TİC Holding Header
  • USD 32.562
  • EUR 35.026
  • Altın 2419.952
  • BIST 100 9716.56
  • Spor

Kuzeyliler: Bir Karadeniz Efsanesi - Şampiyonluk Serüveni

Puslu yaylalarından, sert dalgalarından, dar yollarından, hasretinden, özleminden, küllerinden doğan Karadeniz fırtınası 38 yıl sonra tekrar şampiyonluk sevincini yaşadı. Öyle bir sevinçti ki bu Türkiye sınırlarını aştı dünyaya damga vurdu. Bu sevinç kuzeylilerin yıllara isyanıydı adeta...
Kuzeyliler: Bir Karadeniz Efsanesi - Şampiyonluk Serüveni
Ozan Koltuk - Selam olsun şair ceketli çocuğa, selam olsun takımı deplasmana götürebilmek için karısının bileziklerini satan Dozer Cemil'e selam olsun Kadir Özcan'a Selam olsun 15 yaşında Şehit olan Eren Bülbül'e...



Spor Toto Süper Lig'in 35. haftasında Fraport TAV Antalyaspor ile 2-2 berabere kalarak şampiyonluğunu ilan eden Trabzonspor, ligde 29 hafta zirvede kalarak mutlu sona ulaşırken, rakiplerine fazla liderlik şansı tanımadı. Rahmetli Kazım Koyuncu'nun dizelerinde yer verdiği gibi 'Eze eze kupa Karadeniz'e geldi.

ŞAMPİYONLUK NASIL GELDİ

Avcı'nın bir sezon önceden hazırlanması
Trabzonspor, Beşiktaş'ın şampiyonluğuyla sona eren 2020-2021 sezonuna Eddie Newton önderliğinde başladı. İlk 8 haftada yalnızca 5 puan topladılar ve düşme hattında yer aldılar. Bu karamsar tablonun ardından göreve Abdullah Avcı getirildi ve belki de bu sezonki başarının ilk temelleri atılmış oldu.

Göreve geldikten sonra 'Önce savunmayı toparlayacağız' diyen Avcı, ilk 6 maçında kalesinde yalnızca 2 gol gördü. Hücum hattındaki sıkıntılar devam etse de tecrübeli teknik adam, her maç sonunda 'gelecek sezonu' işaret etti. Bordo-mavililerin oyunu her hafta gelişmeye devam ederken takıma kalite katılması gerektiği de ortadaydı.

Erken biten transferler
Abdullah Avcı ile birlikte alınan puanlarla ligi 4. sırada tamamlamayı başaran Trabzonspor'da gözler yapılacak transferlere çevrildi. Geçtiğimiz sezonun devre arasında Anastasios Bakasetas ve Berat Özdemir kadroya katılarak iskelet oluşturulmaya başlanmıştı.

Yaz döneminde Galatasaray'da başkanlık seçimi, Fenerbahçe'de teknik direktör arayışları ve Beşiktaş'ta Sergen Yalçın belirsizliği yaşanırken Trabzonspor, Cornelius, Marek Hamsik, Bruno Peres, Gervinho ve Manolis Siopis gibi yıldız isimlerin transferlerini kamp öncesinde bitirmeyi başardı. Bu isimlerin ligin başlamasıyla birlikte takıma uyum sağlamış olmaları ve hemen katkı vermeleri dikkat çekti.



Rakiplerdeki krizler
Sezona flaş transferlerle başlayan son şampiyon Beşiktaş'ta puansız biten Şampiyonlar Ligi serüveni ve ligdeki üst üste kayıpların ardından Sergen Yalçın dönemi sona erdi. Siyah-beyazlılar güçlü bir figürünü kaybederken tartışmalar eşliğinde göreve gelen Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, yalnızca 3 hafta sonra veda etti.

Galatasaray tarihinin en başarılı teknik direktörü olarak gösterilen Fatih Terim ise 1 ay sonra görevden alındı. Rakiplerdeki bu değişimler de zaten yarışta önde olan Trabzonspor'un elini iyice rahatlattı.

Taraftar ve şehrin kenetlenişi
Trabzonspor'da şampiyonluğa gitmek için iyi bir takım, iyi bir teknik adam ya da son dakika gollerinden daha fazlasına ihtiyaç vardı. Elbette takımıyla bütünleşmiş, camiasına inanmış bir taraftar gereklidir. Abdullah Avcı, 1.5 sezon boyunca verdiği mesajlarla onları gerektiğinde coşturdu, gerektiğinde ise sukunete davet etti. Takım ve taraftar uyumu her geçen hafta artarken tribünlerin enerjisi, geçtiğimiz yıllardan çok daha farklıydı. Şimdi ise hem takım hem taraftar ve tüm camia için kutlama zamanı geldi.

Kaptan Uğurcan Çakır
Trabzonspor kadrosunun en önemli parçalarından birisi olan 26 yaşındaki tecrübeli kaleci Uğurcan Çakır, şampiyonluğun baş mimarlarından oldu.

Bu sezon Süper Lig'de 32 maça çıkan milli kaleci, yalnızca iki maçı kart cezalısı olması sebebiyle kaçırdı. Sezon boyunca tam 12 Süper Lig maçında kalesini gole kapayan Uğurcan Çakır, büyük maçlardaki performansıyla galibiyetlere direkt etti.

Şampiyonluk maçında Antalyaspor, 55. dakikada penaltı kazandı. Penaltıda topun başına geçen Fredy, Uğurcan Çakır'ı geçemedi. Bu kurtarışıyla Uğurcan, şampiyonluk gecesinde takımını ayakta tuttu.



Vitor Hugo
Trabzonspor'un geçtiğimiz sezonun transfer döneminde kadrosuna kattığı Brezilyalı stoper Vitor Hugo, şampiyonluk yolunda önemli bir karakter ortaya koydu. 30 yaşındaki tecrübeli savunmacı, 25 resmi maçta forma giydi. 25 maçta 1 gol ve 1 asist katkısı veren Hugo, sahadaki hırslı ve güçlü duruşuyla birçok maçta rakiplerine zorluk çıkardı.

Son haftalarda yaşadığı talihsiz sakatlıkta sezonu kapattığı söylenen Brezilyalı oyuncu, 4 haftalık aranın ardından geri döndü. Geri dönüşüyle birlikte formasını tekrar alan Vitor Hugo, 33. haftada oynanan Fatih Karagümrük maçında attığı golle 1 puanı getirmişti. Sezon boyunca savunmada yaptığı kritik müdahaleler ve başarılı savunma performansıyla takımının şampiyonluğuna büyük katkı sağladı.



Bakasetas
Trabzonspor'da geçtiğimiz sezonun devre arasında Alanyaspor'dan transfer edilen Anastasios Bakasetas, Süper Lig'de 2021-2022 sezonunun ilk yarısına adeta damga vurdu.

Bu sezon Süper Lig'de 30 maçta forma giyen Yunan yıldız, 8 gol ve 4 asist katkısı sağladı. Bakasetas'ın bu sezon attığı 8 golün 7'si, ligin ilk yarısında geldi.

İlk yarıda sergilediği performansla kritik maçlarda takımına puan getiren Bakasetas, attığı şık gollerle de taraftarını mest etti. İkinci yarıda performansında düşüklük görülse de, rakip savunmalar için korkutucu bir hücum oyuncusu olmayı başardı.



Joker Dorukhan Toköz
Sezon başında transfer edilen oyunculardan birisi olan Dorukhan Toköz, Trabzonspor'da bu sezonun joker oyuncusu oldu.Geçtiğimiz sezon Beşiktaş'ta yaşadığı şampiyonluğun ardından iki farklı takımda üst üste Süper Lig şampiyonluğu yaşayan Toköz, sezon boyunca sağ bek, orta saha ve stoperde ciddi katkılar verdi. Sezonun ilk haftalarında sakatlığı nedeniyle formasından uzak kalan 25 yaşındaki futbolcu, 9. haftadan itibaren kavuştuğu formasını bırakmadı. Süper Lig'de 25 maçta forma giyen Dorukhan Toköz, 1 gol ve 2 asistle oynadı. Abdullah Avcı'nın en güvendiği oyunculardan birisi olan tecrübeli oyuncu, sezon boyunca istikrarlı performansıyla şampiyonlukta başrolü oynadı.



Grande Marek Hamsik
34 yaşındaki dünya yıldızı Hamsik, Napoli'deki görkemli kariyerinin ardından Trabzon'a gelerek destansı şampiyonluğun mimarlarından oldu. Sezon boyunca Abdullah Avcı'nın sahadaki oyun aklı olan Marek Hamsik, takımın maestrosu oldu.

Takımın hücuma çıkmasında ve savunmaya dönüşlerinde sahada yer alan futbolcular arasında en çok yükü taşıyan Hamsik, son haftalarda yaşadığı sakatlıkla düşüşe geçti. Şampiyonluk sezonunda 24 maçta forma giyen Hamsik, 2 gol ve 4 asist katkısı sağladı.



Abdülkadir Ömür
Bu anın ardından kısa süre içerisinde performansında gözle görülür bir artış olan Abdülkadir Ömür, kritik maçlarda attığı kritik gollerle şampiyonluğa önemli katkı sağlayan oyunculardan oldu. Bu sezon Süper Lig'de 30 maçta oynayan Ömür, 7 gol ve 4 asistle oynadı. Genç futbolcu, şampiyonluk maçında da yaptığı 2 asistle sezon boyunca gösterdiği performansı adeta taçlandırdı.



Sevimli Hayalet Anthony Nwakaeme
2018 yılından bu yana Trabzonspor formasını giyen Nijeryalı yıldız Anthony Nwakaeme, en iyi performansını şampiyonluk sezonunda gösterdi. Bu sezon takıma verdiği skor katkısıyla şampiyonluğun baş mimarı olan Nwakaeme, saha içerisindeki göze hoş gelen oyunuyla da futbolseverlerin adeta gözlerinin pasını sildi.

Son haftalarda performansında yaşadığı düşüklük nedeniyle eleştirilse de, bu sezon oynadığı 27 Süper Lig maçında 11 gol ve 10 asist yaparak Trabzonspor'un gol ve asist sayılarında çift hanelere ulaşan tek futbolcusu oldu.



Kuzey'in Yeni Kralı Cornelius
Trabzonspor'un yine sezon başı transferlerinden birisi olan Norveçli golcü Andreas Cornelius, sezon boyunca bordo-mavili ekibin gol yükünü taşıyan isim oldu. Gol krallığı yarışında attığı 14 golle başı çeken oyunculardan birisi olan Cornelius, aynı zamanda istikrarlı performansıyla da öne çekti.

Bu sezon 33 Süper Lig maçında sahne alan Cornelius, 15 gol ve 5 asist katkısı sağladı. Ceza sahasında topla buluştuğunda rakipler için oldukça tehlikeli bir hale gelen Norveçli golcüye, taraftarları tarafından "Kuzeyin Yeni Kralı" denildi.

Şampiyonluk maçında yine sahneye çıkan Cornelius, tarihi maçta attığı golle sezonun yıldızlarından birisi oldu.



Şampiyonluğun mimarı Abdullah Avcı
Fraport TAV Antalyaspor ile sahasında 2-2 berabere kalarak bitime 3 hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Trabzonspor, teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde dipten zirveye uzanan bir şampiyonluk öyküsü yazdı.

Antalyaspor ile berabere kalarak puanını 77'ye yükseltip, şampiyonluğu elde eden bordo-mavililer, teknik direktör Abdullah Avcı ile kötü günleri geride bırakarak şampiyonluk özlemine son verdi.

37 sezondur şampiyon olamayan Karadeniz ekibi, Avcı ile 67 haftalık dönemde şampiyonluk ipini göğüsleyerek taraftarına büyük sevinç yaşattı.

Bordo-mavililer, 10 Kasım 2020 tarihinde göreve getirilen Abdullah Avcı yönetiminde geçen sezonun 9. haftasından itibaren 67 karşılaşmada 40 galibiyet, 22 beraberlik, 5 mağlubiyet aldı.



En iyi 3. puanını topladı
Trabzonspor, 81 puanla 48 sezondur mücadele ettiği ligde 3. en iyi puanını topladı.

1995-1996 ve 2010-2011 sezonlarını, 34 haftada 82 puan elde ederek 2. sırada tamamlayan Karadeniz ekibi, bu sezon 38 haftada 81 puan topladı.

İç saha maçlarını yenilgisiz kapadı
Trabzonspor, bu sezon iç saha maçlarını yenilgisiz kapadı.

Son iç saha maçını Altay ile İstanbul'da oynayan bordo-mavililer, söz konusu 19 maçta 12 galibiyet, 7 beraberlik ile 43 puan elde etti.

Karadeniz ekibi, ligde iç sahada yenilmeyen tek takım olarak sezonu tamamladı.

Karadeniz ekibi, söz konusu karşılaşmanın ardından geçen sezon 6 iç saha maçında 4 galibiyet, 2 beraberlik elde ederken, bu sezon 18 karşılaşmada ise 11 galibiyet, 7 beraberlik aldı.

Trabzonspor, böylece sahasındaki son 24 karşılaşmada 15 galibiyet, 9 beraberlik elde etme başarısı gösterdi.

Bordo-mavililer, bu sezon sahasında mağlubiyet yaşamayan tek takım konumunda bulunuyor.

Deplasmanda lider
Trabzonspor, bu sezon deplasmanda en çok puan toplayan takım olarak da öne çıkıyor.

Bordo-mavililer, dış sahada 11 galibiyet, 4 beraberlik ve 2 mağlubiyetle 37 puanı hanesine yazdırdı.

İlk 15 hafta yenilgi görmedi
Trabzonspor, iyi başladığı ligde ilk 15 hafta boyunca yenilgi yüzü görmedi.

Karadeniz ekibi, bu dönemde 12 galibiyet, 3 beraberlikle 39 puan toplayarak, yenilmezlik serisi yakaladı.

Bordo-mavililer, en kötü dönemini ise 30. hafta ile 33. hafta içerisinde 4 haftalık dönemde 1 mağlubiyet, 3 beraberlik alarak yaşadı.

En büyük fark 27. hafta
Trabzonspor, rakipleriyle en büyük farkı 27. haftada yaşadı.

Bordo-mavililer, 27 hafta sonunda 66 puan toplarken en yakın rakibi 49 puanlı İttifak Holding Konyaspor ile arasında 17 puanlık fark oluşturdu.

Karadeniz ekibi, söz konusu haftada Fenerbahçe'ye 20, Beşiktaş'a 22, Galatasaray'a ise 31 puanlık fark attı.

Sakatlıklara rağmen durdurulamadı
Trabzonspor'da sakatlıklara rağmen hedeflerine ulaştı.

Gervinho, Edgar gibi oyuncular ligde sezonu erken kapatırken Hamsik, Trondsen, Koita, Nwakaeme, Hugo, Abdülkadir Ömür, Djaniny, Peres gibi oyuncular da sakatlıklar nedeniyle uzun süre sahalardan uzak kaldı.



Üç büyüklere karşı yenilgisiz kapadı
Trabzonspor, ligde Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş karşısında bu sezonu yenilgisiz kapadı.

Bordo-mavililer, söz konusu rakipler önünde 6 maçta 3 galibiyet, 3 beraberlik aldı.

Karadeniz ekibi, bu sezon gibi 3 galibiyet, 3 beraberlik aldığı 2019-2020 sezonunun ardından üç büyük rakibine karşı sezonu yenilgisiz tamamladı.

Dünya'ya konu olan kutlamalar
Trabzonspor'un şampiyonluğu tüm Türkiye'de ve Dünya'da gündem oldu. Özellikle de şampiyonluk sonrası Trabzon'da yapılan kutlamaya ait, yer bulamayanın sokak lambasının üstüne oturduğu görüntüler sosyal medyada viral oldu. FİFA, Şampiyonlar Ligi resmi hesaplarının paylaşımlarının ardından dünyanın en prestijli haber kanalları ve sosyal medya ağlarına düşen video 1.5 milyar izlenme ile Türkiye'de en çok izlenen video haline geldi.



350 bin kişi Yenikapı'da şampiyonluğu kutladı
Süper Lig'de 2021-22 sezonunu lider tamamlayarak kupaya uzanan Trabzonspor, uzun yıllardır hasretini çektiği şampiyonluk kutlamalarıyla İstanbul'u bordo maviye doyurdu.

Gurbetçi Gençler ile Trabzon Dernekler Federasyonu ve bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Yenikapı Etkinlik Alanı'nda toplanan Bordo mavili taraftarlar şampiyonluğu doyasıya kutladı.



Trabzonspor donanması
Trabzonspor'un şampiyonluk kutlamaları kapsamında denizde oluşturulan şampiyonluk filosu sonrasında Trabzonspor kafilesi üstü açık otobüsle Medical Park Stadyumu'na gitti.

Tören öncesinde ise bir dizi kutlama etkinliği gerçekleştirilirken, Karadeniz ekibi ilk olarak Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nden saat 17.00'de deniz yoluyla 'şampiyonlar filosu' oluşturdu.

Bordo-mavililerin denizde yaptığı kutlamalara ise birçok irili ufaklı balıkçı tekneleri ve gezinti tekneleri eşlik etti ve Karadeniz sularını karnaval alanına çevirdi.

Onlarca balıkçı teknesi ve kayık Trabzonspor kafilesini taşıyan gezinti teknesine katılırken, iki sahil güvenlik gemisi de teknelere eşlik etti. Şampiyonluk filosu Faroz Limanı'na ulaştığında coşku artarken, limanda, sahilde ve kayalıklar üzerinde bekleyen bordo-mavili taraftarlar meşaleler ve tezahüratlarla takımlarına yoğun sevgi gösterilerinde bulundu.

Bordo Mavili kafileyi taşıyan tekne daha sonra Trabzon Limanı'na geçti. Trabzon Limanı'nda kendilerini bekleyen üstü açık otobüsle birlikte Bordo Mavili futbolcular Medical Park Stadyumu'na hareket etti. Takım otobüsüne yol boyunca Bordo Mavili taraftarlar yoğun sevgi gösterilerinde bulunurken, kafile şampiyonluk kutlamaları için stadyuma ulaştı. Kutlamalar kaldırılan kupa ile doruk noktasına ulaştı Demet Akalın ve Burak Yeter'in performansı ile taraftarlar yerinde duramadı.

Yorum Yazın
deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler bahis siteleri