• Teknoloji

İnternet sitelerinin yeni uzantıları

İnternet erişimi yaygınlaştığından beri yeni alan-adaları ve uzantıları artıyor.
İnternet sitelerinin yeni uzantıları
Fatma Güler - Kullanım amaçlarına uygun yeni alan-adı (domain) uzantıları ile tematik ve jenerik alanları adları kullanılabiliyor

Domain uzantıları konusunda son yenilik ise bize, aziz İstanbul’a ait.

Artık .istanbul ve .ist uzantılarına sahip alan-adları kullanılabilecek. Böylelikle bir şehir uzantısı olarak “.istanbul” erşimie açık olacak ve dileyen herkes yakın zamanda  bu uzantı ile alan adı kayıt edebilecek.

Belirli vakit aralıkları ile güncellenen uzantılara yakın dönemde “.city”  eklenmişti. Bunun üzerine “.istanbul” gelmesi ile şehirlere özgün TLD (üst seviye alan adları) uzantıları geleceği ön-görülebilir.
.tr uzantısından sonra ilk “milli” uzantımız bu bağlamda İstanbul ve ist uzantıları olacak.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı başvuru daha öncesinde haberleştirilmiş ve duyurulmuştu.

Yaşanan olumlu gelişmeler ve çalışmalar neticesinde büyük bir yol kat edildi.

Dün İ.B.B başkanı Kadir Topbaş’ın katıldığı bir tanıtımda yeni uzantılar tanıtıldı. İstanbul’un marka değeri olacağı düşünülen uzantılar ile açılacak internet sitelerinin büyük bir prestij kaynağı olacağı düşünülüyor. Marka ve işletmelerin bu alan adı uzantısı ile sanal alemde yerini almasının büyük bir kazanım olacağı konusunda düşünceler hakim.

Bugüne kadar New York  (.nyc)  Roma (.roma)  gibi marka şehirlerinin uzantıları kullanıma açılmıştı.



İstanbul’un (.ist ve.istanbul ile) bu şehirlerin arasında yerine alması çok önemli bir yenilik katacak gibi duruyor. Dünyada İstanbul’un bir farkı var! İki alan adı uzantısına sahip tek şehir.
2012 yılında ICANN’a yapılan başvurudan bu yana gelişen süreç tamamlandı ve dün yapılan basın toplantısı ile yeni dönem duyuruldu. Toplantıda Kadir Topbaş’a  ait kadirtopbas.istanbul ve İ.B.B’nin ibb.istanbul siteleri tanıtıldı.

1 Mart tarihi ile birlikte “genel” kullanım ve kayıt ilk kez başlayacak. 1 Mart – 31 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye’de faaliyet gösteren STK, kamu kurum ve kuruluşları, dernek, vakıf ve nebi tüzel kişiler başvurabilecek.  10 Mayıs tarihinden itibaren ise kullanım ve kayıt herkese açılacak. Böylelikle dileyenler .istanbul ve. ist uzantıları kayıt ederek kullanmaya başlayabilecekler.

nic.istanbul/ sitesi üzerinden kayıt sürecini takip edebileceğiniz gibi, ilgili tarihlerde de kayıt işlemlerini bu internet sitesi üzerinden gerçekleştiriyor olacaksınız.
 
Yorum Yazın