TİC Holding Header
  • USD 32.331
  • EUR 35.078
  • Altın 2310.775
  • BIST 100 8880.09
  • Teknoloji

Adil kullanım kotası sorunsalı sonunda çözüme kavuşacak mı

İnternet sağlayıcılarının çözüme kavuşturamadıkları ve kullanıclarıan tatmin edici cevaplar veremedikleri konulardan biri Adil kullanım kotası
Adil kullanım kotası sorunsalı sonunda çözüme kavuşacak mı
Fatma Güler - Böylesi bir sınırlandırmanın siminden de anlaşılacağı üzere amacı: İnternet kullanıcılarının şeffaf ve mümkün olduğunca eşit olarak internet kaynaklarını ve alt-yapısını kullanması.

Bu belirli ölçüde kalan, gelişmekte olan alt-yapıları olan ülkeler için makul bir uygulama olarak görünüyor. Çünkü kısıtlı olan kaynak,  erişim hiç kesilmeden taraf eden bütün taraflara iletiliyor.

Ancak gerçekte durum pek de öyle değil. Ülkemizin belirli bölgelerinde hala en temel hız limltlerinden 8 mbps sağlanamıyor. Ancak “sınırsız” kullanım paketleri satılıyor. Hukuken bir yaptırıma maruz kalmak istemeyen internet sağlayıcıları   “…. e kadar” cümlesini kullanarak müşterilerini kazanıyor ve sözleşmelerini kabul ettiriyorlar.



Dolayısı ile internet hızınızdan şikayet ettiğiniz zaman; bölgenizde bulunan alt-yapı çalışmaları ve yetersizliği nedeni ile daha düşük hızlı kullanıyorsunuz cevabını alıyorsunuz.
Hız problemi kanıksanmak üzere iken yapılan alt-yapı yatarım ve yenileme çalışmaları ile özellikle büyükşehirlerde güçlü adımlar atıldı diyebiliriz. Ancak gelişen internet hızı bu kez “Adil Kullanım Kotası” sorunlarını ortaya çıkarmaya başladı.



Esasında problemin temeli aynı; pazarlama ve iddia edilen hizmetin sonucu kullanıcıya tam olarak yansımıyor.
İyileştirilen internet hızı, fiber kullanım alanları ve internet hız limitleri ile paketlerin içerik değişti, fiyatlar arttı… Ancak kullanıcılar “hızlı internet” kullandıkları zaman yeni bir problem karşılarına çıktı.

Herkesin aşina oldu bir kota: A.K.K!
Aylık ortalama olarak 50 GB dolaylarında olan kotayı aştığız zaman (sınırsız-limitsiz internet kullanmanıza rağmen) internet hızınız (yine ortalama, sağlayıcılara göre değişiklik gösteriyor) 3 mbps dolaylarına düşürülüyor. Aştığınız ay için, ayın bitimine kadar düşük hızla internet kullanıyorsunuz.

Bu fiber alt-yapı bölgesinde olan, fiber hizmet paketlerini kullanan, sözgelimi 100 mbps hızında paket satın almış kişiler içinde geçerli.
Dolayısı ile sağlanmaya çalışılan adil bir kullanım, yapılan çalışmalardan dolayı artan fiyatlar, reklam edilen hızları kullanmak isteyen “limitsiz” internet kullanan ancak “kullanım kotasına” takılan kullanıcılar var.

Şikayetlerin artması, sosyal medya hesaplarında yapılan kampanyaların sonucunda bir karşılık bulduğu söylenebilir.

BTK hazırladığı raporda “AKK” ve detaylarına ilişkin çalışmalar yapılacağını ön-görüldü. Detayları tam olarak bilinmese de devlet eliyle bir düzenleme yapılacağa benziyor.
Tamamen kotayı kaldırmanın; şeffaf ve adil kullanımı engelleyeceğini düşünen yetkilikler.

Adil kullanım kotasının arttırılabileceğini ya da kota aşımı sonrası hızın 3mbps gibi çok düşük bir hıza değil daha makul bir seviyeye düşürülebileceği konuşuluyor.
Yorum Yazın