda bana destek ve sevgi den başka bir şey vermedi. Ferhat yani anlatacağım Zaven amca benim Ermenileri sevmeme vesile oldu sen de benim kardeşim olduğuna göre Zaven amca ile bir gün beraberce görüşmeye gidelim. Zaven amca seninde amcan bundan sonra diyerek Zaven amcayla ilgili görüşmemiz bitmişti. 15 g.n .nce yaptığımız bu görüşmenin ardından ise Zaven amcayla tanışmak bana kısmet olmadı. Hatta çok istememe rağmen cenazesine bile katılamadım.
Gece yaptığımız telefon görüşmesinde ise abim, Ferhat 15 gün önce sana uzun uzun Zaven amcamı anlatmıştım. Uzun zamandır görüşemediğim Zaven amcayla bir hafta önce konuştum ve dertleştim. Şimdi kendisini son bir kere görmek, sohbet etmek ve onunla son tavlamı oynamak isterdim. Ama olmadı ve artık olmayacakta... Asala terçrü olduğu yıllarda asalaya kin duyardı. Üdealleri olan ve Ermeni cemaatinin önde gelen kişilerindendiÃ'' diyerek her insan keşke Zaven amca gibi olsa diyerek telefon görüşmemizi ağlayarak noktaladı. Üzülme be abi! şerefiyle yaşayan idealleri olan kişilerden olarak aramızdan ayrılmış Zaven amca, ya diğerleri gibi idealsiz ve sevgisiz hatta amaçsız bir hayatı sonlandırsaydı o zaman üzülmek gerekirdi.
Tavla konusuna gelince bir g.n Zaven amcadan bahis ederek bir tavla oynarız inşallah abi... (ama telefonunu kapatman gerekli...)

 

fyildirim@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/26-31.Mart.2007/Sayı:13

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın