TİC Holding Header
  • USD 32.382
  • EUR 35.06
  • Altın 2325.486
  • BIST 100 9129.19

SGK Teşvikler..

Ülkemizin bulunduğu gerek siyasi ve gerekse ekonomik durumlar neticesinde ortaya çıkan bir taraftan işverenlere destek bir taraftan istihdam sorununa çözüm olması amacı ile teşvik uygulamaları ihtiyacı doğmuş ve  getirilmiştir.
SGK Teşvikler..

Hem SGK tarafın hem de işveren tarafın ve dolayısı ile çalışacak olanın önünü açmakta oldukça avantajlı bir uygulama ortaya konmuştur. Teşvikler hatırı sayılacak destek ve avantajlar sağlamaktadır. Şimdi bu teşviklere kısaca göz atalım.

  • Malüllük, Yaşlılık ve ölüm sigortası işveren hissesinden 5 puanlık indirim;

Özel sektör işverenler bu durumda olan işveren primlerin %11 lik kısmının %5'i indirilir.  

Şartları: Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması.

  • Yurtdışına Götürülen/Gönderilen Sigortalılar için prim indirimi;

Özel sektör işverenlerin bu durumda sigortalılar için ödenen Sağlık sigortası işveren hissesini %7,5 kısmın %5'i kadar indirilir.

Şartları: Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması.

  • İlave 6 puanlık indirim;

Bakanlar kurulunca belirlenen il ve ilçelerde 5 puanlık indirimden yararlanan özel sektör işverenleri, 4/5/6 yıl süre ile prime esas alt sınır üzerinden ilave 6 puanlık indirilir.

Şartları: İşyerinin Bakanlar Kurulunca belirlenen yerler de faaliyet göstermesi, Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, e- borcu yoktur aktivasyonu için başvurda bulunması,Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması.

  • Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararlar çerçevesinde uygulanan teşvikler;

Bu durumda olanların işveren hisseleri ile sigortalı hisselerinin tamamı teşvikten yararlanır.

Şartları: Teşvik belgesinin alınması, İşyerinin Bakanlar Kurulunca belirlenen yerler de faaliyet göstermesi, Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, e- borcu yoktur aktivasyonu için başvuruda bulunması, Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması.

  • Genç ve Kadın İstihdamı ile Mesleki Belgesi Olan Sigortalı İstihdamı halinde teşvik uygulaması;

Bu durumda olan özel sektör işverenleri, 31/12/2020 tarihine kadar işe aldıkları her bir sigortalı için sigorta primi işveren hissesi  tutarında teşvikten yararlanır.

Şartları: Sigortalının 01/03/2011 ile 31/12/2020 tarihleri arasında işe alınmış olması, 18 yaşından büyük olması, işe alınmadan 6 ay öncesine kadar sigortalı kaydının olmaması, fiilen çalışması ile  işyerinin özel sektör işveren olması ve işe girecek olan sigortalının ortalamaya ek olarak işe alınması, Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, İşverenin sigorta sisteminde Teşvikler Tanımlarında gerekli işlemleri yapması gerekir.

  • Engelli Sigortalı İstihdamında Sigorta prim teşviki;

Aynı il sınırları içerisinde 50 ve daha fazla sigortalı çalıştıran işyerleri çalıştırdıkları engelli sigortalının prime esas alt kazanç üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin tamamı indirilir.

Şartları: İşyerinin İşyerinin engelli sigortalı çalıştırması, Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi.

  • Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Teşvikler;

Bu durumda olan işyerleri 31/12/2023 tarihine kadar çalıştırdıkları personelin ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı tutarında teşvikten yararlanır.

Şartları: Aylık prim hizmet bildirgesinin yasal süresinde verilmesi ve ödenmesi, İşyeri ile ilgili herhangi bir borcun bulunmaması, varsa taksitlendirmenin ihlal edilmemiş olarak devam ediyor olması, Teşvik kapsamında AR-GE  personlei ve AR-GE personelin %10 unu geçmemek kaydı ile destek personeli ile Konuya ilişkin Gleir vergisinden istisna olması koşulu vardır.

Evet  görülüyor ki oldukça avantaj sağlayan teşvikler var. Bunlar bir kısmı diğer teşvikler ve uygulamalar hakkında bir sonraki yazımda değineceğim. Sağlıcakla kalın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın