• Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin, 'İşin başından itibaren olumlu yaklaşım içinde olduk. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok.' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok
AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, Tshisekedi'yi Türkiye'de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek başlayan Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Afrika kıtasında Türkiye için önemli bir ortak olduğunu belirtti ve Türkiye'ye cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil eden tarihi ziyaretin ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inandığını kaydetti.

Tshisekedi ile görüşmelerinde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Erdoğan, "İş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de dostluğumuza yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceğiz. İlk aşamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik. Az önce imzalanan anlaşmalar bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, güvenlik ve terörle mücadele konularında da iş birliğini ilerletmek istediklerini belirterek Tshisekedi'ye, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine verdiği samimi destek için teşekkür etti.

"Kongo Demokratik Cumhuriyeti FETÖ'nün Kinşasa'daki okulunu 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfı'na devrederek ülkemizle dayanışmasını göstermiştir. Türk ve Kongolu öğretmenlerin görev yaptığı okulumuzda halihazırda 538 öğrenci eğitim hayatına devam etmektedir." değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, okulun başarı grafiğini sürekli yükselttiğini görmekten memnuniyet duyduklarını, Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarının okula ve FETÖ ile mücadeleye verdiği güçlü desteği sürdürmelerini beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tshisekedi'nin aynı zamanda şubat ayından bu yana Afrika Birliği Dönem Başkanı olduğunu ve bu kapsamda Afrika kıtasının istikrar ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak ilişkilerimize büyük önem arz ediyor, Afrika'nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en kalıcı, en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz. Afrika ile ilişkilerimizin ve iş birliğimizin geliştirilmesi insani ve girişimci dış politikamızın temel ilkelerinden birini teşkil ediyor. Afrika'yla ilişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleriyle 'kazan kazan' ve 'eşit ortaklık' temelinde iş birliğimizi artırmayı gerçekleştireceğiz ve bunun gayreti içerisinde olacağız."

"Salgın döneminde tıbbi yardımlarla Afrikalı kardeşlerimizin yanında olduk"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2003'ten bu yana yürüttükleri açılım ve ortaklık politikalarıyla kıtayla ilişkilerde ciddi ivme yakaladıklarını ifade ederek, ilki 2008'de İstanbul'da, ikincisi 2014'te Malabo'da olmak üzere iki kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi düzenlendiğini, kendisinin başbakanlığı dönemi de dahil olmak üzere 28 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini hatırlattı.

Erdoğan, "Salgın döneminde gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla Afrikalı kardeşlerimizin yanında olduk. Kıta ile ilişkilerimizde yakaladığımız bu güçlü ivmeyi çok daha ileriye taşıyacağız. Stratejik ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile düzenlemeyi öngördüğümüz 3'üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin hazırlıklarını da ele aldık. Afrika Birliği dönem başkanı olan Cumhurbaşkanı Sayın Tshisekedi ile iş birliği içinde hazırlık sürecimizi yürüteceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tshisekedi'ye, tarihi ziyaretinin iki ülke için hayırlı olması temennisiyle teşekkür eden Erdoğan, "Dost Kongo Demokratik Cumhuriyeti halkına milletim ve şahsım adına en kalbi selamlarımızı iletiyorum." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

Türkiye ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında 3 anlaşma imzalandı
Ortak basın toplantısı öncesinde yapılan anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Erdoğan ve Tshisekedi huzurunda, iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.

Buna göre, iki ülke hükümetleri arasındaki "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'apala tarafından imzalandı.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması" Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Chrıstophe Lutundula Apala Pen'apala tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması Taslağı" ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Turizm Bakanı Nsımba Matondo Moderot tarafından imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin, "İşin başından itibaren olumlu yaklaşım içinde olduk. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Prensiplerimize yönelik olumlu süreç devam ederse biz de buna karşı olumlu yaklaşımı ortaya koyarız." dedi.

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden gelen bir gazetecinin, Türkiye'nin, ülkesi adına somut neler yapabileceğini sorması üzerine, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Afrika içinde, yaklaşık 2 milyon 400 bin kilometrekareye sahip, toprakları, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle farklı bir ülke olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi veren Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesine yönelik "kazan-kazan" esasına dayalı bir sürecin başlatılacağını, bu amaçla konuk Cumhurbaşkanı'nın yarın İstanbul'da iş adamlarıyla bir araya geleceğini kaydetti.

İki ülke arasında ilk etapta 250 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirlendiğini dile getiren Erdoğan, en uygun zamanda iş adamlarını da yanına alarak Kongo'ya iadeiziyarette bulunacaklarını, yer altı kaynakları, savunma sanayisi, tarım ve tarım endüstrisi alanlarındaki imkanları ele alacaklarını bildirdi.

Erdoğan, tarım endüstrisinin sıradan bir konu olmadığını, 100 milyona yaklaşan nüfusa sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Türkiye'nin tarım ve hayvancılığa yönelik atacağı adımlarla birçok şeyi birlikte halledebilme imkanına sahip olabileceğine işaret etti.

Türkiye'nin savunma sanayisinde çok büyük imkana ve güce sahip olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu konuda da birlikte atabileceğimiz adımlar söz konusu. Otomotiv sektöründe Türkiye yeni bir sıçramanın eşiğinde, burada da birçok adımlar atabiliriz. Tarım aletlerinde, az önce tarım endüstrisi dedim, bu konuda attığımız, atabileceğimiz birçok adımlar var ve tabii barajlar, bu konuda atılabilecek adımlar var. Ben kendilerine de söyledim. Özellikle yani derin su noktasında liman ihtiyacı çok önemli ve bu liman ihtiyacını bizim liman işletmecisi firmalarımız yapabilirler. Süratle, orada bu tür limanları kurup Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni farklı ülkelere muhtaç etmezler ve yaptığımız ikili görüşmelerde bunlarda mutabık kaldık. Yarın da İstanbul'da ben inanıyorum ki iş adamlarımızla yaptıkları görüşmelerde, bu konuda bu görüşmeleri yapacaklar ve süratle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bizler her alanda yanında olacağız."

Afganistan'daki gelişmeler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Afganistan'da Kabil Havalimanı'nın işletmesine yönelik Amerika Birleşik Devletleri ve Katar ile yapılan görüşmelerden somut sonuç alınıp alınmadığı yönündeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Biz şu an itibarıyla Kabil Havalimanı'nın işletilmesiyle ilgili işin başından itibaren olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk fakat geldiğimiz noktada, o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok ve biz olumlu yaklaşımımızı koruduk, koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize, yaklaşım tarzımıza olumlu bir süreç devam edecek olursa tabii ki biz de buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız bu konuda, Katar başta olmak üzere. Şu an itibarıyla, işte az önce biliyorsunuz, yani buna 'kalıcı' demek herhalde zor ama bir geçici kabine açıklandı, bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düşen sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun."
Yorum Yazın