TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19

Siyasette kırılma anı ve kartalın yeniden doğuşu..

Siyaset yeni bir dönemece giriyor.
Siyasette kırılma anı ve kartalın yeniden doğuşu..

Önümüzdeki iki yıl içinde ciddi kırılmalar, değişiklikler olabilir.
Yeni Refah Partisi ve Demokrat Parti’de, muhtemel alternatif olarak hareketlilik başladı.
Cem Uzan'ın da farklı ve yeni siyasi boyutla sahneye çıkacağı söyleniyor.
Babacan ve Davutoğlu'nun kurması muhtemel ve neredeyse kesinleşen partileşmelerini de düşünürsek; siyaset zemini müesses ve statik yapısını kaybedecek gibi…

Yeni dönemeçten kastım da; siyaseten yeni oluşlar, ölüşler, bitkisel hayata girişler, yeni aktörler, yeni fikirler, yeni nesil siyasetçiler ortaya çıkacak gibi bir yola doğru hızla gidiyor olmasıdır.

Benzetmek gibi olmasın ama ANAP ve DSP sonrası ortaya çıkan süreçlere doğru gider gibiyiz.
Sorulması ve cevaplanması gereken asıl soru ise şu;
Şuana dek farklı badireler atlatan, çeşitli kriz dönemleri yaşayan  Ak Parti bu süreci yine aynı dirilikle aşabilecek mi.?
Çünkü bu defa 31 Mart Yerel seçim sonuçları ve özellikle erteleme İstanbul seçim sonucu siyasiler ve seçmen nezdinde; "Nasılsa AK Parti yine kazanır. Yenilmez ve yıkılmaz" algısının değişmesine sebep oldu.
AK Parti içinde kapalı kapılar ardında ve seçmen nezdindeki negatif sesleri de dikkate alırsak; bu iki yıllık süreç, hassaten AK Parti odaklı ve oldukça zorlu geçecek gibi.
2023 seçimine muhtemeldir ki, bugünkü tablo ile girilmeyecektir.

Bu bağlamda bakarsak Türk Siyasetinde dramatik inişler yaşanabilir.
Umulmadık yükselişler görülebilir.
Kaale bile alınmayacak oranlarda oy alan bazı partilerin anahtar konumuna geldiğini müşahade edebiliriz.
Hele de, Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi bu tür durumlara oldukça teşnedir.
Bu noktada  süreci tersine çevirmek mümkün mü.?
Sanmıyorum ama ertelemek ve geciktirmek olası.
Bu noktada "kartalvari" bir acılı süreç gerekiyor sanırsam…
Kartal türlerinden birisi, yaşı kırka gelince avlanamaz hale gelir.
Tüyleri, pençeleri, gagası işlevsizleşir.
Uçuş kıvraklığını yitirir.
Yani iyice hantallaşır.
İşte bu noktada bir şeyi çok net farketmek zorundadır, kartal.
Ya ölecektir veya oldukça acı verecek bir sürece karar verip bir kaya duvarında yeniden doğuş serüvenini başlatacak acılı restorasyonu başlatacaktır.

Kararı verirse;
Vura vura gagasını düşürecek, pençelerini sökecek ve tüylerini yolacaktır.
Ki akabinde çıkacak yeni gagası, pençeleri ve tüyleriyle eski çeviklik ve aktivasyonuna sahip olabilsin.
Sonrasında ise kendisine ilave ömür sağlayacak yeniden doğuş sürecini başlatabilsin.

Kanımca AK Parti de 18 yıldır hep iktidar, en büyük ve rakipsiz olması hasebiyle bu yeni ve çalkantılı sürecin ana aktörü olacaktır.

Eğer kartal gibi yapabilirse;

Ki, Sayın Cumhurbaşkanı’nın  liderlik potansiyeli, karar vericiliği, öngörü derinliği ile bunu yapabilirliğine inanıyorum.
Gelen ve gelmekte olan tehlikenin büyüklüğünü bizlerden daha iyi gözlediği kanaatindeyim.
Ve sanıyorum ki; hamlelerini cebine koymuş, bir zamanlama mantığıyla final hareketine hazırlanıyor.
Ama emin olun Erdoğan’ın derin siyaset okuma  yetisine ve liderlik özelliğine rağmen kıldan ince kılıçtan keskin bir köprüden geçiyoruz.

Şuana dek yaptık, yapıyoruz, yapacağız gibi göstermelik değişikliklerle, reform diye gösterilen icraatlarla, vitrinize birkaç isim değişiklikleriyle bu süreç  aşılamaz.

Bu defa olmaz.
Çünkü İstanbul seçim sonucuyla cin şişeden çıktı, artık.
Daha öncesinde “başka alternatif yok, yine de en iyisi bu” diyen Türkiye sosyolojisi mental ve ruh olarak da herşeye hazır halde.

Ve ben, bu değerlendirme ve buna mümasil eleştirileri sadece muhalefetten değil, Ak Parti yönetici ve seçmeninden de öyle çok işitiyor ve dinliyorum ki…

Ve en acı olanı da; özel alanlarda of the record olarak bunları konuşanların açık zeminlerde asla eleştiri yapmamalarıdır.
AK Partiyi bekleyen en büyük tehlike ve risk de budur.

Bu yüzden, yenilenme ve tecdit’in bu defa göstermelik ve savmacı şekilde değil tam da kartalın yaptığı gibi en radikal şekilde yapılması lazımdır.

Yoksa, geçmiş Turgut Özal-ANAP ve Ecevit-DSP’nin kaderi mukadder olur.

Not: Yazdıklarım bir tespittir. AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanı’na eleştiri değildir. Ben sadece gelmekte olan siyasi sürece ve AK Parti için muhtemel tehlikelere projeksiyon yaptım. Hatta dostun dosta yapacağı uyarıyı ve gerçeklere uyandırmayı yaptım, yapıyorum. Kimse kızmasın ve alınmasın; realite bu...

Bir sonraki Bir Portre yazımızda buluşmak ümidi ile Allah'a emanet olun sevgili okurlar.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Murat selalmaz
    Mağdur lar bitti ak parti hep mağdur oldu mağdur göründü artık tüm güç elinde medyadan iş dünyasına kamu yönetimine bunun için bocalıyorlar bu millet güclüyü sevmez hele bu güç kötü kullanılırsa
  • H. Bulgurlu
    Bu yazınızda; AK PARTİ'NİN bitişini "demokratik" bir nezaketle, son derece "diyalektik" bir yazılım ile anlattınız. Hayırlısı olsun. Ama HASEKİSİ var yine . Belediyelerde hezimet "hizmeti yapan yine var.. Var ha var.. Suçu il baskanlarina atıyor. Ha bire il başkanları istifa ediyor. Gidecekleri yerleri var artık.. Nasıl bir okuma bu ERDOĞAN'ın...Selam ve dua ile.
  • Murat kankal
    Bence gayet başarılı tespitler yapmışsınız en önemli noktalardan biri sosyal yapıdaki dusunce degiskligi alternatif bir ismin ortaya çıkması başka adammi var lafının karsisinda alın artik başka birisi var diyenlerin ortaya çıkması kötüye giden ekonomi bazı kesimler kabul etmese de yeni oluşumların Ak partiyi kesinlikle zayıflatacak olması tehlike çanları ni caldiriyor son zamanlarda muhalefetin uzun zamandır eleştirdiği yaptigi yap işlet devret modelinin hükümetin yetkili ağızlarından zarar ettiğinin kabul edilmesi Eyt lilere çekilen rest tamamiyle yanlış en kısa sürede çözülmesi gereken buyuk bir sorun daha sayabileceğimiz bir sürü sorunlar mevcut böyle bir durumdan yeniden doğuş yaratmak bence bir mucize olur.Dediginiz gibi yüzde ikilik oy kesimini temsil eden partiler Altın anahtar konumuna geliyor gidişata ve söylemlere bakıldığında Cumhur ittifakının karşısında genişlemeye müsait bir ittifak bloğu olusacaktir.Cok zor bir döneme giriliyor rabbim Ülkemize ve Milletimize en hayırlısı ne ise onu nasip etsin
  • Ozan Ahmet TAŞKIN
    --Cengiz bey öncelikle yazınızda dolayı yürekten tebrik ederim. Mükemmel ve doğru tespitler yapmışsınız. Ne yazıktır ki AKP nin içinde AKP ni bitirmeye çalışan bir grup var. Adeta Cumhurbaşkanından intikam alma hevesi taşıyorlar bu da benim tespitim. Ben Cumhur İttifakını destekleyen biriyim ama iç ve dış siyasette yetersiz kalınan noktalar var buda ekonomiye yansıyor. Teni parti yeniden refah DP ve Cem Uzanın içinde olacağı bir blok hükümeti sarsabilur. Bunun şimdiden önlemini akp ve MHP nin alması vgerekir. Yok eğer Cumhur İttifakı devam etmeyecekse herkes kendi rotasını çimeli ki bu dahada tehlikeli bir sürece sokar bizi. Bir yanda AKP ile MHP diğer yanda yeniden refah DP cem uzan ve yeni oluşum diğer yanda CHP HDP FETÖ IP nin olacağı bir blok. Türkiye 2023 te 3 blok halinde seçime girecek gibi. Bir an evvel Cumhurbaşkanının buna bir önlem alması gerekir. İp yi yok saymadan devlet beyi küstürmeden bir orta yol bulmalı yoksa siyasi ve ekonomik çıkmaza doğru sürükleniyoruz. Saygılarımla 🇹🇷🇹🇷🇹🇷 Türkiye'nin Ozanı AHMET TAŞKIN 🇹🇷🇹🇷🇹🇷