TİC Holding Header
  • USD 32.383
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.096
  • BIST 100 9129.19

Emlak Vergisi 2. taksit ödeme zamanı geldi

Kasım ayı Emlak vergilerinin 2. taksit ödeme ayıdır. Malum emlak vergisi'ni genel anlamı ile yine bir irdeleyelim.
Yasa gereği Türkiye sınırları içerisinde bulunan binalar, Bina Vergisine tabidir. Binalar, yapıldığı madde ne olursa olsun gerek karada, gerek su üzerinde sabit inşaatın hepsini kapsayan yapılardır. Yüzer havuzlar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz.

Türkiye sınırları içerisinde bulunan arazi ve arsalar Arazi Vergisine tabidir. Her iki konumun maliki olan kişiler Emlak Vergisi mükellefidir. Emlak vergisi her yıl 2 taksitte ödenir.

1. Taksit Mart,Nisan, Mayıs aylarında
2. Taksit Kasım ayında ödenir.

Emlak Vergisi bina, arsa veya arazinin bulunduğu Belediye birimine ödenir. Ödemeler bizzat Belediye veznesine yapılabileceği gibi PTT veya banka havalesi ile de gerçekleştirilebilir. Vergiyi ödemeden önce ilgili Belediyenin Emlak Servisine bizzat veya telefon ile müracaat ederek vergi borcu olup olmadığını veya ödenecek vergi tutarını öğrenmek mümkün. Benim mükelleflere tavsiye edeceğim Belediye sicil numaraları ile bilgi sorarak ödeme yapmalarıdır.

Emlak Vergisi Oranları 2015 yılı için;
 
 
Normal yörelerde
Büyük Şehir Belediye sınırları içinde
Binalarda
Binde 2
Binde 4
Meskenlerde
Binde 1
Binde 2
Arazilerde
Binde 1
Binde 2
Arsalarda
Binde 3
Binde 6

Emlak Vergisi Beyannamesi, taşınmazın alındığı yılın sonunda ilgili belediyeye verilmesi gerekir. El değiştirilen taşınmazın alım satım işlemin olduğu yıl vergi sorumluluğu satan kişiye sonraki yıldan itibaren alan kişiye ait olacaktır.

Tek mesken sahibi olanlar Emlak Vergisi ödemeyebilirler;

Emlak Vergisi mevzuatında tek mesken sahipleri 0 sıfır oranlı vergi avantajı bulunmaktadır.

200 m2 yi geçmemek şartıyla tek mesken sahibi olanlardan aşağıdaki koşulları taşıyanlar 0 oranlı muafiyetten yararlanabilirler.

1- Emekliler. (Türkiye’de kurulmuş  sosyal güvenlik kurumlarından) emekli olanlar.
2- Hiçbir geliri olmayanlar
3- Ev hanımları
4- Dul , yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar.
5- Şehit yakınları
6- Gaziler.

Muaf oldukları halde bu haklarını bilmeyip daha sonra öğrenen kişiler ödedikleri tutarları talep edebilirler. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 14 Mayıs 2014 tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre idare tarafından belirlenen formları belgelerle ilgili belediyelere sunan mükelleflere şartları taşımaları halinde ödedikleri vergiler iade edilecektir. 5 yıllık zaman aşımı süresine kadar doğacak alacaklarını talep edebilirler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın