TİC Holding Header
  • USD 32.334
  • EUR 35.091
  • Altın 2298.61
  • BIST 100 8880.09

'Gündelik sigortalı giriş' işlemlerinde teknolojik kolaylık

Günümüz işçi çalıştırma işlemleri teknoloji ve bunu iyi kullanma becerisine sahip taraflar sayesinde gittikçe kolay hale geliyor. Bu tür çalışmalar hem çalışan adına hem çalıştıran hem de kurum adına oldukça yararlı olacak.
'Gündelik sigortalı giriş' işlemlerinde teknolojik kolaylık
Özellikle gündelikçi çalışan ve çalıştıranlar sigorta giriş işlemi için kuruma gitmek zorunda kalmayacaklar. İnternetten, telefondan sigorta işlemi kolaylıkla yapılabilecek ve ödemeleri de iletişim şirketi aracılığı ile tamamlanacak.

Ev hizmetleri için ayda 10 günden az çalışanlara yapılan uygulama tarafları memenun etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu, Turkcell, Vodafon ve Türk Telekom şirketleri ile cep telefonu üzerinden SMS aracılığı ile ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan sigortalı tescil işlemleri uygulaması için protokol imzaladı.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalıştıranlar belde ile kuruma gidip sigortalı tescil işlemi yapıyorlardı, bu uygulama devam ediyor. Ancak isterlerse cep telefonları ile SMS kullanarak sigortalı tescil işlemlerini yapabilecekler.

Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan veya günübirlik çalışanların sigorta tescili ve tahakkuk eden sigorta priminin ödenmesi ciddi bir iş ve zaman alan meseleydi. Bu durumda olanların bir kısmı sigorta işlemi yapmaktan kaçınıyordu.. Bu uygulama ile getirilen kolaylık hem çalışanı sigortalı güvence altına alacak, hem de çalıştıranı riskten kurtaracak.

Cep telefonu SMS ile müracaat nasıl olacak;   

Evinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıracak olan kişi, bir defaya mahsus SMS ile kendi T.C. kimlik numarasını yazıp ‘5510’ kısa mesaj ile kendini ‘Çalıştıran’ olarak kaydettirecek, daha sonra ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalıştıracağı kişinin T.C. kimlik numarası ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini ‘5510’ kısa mesaj servisine göndererek sigortalının tescil işlemini tamamlanmasını sağlayacak.

Sigortalı çalıştıran kişiye kurum tarafından sigortalı kaydının yapıldığı ve 1.10 TL günlük sigorta primi ve 1.00 TL hizmet bedelinin telefon faturasına yanıstılacağı yönünde cevap mesajı gelecek ve bunun onaylanması halinde sigortalı tescili ve primin ödenmesi işlemi tamamlanmış olacak. Protokolü imzalayan İletişim şirketleri ödenen tutarı Sosyal Güvenlik Kurumuna aktaracaklar.

Oldukça büyük kolaylık getiren uygulama taraflar arasında her şeyin usule uygunluğu yönünden memnuniyet vericidir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN TEŞVİKLERİ DEVAM EDİYOR
Soysal güvenlik kurumu gerek 5510 sayılı yasa ile gerekse 6661 sayılı yasa ile sigorta primlerinde teşvik uygulamasına devam ediyor. 5510 Sayılı yasa ile getirilen teşvik Sosyal Güvenlik Kurumuna prim vb. borcu olmaması koşulu ile Sigorta Primine Esas Kazançları üzerinden %5 lik teşvik indirimi işveren için makbul gören uygulamadır. Bir taraftan söz konusu teşvik Primlerin zamanında ödenmesini de teşvik ediyor. Dolayısı ile işverenler hem borçlu olmaktan kurtuluyor ve zamanında ödemenin mükafatını görüyorlar. 6661 Sayılı yasa ile getirilen teşvikte Asgari ücretliye uygulanması nedeni ile kayıt dışı istihdamın önlenmesi açısından hem çalışanın hem de işverenin Sigorta primi yükünün azaltılması açısından oldukça verimli uygulamadır. 2017 Yılında da devam edeceği yönünde haberler var.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın