TİC Holding Header
  • USD 32.374
  • EUR 35.028
  • Altın 2324.57
  • BIST 100 9129.19
  • Teknoloji

Türkiye'nin 'Ücretsiz İnternet' dönemi başlıyor

Dünya genelinde ücretsiz intenet kullanım alanlarının arttırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor.
Türkiye'nin 'Ücretsiz İnternet' dönemi başlıyor
Fatma Güler - Sektör devleri tüm dünyayı kapsayacak şekilde “yoksul ülkelere ücretsiz intrenet dönemini başlatmışlardı.

Türkiye’de benzeri projeleri yapacağını duyurmuş, Ahmet Davutoğlu özellikle eğitim alanında kullanılması için belirli bölgelerde ve gelir seviyesi düşük aileler için internet erişiminin ücretsiz olması ile ilgili çalışmalar yürütüldüğünü bildirmişti.

Özellikle Google tarafından üretilen ve yönetilen yeni proje, internet alt-yapı yatırımının kısa dönemde mümkün olmadığı ülkelerde ücretsiz olarak erişimi sağlamayı amaçlıyor. Loon Projesi adı ile amaç dünyanın her yerinden internet kullanımını sağlamak.



Ülkemizde de “bedava intrenet” dönemi başlıyor! Duyurulduktan sonra projenin nasıl devam ettirileceği ile ilgili sorular sorulmuştu…

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yoksul aileler için ücretsiz erişim paketlerinin önümüzdeki hafta içerisinde dağıtacaklarını açıkladı.

Temel olarak amaç “eğitim” politikası ile eşgüdümlü bir proje yönetmek. Özellikle öğrencilerin eğitim ve öğrenim kaynaklarına evlerinden (internet bağlantıları olmadığı için) ulaşamamaları ve bu yoksunluğun kaliteyi düşürdüğü görüşü hakim.

Bununla beraber Ramazanoğlu’nun açıklamalarında da altını çizdiği; evlerinde internet olamayan öğrencilerin İnternet Kafe adı ile anılan mekanları tercih ettiği, net ve samimi amaçla internet kafeleri kullanan öğrenciler ve işletme sahiplerinin de olduğu ancak ilgili yerlerin öğrencilerin zamanını öldürdüğü konusu önemli bir nokta.

Sonuç itibari ile evinde internete erişim sağlayamayan çocuklar, bu bahaneye sığınarak internet kafelere gidiyor. Velilerin “ders için” diye verdikleri izin; oyun ve farklı amaçlarla kullanılıyor.

Bakan Ramazanoğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Okullarında tablet sahibi olsalar ve kullansalar da evlerinde internet olmayan evlatlarımız, internet kullanımı amacı ile başka mekânları tercih edebiliyor.  (Ruhsatlı olan işletmeleri tenzih ederek söylüyorum)  Çocuklar “internet” olduğu için gittikleri yerlerde türlü tehlikelerle şarkı şarkıya kalabiliyorlar. Bu yüzden hükümetimizin ilk faaliyetlerinden biri de gelir seviyesi düşük ailelerimize ücretsiz internet kullanımını sağlamak olacak. Gelecek haftadan itibaren belirlenen ailelere ücretsiz internet paketlerini dağıtmaya başlayacağız” şeklinde konuyu açıkladı.



Bu yeni dönem ile hem öğrenciler zamanları aktif olarak ve ailelerinin yanında harcayabilecek. İnternete erişimleri mümkün olduğu için de daha etkin araştırma ve öğrenme imkanlarına sahip olmaları planlanıyor.
Hangi illerde ve kaç sayıda aileye bu hizmetin verileceği ile ilgili bir bilgi verilmedi. Umulan o ki çok sayıda ve yaygın olarak ücretsiz internet paketlerinin sağlanması. Böylelikle daha interaktif bir eğitim sürecinin temellerinden biri için önemli bir yol kat edilmiş olacaktır.

Burada bir uyarı ve öneri de bulunmak gerekli.  Böylesi öğrencileri ve aileler için “ücretsiz intenet” harika bir uygulama. Ancak esas iş buradan sonra başlıyor.
Çocuklara ve ailelerine doğru ve etkin şekilde interneti nasıl kullanacakları ve özellikle eğitim alanında nasıl kullanmaları gerektiği öğretilmeli.

Üniversite çağına gelmiş ve o seviyede bulunan öğrencilerin internet kullanımı akademisyenler tarafından eleştiriliyor. Öyle ki o seviyede olmasına karşın internet üzerinden elde ettiği dökümanları kullanıp, araştırmak yerine direkt olarak “ödev” ya da “araştırma” olarak sunuyorlar.

Kopyala - yapıştır mantığının yıkılması ve araştırmacı nesiller yetişmesi internetin nitelikli kullanılmasının öğretilmesi ile oldukça ilgili.
Yorum Yazın