TİC Holding Header
  • USD 32.377
  • EUR 35.032
  • Altın 2323.877
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

Ekrem İmamoğlu: ''Bağımlılıkla mücadele İstanbul için elzem''

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığıyla mücadele eden Sosyal Uyum Destek Merkezleri’nin (SUDEM) ikincisini Sultanbeyli’de hizmete açtı.
Ekrem İmamoğlu: ''Bağımlılıkla mücadele İstanbul için elzem''
AJANSLAR - Bağımlılıkla mücadelenin İstanbul için elzem bir durum olduğuna dikkat çeken İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Büyük oranda insanlarımız, sorununu dahi açacak kişi ya da yer bulamıyor. Ailesiyle paylaşamıyor. Böylesi bir ortamda, bizim onların hemen çare olma konusunda yanlarında olmamız ve onlara el uzatmamız şarttır. Bizim için proje; kişi başı yeşildir, kişi başı sağlıktır, mutluluktur, sanattır, özgürlüktür” dedi. İmamoğlu, üçüncü SUDEM’in de Esenyurt’ta açılacağını duyurdu.

İBB, bağımlılıkla mücadele kapsamında ilk olarak Bağcılar'da hizmete aldığı SUDEM'lerden ikincisini Sultanbeyli’de tamamladı. Abdurrahmangazi Mahallesi’nde hizmete giren SUDEM’i, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında açan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, projelerin büyüklüğünün, binaların ya da tesislerin büyüklüğü ile tarif edilemeyeceğini söyledi. İmamoğlu, “Bir çocuğun, bir gencin, bir yetişkinin yaşamını esir almış ve o esir aldığı yaşamla beraber bütün aileyi, bütün yuvayı belki perişan etmiş bir sürecin iyileşmesi, kontrol altında tutulması, oraya sağlanan faydanın binalarla, yapılarla, paralarla ölçülecek bir tarafı olmaz. Bugün açtığımız Sosyal Uyum Destek Merkezi’miz tam da böyle bir duyguyu temsil ediyor” diye konuştu.


'BİZ ’ÖNCE İNSAN’ DEME KAVRAMINI HER ZAMAN ÖN PLANDA TUTACAĞIZ
Şehrin her ilçesinde yatırımlar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ama özeli şu: İnsana yatırım yapmak. Ve ‘Önce insan’ deme kavramını biz, her zaman ön planda tutacağız. Herkesin adil ve eşit fırsatlar içerisinde bu kentin nimetlerinden faydalanmasını ya da sorunlarına çözüm bulunmasını ya da zor durumda onun yardımına koşulmasını, yanında bulunulmasını sağlayan bir sistemi var etmek istiyoruz. 16 milyonluk kent, eğer buna sahip olmaz ise, böyle bir kentte huzurdan ya da refahtan bahsedemeyiz. Onun için kreşler açıyoruz. Yurtlar inşa ediyoruz. Onun için nerede bir sorun var ise, oraya müdahale etmeye çalışıyoruz.

ÇOCUKLARIN İYİLEŞMESİ, TOPLUMSAL İYİLEŞME ANLAMINA GELİYOR
SUDEM’leri de bu anlayışla hizmete açıyoruz. Bu merkezimiz, toplumun ne yazık ki kanayan yarasını sarmak üzere harekete geçiyor ve çocuklarımızı, gençlerimizi hatta yetişkinlerimizi pençesine düştükleri illetten kurtarmak için buralarda bir takip merkezi, onların sürecin içerisinde kurtulmasına dönük en doğru bir biçimde ama teknik, ama tıbbi, ama sosyolojik, ama psikolojik yönleriyle ele alınan bir merkezi var etme çabası. Özetle; aslında bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bağımlılıkla mücadele İstanbul için elzem bir durum. İstanbul’umuzda öylesi bir sorun ki büyük oranda insanlarımız sorununu dahi açacak kişi ya da yer bulamıyor. Ailesiyle paylaşamıyor. Bazen aile sorunu yaşıyor, aile kimseyle paylaşamıyor. Böylesi bir ortamda, bizim onların hemen çare olma konusunda yanlarında olmamız ve onlara el uzatmamız şarttır. Tabii kamunun güçlü elini hisseden çocuklarımızın, ailelerimizin iyileşmesi, aslında bir toplumsal iyileşme anlamına da geliyor.

BİZİM İÇİN PROJE; KİŞİ BAŞI YEŞİLDİR, SAĞLIKTIR, MUTLULUKTUR
Bağımlılık sorunu yaşayan vatandaşları SUDEM’lere çekmek ve çözümün bir parçası olarak hareket etmek amacındayız. İnsanlara bu hizmeti sunmanın, kişi başı refahın ölçülebilir hale gelmesi bizim daha iyi bir parametreyle hizmeti sunmamıza katkı sunacak. Açıkçası içinde insan olmayan bir projenin, hizmetini konuşmanın ya da yorumlamanın dahi anlamı olmuyor. Bizim için proje; kişi başı yeşildir, kişi başı sağlıktır, mutluluktur, sanattır, özgürlüktür. Böyle bakıyoruz bu sürecimize.

ÜÇÜNCÜ SUDEM'İ ESENYURT'TA AÇACAĞIZ
Bu merkezleri en çok şikâyet alınan noktalarda açmaya başladık. İlk Sosyal Uyum Destek Merkezi'ni Bağcılar’da hizmete açtık. Üçüncüsünü de Esenyurt’ta vatandaşların hizmetine sunacağız.

ARAŞTIRMAYA GÖRE, BAĞIMLILIK YAPAN MADDELERE KOLAYCA ULAŞILABİLİYOR
İstanbul Planlama Ajansı'nın bir araştırmasına göre; katılanların yüzde 85’i bağımlılık yapan maddelere kolayca erişebildiklerini söylüyorlar İstanbul’da. Yani aslında bu kadar yanı başımızda, bu kadar çevremizde dönen bir vakadan bahsediyoruz. O bakımdan işin ne kadar ciddi boyutta olduğunu da bilmemiz gerekiyor.

BİZİM ONLARIN UMUDUNU KARŞILIKSIZ BIRAKMAMAMIZ LAZIM
Görüşülen katılımcıların yüzde 73’e yakını ise madde bağımlılığının tedavi edilebileceğini de düşünüyorlar. Demek ki umut besliyorlar. Bizim onların umudunu karşılıksız bırakmamamız lazım. Tabii hepimize çok önemli görevler düşüyor bu manada. İstanbul'da ne kadar kurum varsa, ama ilçe belediyesi, ama başka kurumlar, onlarla iş birliğiyle bu ağımızı genişletip, bu illetten toplumu kurtarmaya gayret edeceğiz. Yine araştırmaya göre; ailelerin büyük bir kısmı, bu konuda yalnız kaldıklarını ve tedavinin, kurumların sağladığı hizmetlerin yeterli olmadığı noktasında da bir kaygılarını bize dile getiriyorlar. O bakımdan bu yetersizliğe sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi değil, ilgili birçok kurumun daha adım atmasının değerli olacağının altını çizmek isterim.

4-5 YIL İÇİNDE HAYATIN NASIL DEĞİŞTİĞİNİ GÖRDÜK
İlçe belediye başkanlığı dönemimde Beylikdüzü’nde benzer bir merkez açtık. Yoğun uyuşturucu satışı ve kullanımını tespit ettiğimiz bir mahallede açtığımız bir merkezin, sadece 4-5 yıl içerisinde orada hayatı nasıl değiştirdiğini gördük. Ama sadece uyuşturucuyla mücadele için açtığımız merkezde onu orada başarmamıştık; aynı zamanda oraya kültürü, sanatı, kreşi yani yaşamı değiştirecek 7-8 fonksiyonu daha taşıdığımızda, bir mahallenin 4-5 yıl içerisinde nasıl büyük bir değişime kavuştuğunu ve çocukların, gençlerin hayatının nasıl değiştiğini görebildik ve yaşadık. O bakımdan SUDEM'i biz, ihtiyaç duyulan her yere taşıyacağız.

SADECE UYUŞTURUCUYA DEĞİL, DİĞER BAĞIMLILIK TÜRLERİNE DE SAVAŞ AÇTIK
Sadece uyuşturucuya değil, diğer bağımlılık türlerine de savaş açtık. Rehabilitasyon merkezlerimizde temmuz 2022'e kadar destek alan kişi sayısı, 708’i buldu. Kısa bir zaman içerisinde bunu sağladık. Bu sayıyı katlayarak, büyütmek istiyoruz.”

Ekrem İmamoğlu, konuşmasının ardından, aralarında Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ve CHP İBB Meclis Grup Başkanvekili Doğan Subaşı’nın da bulunduğu bir heyetle, merkezi gezdi.

SUDEM NEDİR?

İBB, SUDEM’lerin ilkini, 29 Haziran 2022’de Bağcılar’da açtı. Bağcılar’da olduğu gibi, Sultanbeyli SUDEM’de de alkol, madde ve teknoloji bağımlılarına yönelik; koruyucu, önleyici ve rehabilite edici hizmetler sunulacak. Bu kapsamda; “Sosyal Destek”, “Psikolojik Destek”, “Koruyucu ve Önleyici Destek”, “Eğitim ve Farkındalık” ile “İş/Uğraş Terapisi” hizmetleri verilecek. Hizmetler; klinik psikolog, sosyal çalışmacı, ergoterapist gibi uzmanlardan oluşan bir kadroyla sunulacak. Bağımlılık tanısı yapılmış kişiler ile ailelerine ve gruplara yönelik; rehabilitasyon, danışmanlık, yönlendirme hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor. Bağımlılık risk faktörleri de ölçme ve değerlendirmeye tabi tutuluyor. Yapılacak takip ve desteklerle, bağımlı bireylerin tedavi sonrasında meslek ve beceri edinmesi, kültür-sanat ve spor etkinlikleriyle desteklenmesi sağlanıyor. Beden ve ruh sağlığını geliştirmeye yönelik atölye, tiyatro, drama çalışmaları ile sportif faaliyetlerin olacağı merkezde, iş bulmaya kadar varan bir takip süreci işletiliyor.

SUDEM’İN HEDEFLERİ

Merkezlerin ana hedefleri; bağımlılık tanısı almış bireyler ile birlikte bireylerin bağımlılık durumları henüz başlamadan ve kullanım bağımlılığa dönüşmeden yapılacak müdahaleleri kapsayan koruyucu ve önleyici çalışmalar. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen tedavi sorasında ise, bireylerin sosyal rehabilitasyon süreçleri ve sosyal uyum destek çalışmaları hedefleniyor. Bu çalışmalar, bağımlılıktan arındırma tedavisi boyunca ve sonrasında, bağımlılık tanısı almış bireyin psikososyal iyilik halinin geliştirilmesi ve toplumsal yaşama entegrasyon çalışmalarını içeriyor.
Yorum Yazın