TİC Holding Header
  • USD 32.332
  • EUR 35.072
  • Altın 2295.904
  • BIST 100 8880.09

Emlak vergisi dönemi başladı!

Emlak Vergisi mükellefleri için vergi ödeme süreci başladı.Bağlı bulundukları Belediyelere mükellefler Emlak Vergilerini 2 taksitte ödeyebiliyorlar. 1. Taksit ödeme süresi 1 Martta başlıyor 31 Mayıs son ödeme tarihinde bitiyor. Mükelleflerin ödeyecekleri 2. Taksit’in  son ödeme tarihi 30 Kasım dır. Mükellefler verginin tamamını 1 seferde ödemek isterlerse ödeyebilirler. 2013 Yılında ödenecek Emlak Vergileri bir önceki yıl ödenen Emlak Vergisi Tutarının Yeniden değerleme oranı esas alınarak  %7.8  oranında arttırılarak ödeyecekler.Önceki dönemlerde  Emlak Vergisine tabi olan Bina,arsa,arazilerin değerleri Emlak Vergisi Kanunu 29 maddesi uyarınca yeniden değerleme oranının yarısı esas alınıyordu,2013 yılı bu oran tamamı üzerinden alınacak. Yani önceki uygulama devam etseydi %3.9 oranında esas alınacaktı.Bakanlar Kurulu Kararınca 2013 yılında yeniden değerleme oranının tamamı üzerinden ( %7.8 oranında )vergi ödenecek.

Emlak Vergisini ödemeyecek olanlar;
A-
Emekli aylığından başka geliri olmayanlar,
B- Şehitler,Gaziler,özürlüler in dul ve yetimleri ile geliri olmayanlardan Türkiye sınırları içerisinde 200 m2  kadar sahip oldukları tek meskene ait Emlak Vergisi ödemeyecekler.

İŞYERLERİNİN ÇEVRE TEMİZLİK VERGİ DÖNEMİ
İşyeri sahiplerinin Çevre Temizlik Vergilerinin de ödeme süreci başladı. Konut dışında kullanılan binaların Çevre Temizlik Vergileri de Emlak Vergisi gibi aynı süre de ödenecek.1. Taksit 31 Mart-30 Nisan arası 2.Taksit 30 Kasım tarihine kadar ödenecek. İsteyen işyeri sahibi Bir seferde ödeyebilecektir.

Her iki verginin de son güne bırakılmadan ödenmesini mükelleflerin zor durumda kalmamaları açısından tavsiye ederim.

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ DÖNEMİ
Veraset ve İntikal Vergisi de Emlak Vergisi gibi 31 Mart-31 Mayıs tarihine kadar 1.Taksiti 30 Kasım tarihine kadar 2. Taksiti ödenecek.

GAYRİMENKUL SATIŞINDA VERGİLENDİRME
Elde ediliş şekli ne olursa olsun İvazsız olarak elde edilenler (Miras) hariç Gayri Menkulleri elde edildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazanç Gelir Vergisi Mükerrer 80. Maddesine istinaden 2013 yılında 9.400 TL yi aştığında vergiye tabidir.Verginin esas teşkil ettiği durum Değer Artış Kazancıdır. Bu tutarı aşan kazanç elde edenler, 9.400 TL yi aşan kısmının vergisini ödeyecekler.Diğer bir ifade ile 5 yıl içerisinde elden çıkarılan yukarıda belirttiğim kazancın 9.400 TL istisnadır.

ARIZİ KAZANÇLAR DA VERGİLENDİRME
Yıl içerisinde geçici olarak ticari bir işin gerçekleşmesi aracılık veya diğer bir ifade ile geçici olarak faaliyette bulunmaktan elde edilen kazançlar 2013 yılı içerisinde 21.000 TL yi aştığında Gelir vergisine tabidir.Bu ticari muameleden veya arcılık faaliyetinden elde edilen kazanç devamlılık arzettiği durumlarda arızi kazanç olmaktan çıkar.Ticari kazanç kavramına girer. Burada esas devamlılık halinin olmamasıdır.

Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devredilmesi karşılığında alınan tazminatlar  ile peştemallıklar  ve kazançlar arızi kazanç olarak değerlendirilir.
Ayrıca devamlık arzetmemek kaydı ile sermest meslek faaliyetinden elde edilen kazancın 2013 yılı içerisinde 21.000 TL kadar Gelir Vergisinden müstesnadır. Aşan kısmı vergiye tabidir. 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın