TİC Holding Header
  • USD 32.381
  • EUR 35.044
  • Altın 2282.879
  • BIST 100 8880.09

Vergi İhtilafları Ve Cezaları İndiriliyor

İhtilaflı hale gelmiş vergi cezaları ile ilgili dosyaların azaltılmasına yönelik kanun tasarısı düzenleniyor. Kanun hazırlanıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan vergi ihtilafları ve cezalar ile yargıya intikal etmiş olan dosyaların hazırlanacak bir düzenleme ile İNDİRİM ve ÖDEME KOLAYLIĞI sağlanarak hem mükellefin borç yükünü hem de Maliyenin ve yargının iş ve dosya yükünü hafifletmek hedefleniyor. Mevcut ihtilaflı vergi ve cezalarda hazırlanan tasarıya göre önce İNDİRİM uygulanacak sonrada KALAN KISIM TAKSİT e bağlanarak ödeme kolaylığı sağlanacak. Kalan kısım 18 ay ve 18 eşit taksitte olması düşünülmektedir. Yapılacak bu taksitlendirme işleminde ayrıca gecikme zammı veya herhangi bir faiz uygulaması yapılmayacak. Söz konusu indirim ve ödeme kolaylığı uygulaması kapsamına alınan ihtilaflı vergiler hangileridir. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan vergi ihtilafları ve cezaları kapsayan vergiler;

Gelir Vergisi,
Kurumlar Vergisi,
Muhtasar Vergi,
Katma Değer Vergisi,
Özel Tüketim Vergisi,
Damga Vergisi,
Gider Vergileri,
Gümrük Vergileri, ile
Harçlar,
Resimler, ve
Fon paylarını kapsıyor.

Yukarıda açıkladığım vergilerle ilgili ihtilaflı vergiler ve cezalar da önce İNDİRİM yapılacak ve kalan kısım 18 aylık eşit taksitlerle ÖDEME KOLAYLIĞI ile temizlenecek. Böylece mükelleflerinde bu tür yükleri de azaltılmış olacak. Ayrıca 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 352 ve 353 maddeleri gereğince belirlenen Fatura, Perakende fişi ve benzeri belgeleri düzenlemeyenler, Vergi levhası asmayanlar, gibi kuralları yerine getirmeyenlerle USULSÜZLÜK ve ÖZEL USULSÜZLÜK Cezaları da kanun kapsamında değerlendirilmesi düşünülmektedir. Bu tür cezaların UZLAŞMA YOLU ile İNDİRİMLİ ÖDEME şeklinde düzenlenip mükelleflerin yararlandırılması sağlanacak. Yasadan yararlanmak isteyen mükelleflere söz konusu cezaların YARISI indirilecek kalan kısmı 18 eşit taksitte 18 ayda ödenmesi sağlanacak. 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 359.Maddesi ile düzenlenen KAÇAKÇILIK Cezaları hakkında da tespit edilen ve yasa gereği 3 katı olan miktarlarında yasa ile UZLAŞMA YOLUYLA İNDİRİMLİ ÖDEME imkanı sağlanıyor. Uygulanacak olan taksitlendirmeler için herhangi bir faiz uygulaması yapılmayacak. Yapılacak olan kanun ile bir taraftan idarenin ellerindeki birikmiş alacak ve ihtilaflı dosyaları temizlenecek, bir taraftan yargının yükü hafifletilecek ayrıca hatırı sayılır gelir elde edilecek. Söz konusu yasa ile ilgili daha detaylı bilgiler açıklandıkça sizlerle paylaşacağım.


asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/03-09.Şubat.2008/Sayı:58/Sayfa:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın