TİC Holding Header
  • USD 32.367
  • EUR 34.982
  • Altın 2324.301
  • BIST 100 8880.09

AB’nin kanatları altındaki Bulgaristan’ın enerjisi

Bulgaristan ziyaretimizde Sofya Ticaret Müşavirliği ve Filibe Ticaret Ataşeliğinden ülkenin enerji sektörünün genel durumu hakkında bilgiler aldık.
AB’nin kanatları altındaki Bulgaristan’ın enerjisi
Bulgaristan’ın enerji koridorlarının üzerinde bulunması AB tarafından değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle enerji jeopolitiğinde etkin rol alma çabasındadır.

Avrupa Birliğinin kanatları altında olan Bulgaristan bölgesinde ve Avrupa’nın tamamında enerji güvenliği açısından kritik öneme sahiptir.

Pek başarılı olamasa da uluslararası enerji projelerine önderlik yapma çabasındadır.

Yenilebilir enerji kaynaklarını etkin kullanarak elektrik ihracatı yapmakta olup, Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen elektrik ihracatçıları arasında yerini korumaktadır.

Köklü ve gelişmiş enerji sektörü bulunan ülkenin bu avantajı komünizm döneminden miras kalmıştır.

Ülkede enerji sıkıntısı yaşanmamaktadır. Doğal kaynakları ve güçlü elektrik üretimi sıkıntı yaşamamasının önündeki en büyük referansıdır.

Fakat Bulgaristan ham petrol ve doğalgaz konusunda Rusya’ya bağımlı olmasından dolayı tedariklerin durdurulabileceği riskini taşımaktadır.

Enerji sektörünün altyapısı Bulgaristan Enerji Holding’i kanalıyla tamamı devletindir. Fakat elektrik dağıtım ağları % 100 özeldir.

Enerji santrallerinin büyük bir oranında% 90’a varan oranlarda yabancı sermaye bulunmaktadır. Bu konuda dışa bağımlılık vardır.

Elektrik üretimi ülkenin enerji sektörünün temelini oluşturmaktadır. Yerel nükleer, termik ve hidroelektrik santraller vasıtasıyla elektrik enerjisi üretilmektedir.

Ülkede su, güneş, biokütle, jeotermal ve rüzgar enerjisinde kayda değer kaynakların olduğu bilinmektedir.

Bulgaristan. Romanya ve Yunanistan ile doğalgaz konusunda ortak çalışmalar yürütmektedir.

Bulgaristan’dan Türkiye’ye transit doğalgaz sevkiyatını gerçekleştirecek olan modernize edilmiş boru hattı açılmıştı.

Açılış töreninde Bulgaristan Enerji Bakanı Temenujka Petkova ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de hazır bulunmuş ve iş birliklerinin devam edeceğini belirtmişlerdi.

Petkova, ‘Doğalgaz boru hattının devreye girmesiyle Türkiye ile tam bir gaz bağlantısı sağlanmış olduğunu’ vurgularken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise ‘Yeni boru hattı projesinin iki ülke arasındaki karşılıklı güven ve güçlü ilişkinin
sonucu’ olduğunu ifade etmişti.

2016’da başlatılan Bulgaristan-Türkiye transit doğalgaz aktarım boru hattı projesiyle, Bulgaristan’dan Türkiye’ye olduğu gibi Türkiye’den de Bulgaristan’a doğalgaz aktarımı yapılabilecek. Bu proje kapsamında çalışmalar devam etmektedir.

Bulgaristan ile enerji işbirliğimiz önem arz etmektedir. Ve özellikle ülkenin Bio enerji konusunda örnek alacağımız projeleri bulunmaktadır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın