TİC Holding Header
  • USD 32.369
  • EUR 35.045
  • Altın 2324.552
  • BIST 100 9129.19
Belkıs Erden Tuncay

Belkıs Erden Tuncay

Kış sebzelerine devam, Ispanak Köftesi…

Kış sebzelerine devam, Ispanak Köftesi…
Bu mevsimin en güzel sebzelerinden olan ıspanaktayız bu hafta…
 
Hani derler ya çocuklara sebze yediremiyoruz diye. En tilt olduğum cümle bu son zamanlarda. Neden yedirilemiyor neden çaba ve efor sarf edilmiyor anlayamıyorum. Her sebze için en az 8-10 çeşit değişik ürün denendi mi? Hepsi lezzetli miydi? Ailece herkes aynı sofrada aynı sebzeleri afiyetle yedi mi? Tüm bunlar ok ise bu sebzelerden en az 5-6 tanesini beğenir çocuklar eminim. En önemlisi de sofrada herkesin bu sebzelerden yemesi. Anne babanın yemediği bir yemeği çocuğun yemesi beklenemez tabii. Aynı kitap okumak gibi. Ben okumayayım, çocuğum elimde kitap görmesin ama sürekli oku çocuğum diye söyleneyim. Başarısız bir girişim olduğu gün gibi açık. 
 
Mesela bizde eşim taze fasülye, bamya, barbunya severek yer. Oğlum da bunları sever buna ilaveten pırasa, ıspanak ve pazı da sever. Karnabahar da sever. Lahanayı pişmişten çok çiğ ve salata olarak sever. Ama ben onun sevdiği tarifleri yaparım hep, gayet de iyi bir biçimde bu şekilde yürüttük bu olayı. Eğlenceli seçenekler de olur, maç günü şeklinde et, köfte, patates yanı olanlar da olur. Dediğim gibi amaç burada ailenin, çocukların beğendiği bir şekil ve lezzet bulmakta. Lezzet çok önemli zira olmazsa olmaz…
 
Ispanaka gelirsek şahane bir demir deposu. Alternatifi Pazı da kolay yıkanan ve topraksız temiz versiyonu. Birçok yerde ikame edilebilirler. Kavurması, kıymalısı, yumurtalısı, böreği, pizzası, fırın mücveri şahane olur. Bizim favorimiz kıymalı pişirip, göz yumurta kırıp, üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve kızdırılmış tereyağı gezdirmek şeklindedir. Gayet geleneksel ama bir o kadar da lezzetli ve besleyicidir. Kış günleri özellikle okul zamanı hafta içi güzel bir seçenektir. Reçetemizde de gelenekselden biraz çıkacağız lakin değişik bir versiyon, ben bunu programda yapıp soğuk püre ve ayvalı, armutlu crumble ile sunmuştum. Normal bir püre ve domates sosu ile de gayet güzel oluyor. Hani yazdan kavanozladığımız soslar ile. Aklınızda bulunsun :)
 
ISPANAK KÖFTESİ (10-12 adet irice köfte için)
 
Malzemeler:
2 demet Ispanak (yıkanmış, ayıklanmış ve doğranmış)
1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
2 diş sarımsak 
½ bardak ceviz içi
½ bardak mısır unu (bulabilirseniz iri taneli olanlardan)
1 bardak galeta unu (bulamak için)
Tuz, karabiber, zeytinyağ 
 
Yapılışı:
Ispanağı zeytinyağında soğan ve sarımsak ile soteleyin.
Ceviz, baharatlar ve mısır unu ile robotta çekin. 
(Ispanak demet büyüklüğü değişebilir. Burada mısır unu sadece toplayacak kadar eklenecek. Mısır ununun sıvı taşıma kapasitesi de farklılık gösterebilir. Kontrollü eklemekte yarar var.)
Gerekirse biraz daha baharat ve tuz ekleyin. 
İrice toplar yapın. (Ben dondurma kaşığı ile porsiyonladım.)
Galetaya bulayın. 
180 derecede önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana dek pişirin. 
Opsiyonel olarak kızartılabilir ama o zaman daha katı ve sağlam yuvarlaklar yapmak gerekir. 
Yanına patates püresi ve domates sosu ile servis yapabilirsiniz. 
 
Afiyetler olsun…





Belkıs Erden TUNCAY
Belkıs’ın Mutfağı’nın Kurucusu & Sosyolog

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın