TİC Holding Header
  • USD 32.33
  • EUR 35.129
  • Altın 2306.832
  • BIST 100 8880.09
  • Koronavirüs

Bakan Koca: Şu ana kadar hiçbir ilde test sonucu pozitif çıkan koronavirüs vakası yok

Sağlık Bakanı Koca, şu ana kadar hiçbir ilde test sonucu pozitif çıkan koronavirüs vakası olmadığını söyledi.
Bakan Koca: Şu ana kadar hiçbir ilde test sonucu pozitif çıkan koronavirüs vakası yok

ANKARA - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, dünyada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının devam ettiğini hatırlatarak, bugün itibarıyla Çin dışında, Yunanistan ve Bahreyn'de dahil 36 ülkede hastalığın görüldüğünü söyledi.

Vaka sayısının dünya genelinde 81 bin 191'e ulaştığını, hayatını kaybedenlerin sayısının da 2 bin 768'ü bulduğunu belirten Koca, Çin'deki vaka sayısında azalma görülse de diğer ülkelerdeki vaka sayısının arttığına işaret etti.

Koca, Çin'de günlük 1000 ve üzeri vaka sayısı görülürken son günlerde bu rakamın 400-500'e indiğini ve artış hızının düştüğünü dile getirdi.

Buna karşılık diğer ülkelerde vaka sayısının arttığını aktaran Koca, son olarak Yunanistan'da bir vaka görülmesi ve komşu ülkelerde vaka sayısının yükselmesi sebebiyle tedbirlerin yoğunlaştırıldığını kaydetti.

Bugüne kadar birçok ülkede vaka görülmesine rağmen Türkiye'de henüz vakaya rastlanmadığını ancak bunun rastlanmayacağı anlamına gelmediğine işaret eden Koca, tüm çabalarının virüsün ülkeye girişinin önlenmesine yönelik olduğunun altını çizdi.

İran'daki vaka sayısı ve ölümlerin arttığına dikkati çeken Koca, bu duruma yönelik kara sınırında tedbir aldıklarını ve uçuşlara kısıtlama getirdiklerini hatırlattı.

İran ile kara sınırında sahra hastaneleri oluşturulduğuna değinen Sağlık Bakanı Koca, İran uyrukluları ülkeye almayacaklarını ancak gelmek isteyen Türk vatandaşlarına 14 günlük karantina sürecini anlatarak, işlemleri yürüteceklerini belirtti.

Özellikle İran'ın Kum ve Meşhed bölgelerinde bulunan kişilerin 14 günlük uygun bir ortamda gözetim altında tutulacağını aktaran Koca, şu bilgileri verdi:"Klinik bulgusu olan kişilerin, hastane ortamında takibi, hiçbir klinik bulgusu olmayan Kum ve Meşhed geçmişi olmayan kişilerin ise birkaç gün sahra hastanelerinde değerlendirmesi yapıldıktan sonra, geri planda oluşturduğumuz gözlemevi, hastane ve misafirhane gibi yerlerde en az 7 gün bekletilmesi, devamında gerektiğinde yine Bilim Kurulu'nun risk analizi yaparak, 14 günü gerekirse evde tamamlanması şeklinde bir yaklaşım benimsendi.

Yarın bu sınır kapılarımızda alınan tedbirleri yerinde görmek üzere hareket etmiş olacağım. Özellikle bu dönemde hem geri planda izolasyona alacağımız hastaneleri hem de sınırda yapılan uygulamaları yerinde görmek açısından. Tahran'dan ülkemize gelen Türk vatandaşlarımızı 2 merkezde gözlem altına aldık, günlük muayeneleri yapılmakta ve şu ana kadar ateş ve hastalık bulgusu anlamında bir farklılık olmadığını, herhangi bir yolcumuzda ateş olmadığını söylemek istiyorum. Öksürük ve boğaz ağrısı yakınması olan hastalarımız vardı. Onlarda da devamında giderek artan solunum sıkıntısı gibi herhangi bir sorun olmadığını, klinik anlamda bir ilerleme yani kötüleşme olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Yapılan testlerin negatif çıktığını yani koronavirüs hastası olmadıklarını, virüsü taşımadıklarını söylemek istiyorum."

"Sonuçlar negatif çıkanlardan 7 gün sonra tekrar numune alınması kararı"

Bilim Kurulu'nun, klinik bulgu rastlanmayan kişilerden, sonuçlar negatif çıkmış olsa dahi 7 gün sonra tekrar numune alınması yönünde karar aldığını vurgulayan Bakan Koca, şöyle devam etti:

"7 günde tekrarı ondan sonra da risk durumuna göre, gerektiğinde evde 14 günü tamamlamak yönünde bir yaklaşım benimsendi. Farklı illerimizde şüpheli durumlara ilişkin bildirimler olmakta. Bu şüpheli gördüğümüz tüm vakalardan numuneler alınmakta. Şu ana kadar herhangi bir tektik sonucunun pozitif çıkmadığını, yani koronavirüs açısından bir sorun olmadığını özellikle söylemek istiyorum. Mesela Niğde'de Pakistanlı 2 düzensiz göçmenin numuneleri çalışıldı, negatif çıktı, yani koronavirüs taşımamakta.

Aynı şekilde Konya'da Güney Kore seyahat etmiş olan vatandaşlarımızın da tahlil sonuçları negatif çıktı, yani koronavirüs bulunmadı. Eskişehir'de yine aile sağlığı merkezine başvuran İranlı vatandaşta herhangi bir klinik bulgu olmadığını ve bu anlamda bir sorun olmadığını söylemek istiyorum."

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ve son olarak Yunanistan'da vaka görüldüğü anımsatılarak tedbir alınıp alınmayacağının sorulması üzerine Bakan Koca, "Görülen 1 vaka var diye biliyoruz. Bu anlamda farklı bir tedbir alınmasını gerektirir durum olmadığını Bilim Kurulu yaklaşım olarak ifade etti." dedi.

Farklı şehirlerde karantina hastanesi olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Koca, bu konuda bilgilendirmeyi yarın yapacağını söyledi.

İran'dan gelen Türk vatandaşları için gözlem evi, misafirhane veya hastane ortamlarına ilişkin hazırlıkların yapıldığına işaret eden Bakan Koca, "Yarın o yerleri de gezeceğiz. Yani mümkün mertebe sınır ve sınıra yakın ortamlarda bu hasta olabilecek, olma ihtimali, potansiyeli, riski olan kişileri gözleme almayı tercih ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Herhangi bir vakaya şu ana kadar rastlanmadı. Yarın olmayacağı anlamına gelmez. " diyen Koca, Manisa'daki sonuçların negatif çıktığını, Uşak'taki vakaya ilişkin sonuçların ise henüz çıkmadığını kaydetti.

Bakan Koca, "Eğer Kum ve Meşhed öyküsü yoksa, hastalık bulgusu yoksa, 7'inci gün alınan sonuç da negatifse altta yatan riskli bir durum diyabet ve benzeri bir hastalık durumu yoksa o durumda risk analizi yapılarak, evde gerektiğinde 14 güne tamamlama şeklinde bir Bilim Kurulunun önerisi oldu." diye konuştu.

Gelenlerin her birinin ayrı odalarda tutulduğu bilgisini veren Koca, 2 kişiyi aynı odalarda tutmadıklarının altını çizdi.

Çocuklar ayrı odada bebekler anneleriyle

Koca, bebeklerin anneleriyle kaldığını ancak çocukların ayrı odalarda tutulduğunu belirterek, "Her biri tek odada, pozitif olabilecekmiş gibi düşünerek hizmet veriliyor." ifadelerini kullandı.

Virüse rastlanılması halinde Bilim Kurulunun alacağı karar doğrultusunda hareket edileceğini yineleyen Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Biz Şehir Hastanesi dahil olmak üzere birçok hastanemizde bildiğiniz gibi karantina odalarımız, yoğun bakım dahil olmak üzere, takip edebileceğimiz ortamlarımızı hazır hale getirdik. Sadece şehir hastanesinde 48 tane böyle negatif basınçlı, yoğun bakım ortamı olan şu an hazır boş odamız var. Ama pozitif çıktığında nerede, nasıl bu tedavinin sürdürülmesi gerektiğini Bilim Kurulu'nda tartışırız."

İran'da bulunan Türk vatandaşı sayısına ilişkin soru üzerine Koca, bu konuda ve Türkiye'ye gelmek isteyenlerin sayısıyla ilgili net bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

Hac dönemine ilişkin soru üzerine Bakan Koca, "Bilim Kurulu zaman olduğu için gündemine almadı. Şu an için önümüzdeki haftalar enfeksiyonun, salgının bölgede, ülkemizdeki ve dünyadaki seyri bunu belirlemiş olur ama hac için daha epey bir zamanınız var." diye konuştu.

Koca, salgın devam ederse Bilim Kurulu'nun alınacak tedbirleri tartışacağını belirtti.

Çin'e uçuşların ertelendiğinin anımsatılarak, yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Koca, şunları kaydetti:"Şu an şubat sonu itibarıyla devamı ama devamında nasıl bir farklılık olabilir veya daha çok sadece Türkiye'den gidişlere mi açık olmalı, bunu tekrar Bilim Kurulu ile önümüzdeki günler konuşacağız. Ama Türkiye'den Çin'e gitmek isteyenler, İran'da olduğu gibi, mesela şu an İran'a gitmek isteyenlerle ilgili bir engelimiz yok ama İran'a Türk vatandaşının gitmesine biz şu an izin vermiyoruz, kapalı. İranlı gitmek istiyorsa 'gidebilir' diyoruz, gelmesine asla izin yok, gitmesi olabilir. Benzer şekilde şu an Çin'de iki taraflı kapalı biliyorsunuz. Çin'de Türkiye'den gidişe açılabilir mi, bu gündeme gelebilir, önümüzdeki günler bunu konuşmuş oluruz. Olmaması için bu anlamda bir sebep olmadığını düşünüyorum. Buradan Çin'e gidecek Çinliler için, yine Türk vatandaşı için değil."

Koca, Bilim Kurulu'na askerlerin katılmasının tamamen bilgilendirme amaçlı olduğuna işaret etti.

Maske fiyatlarına ilişkin soru üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşların gerektiğinde Rekabet Kurulu'na başvurabileceğini anımsatarak, "Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığı bu noktada hassasiyet içinde." dedi.

Yorum Yazın