TİC Holding Header
  • USD 32.563
  • EUR 35.138
  • Altın 2320.624
  • BIST 100 8880.09

Yeni nesil yazar kasa alma süresine az kaldı!..

Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda mükellefler için geri sayım başladı.

426 sıra numaralı 'Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği' ile 3100 sayılı 'Katma Değer Vergisi' mükelleflerinden 'Ödeme Kaydedici' cihaz kullanma mecburiyeti olan mükellefler ki genel olarak perakende satış yapanlar 'Yeni Nesil Yazar Kasa' almaları gerektiği konusunda çıkan yasayı daha önce paylaşmıştık.

Bu mükelleflerden seyyar EFT-POS cihazı kullananlara ve yol kenarı otopark  hizmeti verenler 01/07/2013 tarihinden itibaren EFT-POS  özelliği olan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz kullanma mecburiyeti başlıyor.

Restaurantlar,cafeler hizmetleri verenler su satışı yapanlar likit gaz satışı yapanlar otopark hizmeti verenler gibi seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler 01/07/2013 tarihine kadar Yeni Nesil Yazar kasalarını alacaklar ve 90 gün içerisinde cihazlarını bağlı bulundukları vergi dairesine kaydettirecekler.

Yani Cihaz faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 01/07/2013 tyarihini geçmemek şartı ile 90 gün kaydettirebilecekler. Örneğin 01/07/2013 tarihinde düzenlenmiş faturaları almak şartı ile söz konusu cihazı 30/09/2013 tarihine kadar bu tarihi geçmemek şartı ile bağlı bulundukları Vergi Dairesine kaydettirecekler ve kullanmaya başlayacaklar. Yeni Nesil Yazar Kasayı alırken Maliye Bakanlığı onaylı Yazar Kasa olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Yeni Nesil Yazar Kasa almak için ne yapmak gerekiyor.
1-Mükellefler önce Bağlı bulundukları Vergi Dairesinden Ödeme Kaydedici cihaz İzin yazısı alacaklar.  
2-01/072013 Tarihinden önce aldıkları izin yazısı ile yukarıda açıklanan Yazar Kasayı yetkili firmalardan satın alacaklar.
3- Aldıkları yazar kasanın alındığı tarihten itibaren 90 günü geçmeden en son 30/09/2013 tarihini geçmeden İlgili Vergi Dairesine kaydettirip kullanacaklar.


E-FATURA, E-DEFTER GELİYOR.
Çağın Bilgi Teknolojileri hızla ilerliyor. Buna Maliye tarafından ayak uydurma gereksinimleri doğuyor. Bunun bir karşıtı da e-fatura , e- defter uygulamalarına başlamak olacak. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı son düzenlemelere göre e-fatura kullanma zorunluluğu 09/2013 tarihinden itibaren ve e-defter düzenleme zorunlulukları 09/2014  tarihinden itibaren başlıyor. Belli sektörlere uygulanacak düzenleme zamanla diğer sektörlere de uygulanacak.

Bu uygulama sonucunun işletmelere de bazı tasarruflar getireceği muhakkak.İşletmelerde önemli ölçüde kırtasiye, zaman, işgücü , baskı,arşivleme ,tasdik giderleri gibi unsurlardan ciddi tasarruflar sağlanacak. Ayrıca işletmelerin iş ve raporlama,denetim mekanizmasının sürdürülebilirliği ve yönetime raporlama verileri açısından fırsatlar sağlayacak. Uluslar arası raporlama stratejisine de katkı sunacağı beklenmektedir.  Bir anlamda da reform gibi algılanabilir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın