TİC Holding Header
  • USD 32.368
  • EUR 35.088
  • Altın 2324.082
  • BIST 100 9129.19
  • Siyaset

CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi

CHP Grup Başkanvekili Özel, yeni tip koronavirüsle mücadelede şeffaflık vurgusu yaparak, 'Bir monitör yapın, orada şüpheli vaka sayısını, takipteki vaka sayısını, kit uygulanan, test uygulanan kişilerin sayısını, pozitif çıkanları yazın.' dedi.
CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi
ANKARA/AA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki koronavirüs vakası sayısındaki artış ve dün yaşanan ölüm nedeniyle üzüntü yaşadıklarını belirtti.

Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamaların CHP tarafından da yakından takip edildiğini dile getiren Özel, ilk ölüm vakasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kullandığı "Çin teması" ifadesinin, daha önce yapılan bilgilendirmelerle çeliştiği için dikkat çekici olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı Koca'nın, hem ölen kişinin ismi hem de teşhis ve tedavi süreci öyküsü açısından şeffaf bir bilgilendirme yapmasının önemli olduğuna işaret eden Özel, "Daha önceden yapılan ifadelere bakıldığında Çin teması bugüne kadar ifade edilmemişti. Bir gün önce ifade edilen 47 vakanın içinde dahi Çin'den bahsedilmezken bugünkü Çin teması, Beyoğlu esnafı ve o bölgede görevini yapan meslek grupları açısından tartışma ve endişe yaratmış durumda. Burada tam bir şeffaflığa ihtiyaç var." diye konuştu.

Özel, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) monitörizasyonu gibi Türkiye'de de vaka, iyileşenler ve hayatını kaybedenlerin sayısının açık, şeffaf ve güncellenir şekilde ortaya çıkmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

"Ekonomik Sosyal Konsey acilen toplanmalı"
Ekonomik Sosyal Konseyin bir an önce toplanmasınının temel bir talep olduğunu söyleyen Özel, "Sanayici, esnaf, çiftçi, serbest meslek erbapları, Türk Tabipleri Birliği, sağlık çalışanlarının bir araya geldiği Ekonomik Sosyal Konsey 11 yıldır toplanmıyor. Bugün toplanmayacaksa ne zaman toplanacak? Konsey acilen toplanmalıdır." görüşünü dile getirdi.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı doğrultusunda kullanılmasını isteyen Özel, "İşsizlik Sigortası Fonu'na ihtiyaç duyacağımız çok önemli günlerden geçiyoruz. Çok sayıda kişinin işsiz kalma endişesi var, iş yerleri alınan kararlar gereği durduruluyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nun işçi yararına kullanılacağı güne gelinirken, sizin bunu Kredi Garanti Fonu, Varlık Fonu, işverenlerle ilgili teşviklerde kullanmaya kalkmanız doğru değil." ifadesini kullandı.

CHP'den ekonomiye ilişkin 11 kanun teklifi hazırlığı
CHP'nin ekonomi masasının uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Özel, 11'e ulaşan kanun tekliflerinin, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi tarafından somutlaştırılarak, bu hafta bitmeden Meclis Başkanlığına sunulacağını bildirdi.

Özel, söz konusu tekliflerde çalışma hayatı, sağlık sektörü, salgın ile mücadele, hane halkına yönelik gelir destek mekanizmaları, sosyal güvenlik sisteminde alınacak tedbirler ve destekler, konseylerin toplanmasına yönelik çağrılar, ekonomik destek paketleri gibi başlıkların yer alacağını bildirdi.

Fransa'dan getirilen vatandaşlar
Fransa'dan gelen iki yolcunun karantina için götürülürken otobüsten ayrılmasına ilişkin videonun herkesçe görüldüğünü dile getiren Özel, olayın iyi ki videoya çekildiğini, bu olaya müdahalenin vatandaş eliyle yapıldığını söyledi. Özel, iki yolcunun karantina için götürülürken otobüsten ayrılmasının kabul edilebilir olmadığını belirtti.

Meclis'te, 14 günlük süreye uymakta titiz davrandıklarını ifade eden Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların da yurt dışı ziyaretlerinden dönüşlerinde bu kurala uymaları gerektiğini söyledi.

Özel, şunları kaydetti: "Sayın Erdoğan Büksel'den pazartesi dönmedi mi? Sayın Erdoğan ile birlikte bakanlar var mı? Bu bakanları ve Sayın Erdoğan'ı takip eden gazeteciler var mı? Bu karantina vatandaşa var. Milletvekilleri de tarif edilen sınırlar içerisinde, evlerinde günlerini geçiriyor ve grupları tarafından denetleniyor. Sayın Erdoğan bugün Çankaya Köşkü'nde toplantı yapıyor. Bakanlar toplantı yapıyor. Bu karantina uygulanacaksa bundan saray mı muaf? Yurt dışı gezine katılan bakanlara, Erdoğan'a, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a, diğer bürokrasiye 14 gün kuralı işlemiyor. Bu sağlık kuralları herkese işlemeli."

Türkiye'de koronavirüsten ilk ölüm vakasına ilişkin bir soru üzerine de Özel, şu yanıtı verdi: "Sağlık Bakanının isim söylemiyor olması bir bilinmezlik, endişe yaratıyor. Endişeleri giderecek şey şeffaflıktır. Kişinin adı, mesleği söylendiğinde ve bu tanının ne şekilde konduğu söylendiğinde, kişinin teması üzerinden de varsa bir zafiyetin nereden ortaya çıktığı ya da bunun nasıl bir makul açıklaması olacağı ortaya çıkacaktır. Şeffaf bir şekilde bilgilendirme lazım. Sayın Koca, bir monitör yapın, orada şüpheli vaka sayısını, takipteki vaka sayısını, kit uygulanan, tahlil yapılan, test uygulanan kişilerin sayısını, pozitif çıkanları, iyileşenlerin sayısını yazın ve Türkiye oradan takip etsin."
Yorum Yazın